Hideki Matsuyama nu al 5de op de wereldranglijst
Beeld: Golfsupport.nl

De opmars van Hideki Matsuyama

7 februari 2017 Redactie GOLF.NL
Aan de opmars van Hideki Matsuyama lijkt geen einde te komen. Hij is nummer vijf op de wereldranglijst. Na zijn overwinning afgelopen zondag in Phoenix is zijn volgende grote doel: de Masters winnen.

Hideki Matsuyama weet niet van ophouden. In zijn laatste negen toernooien won de 24-jarige Japanner vijf keer (waarvan twee keer in eigen land) en hij werd ook twee keer tweede. De overwinning zondag in het Waste Management Phoenix Open was zijn vierde zege op de PGA Tour. 

Matsuyama, leider in de FedEx Cup, is nu de meest succesvolle Japanner op de PGA Tour, gevolgd door Shigeky Maruyama die drie toernooien wist te winnen. De hoogst geklasseerde Japanner ooit op de wereldranglijst is Matsuyama nog net niet. Tommy Nakajima kwam in 1987 tot plek vier, maar ook dat Japanse record zal Matsuyama ongetwijfeld snel verbeteren.

Pauze in de swing

Wat opvalt bij de swing van Matsuyama is de korte pauze in de top van de backswing. Het is het gevolg van het trainen op een langzame, gecontroleerde backswing. 

‘Die pauze voor ik de downswing inzet is er door die trainingen ingeslopen’, aldus Matsuyama. ‘Ik heb geprobeerd het af te leren maar dat lukte niet en nu vind ik het wel oké zo.’

Een swingcoach heeft Matsuyama nooit gehad. Zijn vader Mikio, een scratch golfer, nam Hideki op 4-jarige leeftijd voor het eerst mee naar de golfbaan. Hij leerde zijn zoon de beginselen van de golfswing maar Hideki heeft het vooral op eigen houtje gedaan. Hij keek (en kijkt nog steeds) veel video’s van andere topspelers en Tiger Woods is zijn grote voorbeeld. ‘Ik heb altijd geprobeerd te swingen zoals Tiger’, aldus Matsuyama in 2013 tegen pgatour.com. ‘Ik heb een videotape van Tigers overwinning in de Masters in 1997 en die tape heb ik ontelbare keren bekeken.’

De grote kracht van Matsuyama is zijn spel van tee tot green. In de categorie ‘greens in regulation’ is Matsuyama altijd bovenin te vinden. Zijn drives in de laatste ronde zondag in Phoenix gingen gemiddeld 294 meter ver. Hij speelde de par-5 holes dat toernooi in -11, zes slagen beter dan het gemiddelde van de rest van het veld. De achilleshiel van de Japanner is het putten, maar als je zo goed bent van tee tot green kun je je een gemiste putt zo af en toe wel permitteren.

Nu de Masters

Het volgende grote doel van Matsuyama is als eerste Japanner een major winnen. Isao Aoki kwam er het dichtst bij met een tweede plaats achter Jack Nicklaus in het US Open in 1980. 

Matsuyama is in ieder geval een van de topfavorieten voor de Masters over twee maanden. In 2011 na zijn zege in het Asian Amateur Championship mocht hij als amateur de Masters al spelen en hij overleefde toen knap de cut. Dat de baan van Augusta National hem goed ligt, bewees Matsuyama ook met een vijfde plaats in 2015 en een zevende plaats vorig jaar. 

Bij het bekende wedbureau William Hill krijg je momenteel bij een overwinning van Matsuyama in de Masters tien keer je inzet terug. Gezien de topvorm van Matsuyama en zijn resultaten de afgelopen twee jaar op Augusta National zullen veel golfgokkers dat waarschijnlijk een heel aantrekkelijke aanbieding vinden. 

In december vorig jaar won Matsuyama de Hero World Challenge. In onderstaand filmpje een compilatie van zijn beste slagen (en dat waren er nogal wat) in dat toernooi.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}