Dirk Kuijt op de golfbaan
Dirk Kuijt: 'Mentaal vind ik golf veel inspannender dan voetbal'
Beeld: Divi Aruba

Dirk Kuyt ook op golfbaan een 'winnaar'

27 augustus 2017 Hans Lemm/redactie GOLF.NL
Hij jaagt niet meer op doelpunten en laat zich evenmin meer gelden als de stuwende kracht op het veld en in de kleedkamer. Maar GOLF.NL trof Dirk Kuyt deze zomer op Aruba en ondervond op de golfbaan dat de Feyenoorder na zijn afscheid als voetballer niets aan gedrevenheid heeft ingeboet.

Tekst: Hans Lemm

Het ligt nog vers in het geheugen. Na een glansrijke carrière bij Utrecht, Feyenoord, Liverpool en Fenerbahçe keert Dirk Kuyt terug bij zijn lievelingsclub Feyenoord. In het eerste seizoen na zijn terugkeer wint hij met de club de beker, maar een jaar later is het succes nog zo veel groter. Feyenoord wordt na achttien jaar weer eens landskampioen. In de laatste en beslissende wedstrijd tegen Heracles scoort Kuyt alle (drie) Rotterdamse doelpunten. 

Na de weken van euforie en onverminderde media-aandacht neemt Dirk met zijn gezin de vlucht naar Aruba. Daar laat hij zich door GOLF.NL verleiden tot een wedstrijdje matchplay op de banen Divi én Tierra del Sol. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Ik speel sinds kort van single handicap 8,5. Hier op Aruba heb ik al een paar goede scores in de 70 neergezet.

07.15 uur: The Links, Divi Golf, 9 holes

We beginnen de dag op Divi Golf, een leuke, toegankelijke 9-holes course, onderdeel van Divi Aruba, met goed onderhouden greens, twee uitdagende, tegelijk haalbare par 5’s en een signature slothole met een eilandgreen naast het clubhuis/restaurant. Dirk oogt ontspannen en indrukwekkend fit. We slaan vroeg af om de warmte vóór te zijn; voor GOLF.NL iets te vroeg want de eerste slag eindigt kansloos out-of-bounds in de knoek – een fijn begin. En dat terwijl Dirk twee slagen extra krijgt vanwege het verschil in handicap. Glunderend vertelt hij over zijn tweede passie.

“Ik speel sinds kort van single handicap 8,5. Hier op Aruba heb ik al een paar goede scores in de 70 neergezet. Af en toe neem ik een lesje bij Oliver Riding, teaching pro bij Tierra del Sol en een goede vriend. Met hem train ik op allerlei slagen in de baan. Ik ben niet zo van lessen op de driving range. Bovendien leer je dan ook om te gaan met reële situaties. Golf is meer dan techniek; strategie en het mentale aspect zijn minstens zo belangrijk. Als ik een onderdeel wil verbeteren dan richt ik me daar intensief op, totdat ik het, op mijn niveau, onder de knie heb.”

“Golf is voor mij de ideale manier om te ontspannen; in een mooie, natuurlijke omgeving tot jezelf komen, zonder alle drukte waar je als topvoetballer mee te maken hebt. Tegelijk ben je ook lekker fysiek bezig. Ik wil graag winnen, zeker als ik met vrienden speel! Het leuke van golf is dat je – door de handicapverrekening – tegen iedereen op een gelijkwaardige manier kan spelen, ongeacht het verschil in sterkte.”

Liverpool

“Ik ben gaan golfen toen ik bij Liverpool speelde, zo’n tien jaar geleden. De ideale plek om te beginnen met golf. In Engeland is golf echt onderdeel van de cultuur, het is laagdrempelig en democratisch, iedereen speelt daar met iedereen. Ik pikte het spelletje best snel op. Als ik ergens mijn zinnen op zet, dan gaat het meestal snel. Ik moest trouwens ook wel, want als ik verloor kreeg ik dat nog dagenlang te horen. Maar ik ben niet anders hoor. Ik deed dat ook.’’

“Liverpool is een golfhemel, met op zo’n beetje elke hoek van de straat een golfbaan. Met spelers als Reina en Gerrard gingen we gemiddeld één keer in de week spelen en dat ging er vrij fanatiek aan toe. Voetballers willen altijd winnen. Op een dag speelden we ’s ochtends 18 holes op Formby, vervolgens ben ik met Reina naar Mere Golf & Country Club gereden en hebben daar nog eens 29 holes gespeeld, totdat het pikkedonker werd. 47 Holes op één dag, heerlijk.’’

Fenerbahçe

“Na zes seizoenen Liverpool vertrok ik naar Fenerbahçe. Het lukte me daar niet het ritme van één keer per week golf vast te houden. Ik had geen ploeggenoten die golfen en er heerst daar minder een golfcultuur. Turkije heeft geen boegbeeld zoals wij met Joost Luiten hebben, de sport is minder populair. En dat terwijl ze erg mooie banen hebben. Meestal speelde ik in de golfregio Alanya, wanneer we op trainingskamp gingen. In Istanboel ging ik wel eens naar de Kemer golfclub.”

All Square

De eerste negen holes zitten er op. Na flink wat parren en een enkele (double) bogey is de stand all square. Lessen bij de pro legt Dirk geen windeieren. Na weer een fantastische bunkerslag vertelt hij achteloos dat hij dit net die voorgaande week geoefend heeft. Dat was er bij ons ingeschoten. Bovendien: elke afslag van Dirk ‘splijt’ de fairway en ook zijn korte werk is voorbeeldig. We moeten aan de bak, want ook wij willen winnen. Wordt vervolgd op op Tierra del Sol…

09.30 uur: Tierra del Sol, 18 holes

Op naar Tierra del Sol, samen met twee Katwijkse vrienden (Jan en Jan) in een gigantische jeep, beschikbaar gesteld door een lokale Feyenoord-fan én eigenaar van een autoverhuurbedrijf. Eenmaal aangekomen wil iedereen met Dirk op de foto. Zo gaat dat dus. Dirk neemt er alle tijd voor.

Tierra del Sol is een zogenaamde desert course gelegen aan de westpunt van het eiland. De door Robert Trent Jones Jr ontworpen 18-holes baan biedt schitterende vergezichten en kent door het open karakter en de altijd aanwezige harde wind genoeg uitdagingen. We voeren de spanning op, want vandaag is de ‘kampioenswedstrijd’.

Ik heb strafschoppen genomen in stadions met 50.000 man, maar een puttje voor de winst met drie vrienden die meekijken, vind ik veel lastiger. 

Mentale druk

“Mentaal vind ik golf veel inspannender dan voetbal. Bij voetbal is de bal in beweging, ben je reactief. Bij golf komt het volledig op jezelf aan. Het balletje ligt doodstil en in je hoofd moet alles honderd procent kloppen om de bal te krijgen waar je ‘m hebben wil. Dat besef maakt het vaak extra moeilijk. Een penalty van elf meter of een beslissende putt van twee meter? Dan kies ik absoluut voor de penalty. Ik heb strafschoppen genomen in stadions met 50.000 man, maar een puttje voor de winst met drie vrienden die meekijken, vind ik veel lastiger. Misschien ook omdat 50.000 man vrij abstract is en vrienden die jou de dagen erna het leven zuur maken vrij concreet. In het begin probeerde ik 18 holes lang geconcentreerd te blijven, maar dat houdt niemand vol. Aan het einde van een ronde had ik dan minder focus, kon ik de concentratie niet meer opbrengen. Nu probeer ik tussen de slagen door bewust te ontspannen, dat werkt veel beter. Dat zie je ook bij de professionals, zoals bij Joost.”

Luiten

“We hebben elkaar een paar keer ontmoet, bellen wel eens en appen regelmatig. Naast een passie voor golf delen we natuurlijk onze liefde voor Feyenoord. Ik vind het fantastisch hoe Joost zich als golfer profileert. Ik heb vorig jaar een ronde meegelopen tijdens het KLM Open en van dichtbij gezien hoe hij zich kan focussen. Hij is een echte vechter, voor niemand bang én een professional die zich in elk aspect van zijn vak wil verbeteren. Als het een periode tegenzit komt hij er altijd weer sterker uit. Pure wilskracht en volharding. Ik heb daar veel respect voor. En ik ben ervan overtuigd dat we nog heel veel mooie dingen van Joost gaan zien.”

Nederland

“In Nederland hou ik het dicht bij huis en speel ik afwisselend op de Noordwijkse, Haagsche of Rozenstein. Daarnaast één keer per maand op een willekeurige baan in Nederland met een vaste groep Katwijkse vrienden. Dat is niet alleen gezellig – zo weten we zeker dat we elkaar minstens één keer per maand zien – het gaat er ook behoorlijk fanatiek aan toe. Een goede reden om flink te trainen en jezelf te verbeteren. Dat competitieve, een beetje dollen onder elkaar, geeft aan de sport een extra dimensie en houdt je scherp.”

Aruba

“15 Jaar geleden kwam ik voor de eerste keer naar Aruba voor een beachvoetbal-toernooi met andere internationals. Ik was direct verkocht. Aruba is een heerlijke plek om tot rust te komen, ook voor mijn vrouw en kinderen. Het is inmiddels erg vertrouwd, voelt als een tweede thuis. Het is Nederlands en tegelijk Amerikaans, servicegericht, dat spreekt me aan. Het is veel relaxter, ook al is het Nederlands voetbal hier ook erg populair is. Veel lokale mensen hebben het kampioenschap van Feyenoord intens meebeleefd. Je had in Rotterdam de taferelen rondom de Hofvijver, hier stonden ze te dansen in de fontein voor de Superfood. Ik heb zelfs een persoonlijke felicitatiebrief van de minister-president van Aruba ontvangen. Heel eervol!”

Tierra del Sol half way: Dirk 1 up

De eerste 9 van Tierra speelt Dirk erg strak. Met onder meer twee sandy-pars. Na een onnavolgbare chip-in en ondanks een birdie van GOLF.NL komt hij 1 up. Na meer dan drie uur samenspelen, maakt hij de eerste prikkelende opmerkingen. “Kies je daar bewust voor, zo’n downhill putt met een lastige kronkel? Succes ermee!” Dat, de felle zon en de opkomende vermoeidheid proberen ons klein te krijgen. We moeten in de tegenaanval, loeren op een counter.

Thuis in Noordwijk heb ik een professionele golfsimulator laten aanleggen, mijn privé driving range. Zo fanatiek ben ik dus. 

Continu verbeteren

"Thuis in Noordwijk heb ik een professionele golfsimulator laten aanleggen, mijn privé driving range. Zo fanatiek ben ik dus. Als het regent kan ik toch gewoon oefenen. Je slaat tegen een groot doek waarop een baan is geprojecteerd. Elke slag wordt nauwkeurig geregistreerd en niet alleen op afstand gemeten, maar ook op impact. Ik speel meestal The Dutch - inmiddels ken ik elke uithoek van die baan, ook al is het virtueel. Mijn jongste van 5, Aiden, vindt golf superleuk – grappig om te zien. Maar ook met de andere kinderen - Noëlle, Jorden en Roan - gaan we af en toe ballen slaan op de driving range, en krijgen dan wat aanwijzingen van de pro. Het is nu nog een zooitje ongeregeld, maar we hebben heel veel lol. Ik zie het ook als een investering voor later. Wat is er mooier om samen met je kinderen de baan in te gaan? Alhoewel, als ze uit hetzelfde hout gesneden zijn als ik…”

Volgende stap

“Na de winterstop werd me duidelijk dat ik als voetballer niet meer de rol kan vervullen zoals ik graag wil. Toen is het besef ontstaan dat dit wel eens mijn laatste seizoen kon worden. Ik ga altijd voor het hoogste, wil altijd spelen, een rol aan de zijlijn zie ik niet zitten. Begin mei was ik er voor mezelf wel uit. Nu we kampioen zijn geworden was het helemaal een geschikt moment om deze fase af te sluiten en aan iets nieuws te beginnen.

“Ik ga meelopen als rechterhand van technisch directeur Martin van Geel en ontdekken wat er op dat vlak allemaal gaande is. Tegelijk start ik met de trainerscursus International A van de KNVB. Vanzelf zal blijken wat het beste bij me past en wat Feyenoord nodig heeft. Ik ben in elk geval vereerd dat Feyenoord mij deze kans geeft en niet alleen als voetballer in mij gelooft, maar ook als persoon binnen de organisatie. Ik heb totaal geen angst om in een gat te vallen. Ik ben enorm begunstigd om 20 jaar op het hoogste niveau te hebben kunnen spelen. Ben weinig geblesseerd geweest, heb veel successen meegemaakt. Nu breekt er een nieuwe periode aan waarin ik de mogelijkheid krijg om andere aspecten van mezelf te ontwikkelen.”

Eindstand: GOLF.NL 3 up

Ineens gaat het snel. De warmte, de wind, Jan en Jan, zijn Katwijkse vrienden die op Tierra meespelen – het pakt allemaal niet in het voordeel van Dirk uit. De afslagen zijn wat minder nauwkeurig en lopen wat minder, de puttjes lippen net uit de hole; GOLF.NL straft dat genadeloos af en wint een aantal holes op rij. Op de par-3 17de valt het doek voor Dirk en wordt het 3 up met 2 te gaan. Toch mag hij zich de morele winnaar noemen; zijn nieuwe handicap van 8,5 is kakelvers en daarom nog wat broos. De ervaring van GOLF.NL geeft de doorslag. Dirk toont zich een goed verliezer, maar wil direct een datum afspreken voor een revanche. Dat dan weer wel.

Divi Links – 9 holes

Tierra del Sol – 18 holes

Met dank aan Dominique Baudain, director operations Divi Aruba, en Oliver Riding, teaching pro Tierra del Sol Aruba.


}