De langste hole van de wereld op Gunsan CC
Gunsan Country Club: water op elke hole!
De langste hole van de wereld op Gunsan CC

De langste hole van de wereld

7 december 2017 Redactie GOLF.NL
De langste hole van de wereld? Het is een 'par-7' van 1.004 meter.

De langste hole van de wereld is hole 3 van de Jeongeup Course van Gunsan Country Club in Zuid-Korea. Van de achterste tee is de par-7 1.094 yards lang: 1.004 meter, een kilometer dus ... 

Een gemiddelde golfer heeft hier heel wat slagen nodig om de green te bereiken, mede omdat de gehele linkerkant van de hole langs water loopt. Het zal niemand verbazen dat de hole stroke index 1 heeft.

Gunsan is een golfcomplex met 81 holes. Het is de grootste baan van Korea en een van de grootste van de wereld. Opmerkelijk: elke hole loopt langs een meer (36 procent van het terrein is water). Een van de banen van Gunsang CC heeft ook een par 6, maar die is 'slechts' 660 meter (723 yards).

Criteria voor de lengte van een hole

Een par-6 of par-7? Mag dat dan? Kan dat dan? In sommige landen wel, maar in Nederland zijn geen par-6- of par-7-holes. De Europese Golf Associatie (EGA) hanteert de volgende richtlijnen voor een par-3, par-4 en par-5:

 Par  Vrouwen  Mannen 
 3  tot 200 meter  tot 235 meter
 4  185-385 meter  220 tot 450 meter
 5  350 meter en verder  415 meter en verder

Par is gebaseerd op wat een goede speler kan: met twee slagen de green van een par 4 bereiken en dan met twee putts uitholen. Met toestemming van de nationale golffederatie mag een uitzondering gemaakt worden op de lengte-richtlijnen van de EGA. 

Maar een par-6 of par-7 kent de EGA niet en wil de EGA ook niet kennen. De gedachte is dat een par-6 of par-7 (of par-8, etc.) het plezier van golfers niet bevordert. En voor de doorstroming is het ook niet goed. Een flight doet al snel een kwartier over een par-5 en bij een par-7 zal het spelen van de hole minstens 20 minuten duren. 

Golfbaan Reghuys in Noord-Holland had kort na de aanleg in 2006 een par-6, maar mede omdat de par-6 vanwege de EGA-normen voor handicapdoeleinden een par-5 was, is de  hole later opgedeeld in een par-4 en par-3. Maar in niet-EGA-landen tref je wel af en toe een par-6 of par-7. En natuurlijk is het motief om meer spelers te trekken: je biedt met een par-6 (of -7) iets extra's dat andere banen niet hebben.

Een voorbeeld in Engeland is Hamptworth G&CC in Wiltshire. Die baan heeft een par-6 van 609 meter en daar kan een pr- en marketingafdeling wel wat mee: de hole heeft als naam 'The Beast' gekregen en op de website wordt de bezoeker uitgedaagd: 'Can you Beat the Beast?' (Kan je er een netto birdie maken?)

Zo wist de Challenge Tour in 2015 veel aandacht te trekken voor de D+D Real Slovakia Challenge, omdat de pro's van dit circuit voor het eerst een par-6 speelden. De hole, de 16de van de Legend Course op de Penati Golf Resort in Slowakije, was 716 meter.

Lees ook: De langste golfbanen van de wereld.

Reacties

Is een par-6 of par-7 een goed idee omdat het leuk is af en toe eens een mega-lange hole te spelen? Of is het een waardeloze marketingtruc? Plaats een reactie onderaan deze pagina of mail redactie@golf.nl

Tot slot: de par-14.000 in Mongolië

Dan is er ook nog de 2.000 kilometer lange par-14.000 in Mongolië. Geen echte hole maar een 2.000 kilometer lang zelf bedacht golftraject dwars door het land dat overmeesterd is door een Britse golfer. De Noord-Ier Adam Rolston, een oud-rugbyer, speelde ‘de langste hole ter wereld’ dit jaar in 20.093 slagen. Met een caddie, ook een oud-rugbyer. Rolston holede uit op de 18de green van de Mt. Bogd Golf Club in Ulaanbaatar, de enige golfbaan die het land rijk is.

Het betrof een stunt om geld in te zamelen voor een goed doel. Lees hier meer over het avontuur 'The longeste hole' en bekijk een video: