Trump golfbanen

Golf en geld: dalende inkomsten op Trumps golfbanen

30 augustus 2017
Deze week in de rubriek 'Golf en geld': hoe gaat het met de golfbanen van Donald Trump sinds hij zich verkiesbaar stelde als presidentskandidaat en de verkiezingen won?

Donald Trump heeft golfbanen over de hele wereld: in Amerika, maar ook bijvoorbeeld in Ierland en Schotland. Hoewel de eigendomssituatie is veranderd sinds hij president is - familie van Trump is nu eigenaar of exploitant - blijven het natuurlijk golfbanen van Trump. 

En sinds Trump president is zijn de inkomsten op sommige banen gedaald, zo blijkt uit onderzoek door verschillende kranten. De dalende omzet heeft niets te maken met de staat van de golfeconomie want die is redelijk stabiel. Het is te beschouwen als een stil protest van golfers en bedrijven tegen radicale uitspraken en acties van de controversiële Donald Trump. (Zoals er ook echte protesten zijn geweest, zoals het plaatsen van een Mexicaanse vlag op een Trump-baan in Schotland en het beschadigen van een Trump-green met de geschilderde tekst 'No More Tigers, No More Woods'.)

Op Trump National Golf Club-Los Angeles in Rancho Palos Verdes, waar een ronde $ 300 kost, zijn de inkomsten met 12 procent gedaald sinds juni 2015 (van $ 3,3 miljoen per jaar aan greenfees en buggieverhuur naar $ 2,9 miljoen per jaar). In die maand ging Trump meedoen aan de race voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Hoe dit bekend is geworden? Het blijkt uit cijfers van de belastingdienst van Rancho Palos Verdes die 10 procent belasting heft op greenfees en buggieverhuur.

De baan in Rancho Palos Verdes trekt minder greenfeespelers en minder benefiettoernooien. Er wonen vooral Democraten in het gebied waar de golfbaan ligt en die keren zich op deze manier af van Trump. De film- en televisie-industrie in Hollywood doet dat ook; opnames voor films en series worden nu gemaakt op andere golfbanen. Ook wordt Trump National LA niet meer gereserveerd voor huwelijken.

Ook op de Trump-baan in de Bronx, Trump Golf Links at Ferry Point, wordt sinds kort minder geld verdiend volgens cijfers van de stad New York City. Deze baan had in 2016 9,5 procent minder inkomsten dan het jaar ervoor.  Een woordvoerder van Trump noemde slecht weer in 2016 als oorzaak, het zou niets te maken hebben met Trump. Maar in lokale kranten gaven golfers aan dat ze niet meer op Trumps banen willen spelen.

De inkomsten op Trumps golfbanen in Ierland en Schotland zijn minder transparant. 'Het gaat ongelooflijk goed met Turnberry', heeft Trump eerder dit jaar gezegd, met een verwijzing naar Brexit waardoor de waarde van de pond is gedaald. 'Zoals het nu loopt met de zaken gaat Trump Turnberry het beste jaar in een eeuw meemaken', zei de manager van Turnberry onlangs in The Guardian. 

Wellicht is het waar dat Turnberry goed draait, net als bijvoorbeeld Trump International Hotel Washington DC dat geen last heeft van de controversie rondom de Amerikaanse president. Het hotel maakte in de eerste vier maanden van 2017 bijna $ 2 miljoen winst. De gemiddelde kamer in dit hotel kost $ 652,98.

Tegenvallende resultaten of niet, Trump zorgt er voor dat al zijn golfbanen en hotels goed op de kaart komen te staan en dat er wat extra inkomsten binnenkomen, want in de eerste 199 dagen als president verbleef hij 62 dagen op onroerend goed van zijn familie en 47 dagen op golfbanen van het Trump-rijkdom. Hij ontving er binnenlandse en buitenlandse gasten en speelde natuurlijk ook af en toe golf: 23 keer tot nu toe. 

Dat wordt allemaal bijgehouden op de website trumpgolfcount.com, een initiatief van critici die vinden dat Trump zich moet houden aan een uitspraak in augustus 2016: 'Ik ga aan het werk voor jullie, ik zal geen tijd hebben om golf te spelen.' Veel critici zeggen dat Trump de grondwet overtreedt door op 'zijn eigen' banen te spelen en in 'zijn eigen' hotels te slapen, maar daarover kun je twisten omdat het onroerend goed formeel niet van de president is.

Naschrift 9 oktober 2017:

ANP meldt op basis van een bericht van Bloomberg dat het niet goed gaat met de twee golfbanen van Donald Trump in Schotland.

'De bedrijven boekten in 2016 een verlies van in totaal omgerekend 19,6 miljoen euro. Ook de omzet daalde sterk: van 10 miljoen euro naar minder dan 8 miljoen euro.'

Lees meer op nieuws.nl en bloomberg.com.

Peiling

Reacties

Reacties? Reageer op Facebook of onderaan deze pagina. 

Tweets

Een tweet van de website trumpgolfcount.com:

Donald Trump aan het begin van zijn loopbaan als zakenman:

Meer 'Golf en geld'

Augusta
De financiële kant van de Masters
05 apr
Tiger Woods en Roger Federer in 2007
Woods niet langer sporter met meeste prijzengeld
23 nov
Arnold Palmer in 2016
Palmer 2de op lijst dode grootverdieners
03 nov
arnold palmer wodka ketel one
Golf en geld: wodka en Arnold Palmer
21 sep
joost luiten
Luiten op de career money list
06 sep
Trump golfbanen
Golf en geld: dalende inkomsten op Trumps golfbanen
30 aug
golf shop
Golf en geld: de grootste afzetmarkten
23 aug
groen jasje Masters
Golf en geld: wat kost een groen Masters-jasje?
16 aug
Schrale troost voor gokker: laatste major goed voorspeld
14 aug
Golf4All Harderwijk
Golf en geld: 6-holes rondjes of afrekenen per hole
09 aug
Rory McIlroy en caddie J.P. Fitzgerald
Golf en geld: hoeveel verdient een caddie?
02 aug
Wolf Point Club
Golf en geld: privébaan te koop, $ 7,7 miljoen
26 jul
stenson
Golf en geld: gokken op golf
19 jul
Claret jug
Golf en geld: hoeveel procent wint de winnaar?
12 jul
Ryder Cup
Golf en geld: wat kost een kaartje voor de Ryder Cup?
05 jul
Brooks Koepka
Golf en geld: golfgokker maakt kans op £2 miljoen
28 jun
Bernhard Langer na zijn zege in mei in de Regions Tradition
Golf en geld: 22 miljoen euro verdiend (als senior)
21 jun
US Open golf tickets
Golf en geld: wat kost een kaartje voor het US Open?
14 jun
Rory McIlroy
Golf en geld: meest verdienende atleten in 2017
08 jun
The business Golfer
Golf en geld: 1 bedrijfslidmaatschap op 10+ topbanen
07 jun
BurgGolf
Golf en geld: prijsdifferentiatie op Nederlandse golfbanen
31 mei
PXG
Golf en geld: een wedge die duurder is dan een driver
24 mei
FedEx Cup
Golf en geld: FedEx verlengt contract maar stelt unieke eis
17 mei
Race to Dubai
Golf en geld: het prijzengeld op de European Tour
10 mei
Topgolf
Golf en geld: Topgolf naar Mexico, wanneer Europa?
03 mei
Padraig Harrington
Golf en geld: de eerste prijs in het Brits Open
26 apr
Race to Dubai
Golf en geld: hoeveel prijzengeld is kaartbehoud?
19 apr
Stenson
Golf en geld: rangefinders
12 apr
Rory McIlroy
Golf en geld: '$100 miljoen' voor McIlroy
06 apr
Augusta
Golf en geld: de Masters
29 mrt