De Pan
De Pan

De Pan en Haagsche in top 100

13 december 2017 Redactie GOLF.NL
Top100golfcourses.com heeft een nieuwe top 100 van de wereld gepubliceerd. In deze ranglijst stond tot nu toe één Nederlandse baan, in de nieuwe lijst staan er twee.

Er zijn enkele gezaghebbende top 100s van de beste golfbanen in de wereld en die van top100golfcourses.com is er eentje van. De Koninklijke Haagsche staat op plaats 89 in de nieuwe ranglijst die vorige week is gepubliceerd, negen plaatsen hoger dan de vorige keer. De baan van de Utrechtse Golfclub De Pan is een van de nieuwkomers. De baan in Bosch en Duin staat op plaats 100.

De Pan is de afgelopen jaren flink in waardering gestegen. In de top 100 van contintentaal Europa van Golf World, een van de grootste Britse golftijdschriften, staat de heidebaan zelfs op de tweede plaats. De Haagsche staat in deze lijst op plaats vijf, de Kennemer op acht, Noordwijk op 12, de Hilversumsche op 23, de Eindhovensche op 27 en de Rosendaelsche op 28.

De Amerikaanse toparchitect Tom Doak noemde De Pan vorige week nog in een lijst met tien banen die hij onderschat vindt. 'De Pan is een heidebaan', schrijft Doak. 'En hoewel de baan altijd lager gewaardeerd wordt dan de Nederlandse linksbanen is De Pan de meest interessante baan van het land.'

Nederland een golftoeristische bestemming

'Nederland is misschien wel de nummer-1 golfbestemming van continentaal Europa', schrijft de jury van top100golfcourses.com. 'Dit kleine lage land heeft nu voor het eerste twee banen in onze World Top 100. De Pan is een ontwerp van Harry Colt uit 1929 en het is een van de mooiste heidebanen denkbaar.' In 2015 stond de Noordwijkse nog in de top 100van top100golfcourses.com maar deze duinbaan is uit de lijst gevallen.

Top100golfcourses.com stelt duidelijk dat Nederland een van de meest interessante golfbestemmingen van het Europese vasteland is. Op de pagina met de Nederlandse ranglijst staat de tekst: 'Met 250 banen voor 400.000 geregistreerde golfers is golf big business voor de Nederlanders maar het spreekt nog niet helemaal tot de verbeelding van bezoekende golfers. Maar zij die het weten reizen naar de Nederlandse Noordzee-kust om te spelen op de briljante linksbanen die kunnen wedijveren met de beste kustbanen van Groot-Brittannië en Ierland. Echt waar. The Netherlands is just waiting to be discovered.' Op de websitepagina met een ranglijst van continentaal Europa is over Nederland te lezen: 'We denken dat dit grotendeels onontdekte golfland one of Europe’s best kept secrets is.'

De NVG (Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties) heeft vergevorderde plannen om een website te lanceren waar binnenlandse en buitenlandse golftoeristen informatie vinden over Nederlandse golfbanen en hotels in de buurt. Dit gebeurt onder leiding van de Commissie Toerisme. Zo'n twintig bij de NVG aangesloten banen ondersteunen het plan maar hier zitten niet de Nederlandse banen bij die het meest gewaardeerd worden (zoals De Pan, Haagsche, Noordwijkse, Kennemer, Eindhovensche, Hilversumsche, Rosendaelsche).

Hieronder zetten we verschillende top 100s van de wereld op een rij met de top 3 en de positie van Nederlandse banen.

Top100golfcourses.com World Top 100

1 (1) Cypres Point (Californië, VS) 
2 (3) Shinnecock Hills (New York State, VS) 
3 (2) Pine Valley (New Jersey, VS)

89 (98) Koninklijke Haagsche
100 (-) De Pan

Golf Magazine - Top 100 Courses in the World

1 (1) Pine Valley
2 (2) Cypress Point 
3 (3) Old Course St Andrews (Schotland)  

81 (92) Koninklijke Haagsche

Golf Course Architecture - Top 100 Golf Courses in the World - Architects' Choice 

1 St Andrews Old Course (Schotland) 
2 Cypress Point
3 Pine Valley

55 De Pan
68 Noordwijkse

Planet Golf - Top 100

1 Cypress Point
2 Pne Valley
3 Royal County Down (Noord-Ierland)

95 Kennemer

Golf Digest - World's 100 Greates Golf Courses 

1 Royal County Down
2 Augusta National (Georgia, VS)
3 Pine Valley

(geen Nederlandse banen)

Links

Bezoekersregeling De Pan (lidmaatschap A- of B-club, hcp 24 of lager)
Bezoekersregeling Haagsche (hcp 24 of lager)

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}