Wanneer komt Woods weer in actie?
Beeld: Golfsupport.nl

Welke toernooien speelt Tiger in 2018?

4 december 2017 Redactie GOLF.NL
Tiger Woods heeft veertien majors gewonnen en 79 toernooien op de PGA Tour. Maar dat betekent niet dat hij in 2018 automatisch alle grote toernooien kan spelen

Tiger Woods maakte afgelopen week een heel succesvolle rentree in de Hero World Challenge. De in april uitgevoerde vierde operatie aan zijn rug lijkt er voor te zorgen dat de 41-jarige Woods eindelijk weer voor langere tijd pijnvrij kan gaan spelen. Een veel gestelde vraag de afgelopen dagen: kan Tiger in 2018 (en daarna) ook alle toernooien spelen die hij zou willen of heeft hij voor bepaalde toernooien geen speelrecht meer?

De majors

Over de vier belangrijkste toernooien van het jaar kunnen we kort zijn: Woods hoeft zich geen zorgen te maken over deelname aan de majors. Als oud-winnaar kan hij de Masters en het US PGA Championship altijd spelen en The Open geeft oud-winnaars speelrecht tot hun zestigste levensjaar. 

Het US Open lijkt wel een probleem. In 2008 won Woods zijn derde en laatste US Open. Volgend jaar loop de tien jaar exemption die een winnaar krijgt af. Zelfs als Woods in 2018 weinig tot niets presteert op de golfbaan, zal hij in 2019 toch gewoon aan de start kunnen verschijnen in het US Open op Pebble Beach waar hij in 2000 het US Open won met vijftien slagen voorsprong. De organiserende USGA, de Amerikaanse golfbond, zal Woods ongetwijfeld een speciale invitatie geven, net als Jack Nicklaus (acht keer) en Arnold Palmer (zes invitaties) die in het verleden kregen vanwege hun uitzonderlijke prestaties in USGA-toernooien. Naast de drie US Opens won Woods het US Amateur en het US Junior Amateur allebei ook drie keer.

De World Golf Championships

Woods heeft wel een probleem als het gaat om spelen in de vier jaarlijkse World Golf Championships. Hij heeft maar liefst achttien WGC’s gewonnen, maar bij die toernooien zijn er geen speciale invitaties vanwege prestaties in het verleden. Woods zal dus zo spoedig mogelijk de top-50 van de wereld in moeten en in het geval van de WGC Matchplay de top-64.

Gewone PGA Tour toernooien

Voor de reguliere toernooien van de PGA Tour zijn er geen zorgen. In 2018 kan Tiger alles spelen vanwege de vijf jaar exemption die komt bij een overwinning in het Players Championship (Woods won in 2013). De jaren daarna kan Tiger terugvallen op de Lifetime Member status voor spelers die minstens twintig toernooien hebben gewonnen.

De Ryder Cup

Ja, we kijken toch ook maar even naar de Ryder Cup. In 2016 was Woods een van de vice-captains, in 2018 zal hij er op Le Golf National zeker weer bij zijn. Het liefst natuurlijk als speler in het team van captain Davis Love. Woods kan zich kwalificeren door heel veel punten te vergaren in de toernooien tot aan de Ryder Cup maar dat lijkt een wel heel zware opgave. Mocht Tiger in de aanloop naar het treffen tussen Europa en Amerika fit zijn en goede vorm tonen, dan kan captain Love hem natuurlijk ook een van de wildcards geven.

1e toernooi in 2018?

Woods heeft de toernooien in  2018 dus voor het uitkiezen, de vraag is dan wat zijn eerste officiële optreden wordt in 2018. Zelf liet Woods dat open toen hij er kort na de Hero World Challenge naar gevraagd werd. De algemene verwachting is dat de 14-voudig majorwinnaar zich weer laat zien in het Farmers Insurance Open dat van 25 t/m 28 januari wordt gespeeld op Torrey Pines in Californië. Maar in Dubai hopen ze nog stiekem dat hij toch kiest voor de Desert Classic (en het startgeld) die in dezelfde week wordt gespeeld op de European Tour.

}