De leukste momenten van de week in European Tour's Season Pass.
Bron: YouTube European Tour

Wie speelt waar? Week 9

28 februari 2017 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week.

2 - 5 maart, World Golf Championship: WGC-Mexico Championship, Chapultepec GC, Mexico City, Mexico. Prijzengeld: 9.750.000 dollar. 

Een belangrijke week voor Joost Luiten in het World Golf Championship-Mexico Championship. Het grote doel van de Nederlander is natuurlijk het spelen van het eerste major van het jaar en zijn favoriete toernooi: de Masters (6 - 9 april). 

Met een topresultaat in Mexico City - minimaal top-5 - stijgt Luiten naar de top-50 van de wereldranglijst. Hij moet daar dan wel tot 27 maart - de deadline voor de Masters kwalificatie - blijven staan. Wat ook zou helpen bij een zo hoog mogelijke ranking eind maart is deelname aan het WGC-Dell Technologies Match Play (22-26 maart), het WK Matchplay voor de beste 64 spelers op de wereldranglijst. Luiten staat momenteel 66ste en moet dus stijgen (of hopen op een paar afmeldingen) voor een startbewijs. De deadline voor het WK Matchplay is 13 maart en om naar de top-60 te stijgen, en deelname veilig te stellen, heeft Luiten deze week in Mexico genoeg aan een 20ste plaats.  

Met uitzondering van Jason Day staan alle spelers uit de top-50 aan de start in Mexico. Rory McIlroy is terug sinds hij begin januari in het SA Open een ribblessure opliep en sindsdien vier toernooien oversloeg die hij normaal wel speelt. Henrik Stenson speelt voor het eerst sinds afgelopen najaar weer op het Amerikaanse continent. De Zweed is in de laatste zes toernooien altijd bij de beste acht geëindigd. 

In totaal zijn er 77 spelers aanwezig op Chapultepec Golf Club, dat tot groot ongenoegen van president Donald Trump voor de komende zeven edities gastheer zal zijn. Zijn baan Doral was sinds 1961 gastheer op de PGA Tour maar nu niet meer; de vraag is hoe lang dat zo blijft met Trump in het Witte Huis. 

Op zo'n 2300 meter hoogte vliegt de bal op de par-71 in Mexico-City een stukje verder en moeten de spelers ongeveer 10% optellen bij de afstanden die ze normaal slaan. De baan oogt smal door de bomen langs de fairways, maar heeft weinig rough en is - zeker met die extra lengte - niet al te lang. Het 72-holes record in dit World Golf Championship, -23 in 2006 op The Grove door ene Tiger Woods, zal echter niet snel verbeterd worden.

Tv: Ziggo Sport Golf, te beginnen op donderdag om 20:00 uur. 

Leaderboard.

Deelnemerslijst.

Een overzicht van wat er afgelopen week gebeurde op de PGA Tour:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


2 - 5 maart, European Tour: Tshwane Open, Pretoria CC, Waterkloof, Zuid-Afrika. Prijzengeld: 16.500.000 ZAR. 

Tegelijkertijd met het WGC in Mexico wordt in Zuid-Afrika het relatief zwak bezette Tshwane Open gespeeld. Er doen geen Nederlanders mee en titelverdediger Charl Schwartzl is in Mexico. Wie doen er dan wel mee op Pretoria CC? Onder anderen majorwinnaars Darren Clarke en Trevor Immelman, Haotong Li, Romain Langasque, Thomas Detry, Peter Uihlein, Jamie Donaldson en meervoudig KLM Open winnaar Simon Dyson. 

Tv: Ziggo Sport Golf, te beginnen op donderdag om 09:30 uur. 

Leaderboard.

De vijf beste slagen van afgelopen week in het Joburg Open:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

2 - 4 maart, Pro Golf Tour: Open Madaef, Pullman El Jadida Royal Golf & Spa, El Jadida, Marokko. Prijzengeld: 30.000 euro.

Welke Nederlanders spelen deze week het derde toernooi in een reeks van zes in Marokko op de Pro Golf Tour? Robbie van West, Maarten Bosch, Lars Buijs, Robin Kind, Michael Kraaij, Dylan Boshart, Rob van de Vin, Axel Geers, Paul Berkhout en Jeroen Krietemeijer. 

Leaderboard.

1 - 5 maart, Amateurs: Spaans Amateur, El Saler & Sherry, Spanje. 

De beste dames en heren van het Nederlandse amateurgolf spelen deze week het Spaans Amateur. De dames van Oranje (Roos Haarman, Zhen Bontan en Romy Meekers) strijden op Sherry Golf om de Copa de S.M. La Reina, de heren spelen op El Saler voor de Copa de S.M. El Rey. Pierre Jr Verlaar (Oranje, met +4.9 de laagste handicapper in het veld), Vince van Veen (Oranje), Stan Kraai en Lars Keunen vertegenwoordigen Nederland bij de heren. 

De eerste twee dagen (dinsdag - woensdag) staan in het teken van de strokeplay-kwalificatie voor het matchplay gedeelte (donderdag - zondag). Jeroen Krietemeijer, tegenwoordig professional op de Pro Golf Tour, won in 2015 en kreeg daarmee een startbewijs voor het Spaans Open op de European Tour. 

Leaderboard dames.
Leaderboard heren.

}