Michiel van der Vaart
Golfbaanarchitect Michiel van der Vaart als golfer

De top 4 van beste golfbaanarchitecten (qua handicap)

24 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
Goldfbaanarchitect Michiel van der Vaart heeft afgelopen weekend de strokeplay-clubkampioenschappen van Golfclub Veldzijde gewonnen. Hoe goed zijn golfbaanarchitecten eigenlijk?

Met de komst van internet en social media is weinig meer geheim. Zo was deze week op de Facebook-pagina van Golfclub Veldzijde te zien dat Michiel van der Vaart strokeplay-kampioen is geworden (zie onderaan deze pagina). Op de website van de club, die speelt op Golfpark Wilnis, is ook de winnende score te lezen: 84-89-91 (264). (Er stond volgens de websiteredactie 'een vervelende wind dwars over de baan', er was 'veel klaver aan de rand van de fairway', de rough was zwaar en de vlaggen stonden lastig gestoken.)

We wisten dat Michiel een goede golfer is (een single-digit handicapper) en we weten dat hij de par-72 baan in Wilnis heel goed kent. Van der Vaart heeft de nieuwe negen holes ontworpen en de oude aangepast, samen met collega Gerard Jol. Golfpark Wilnis haakte daar op in met een felicitatie-tweet:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Van der Vaarts handicap weten we ook - want ook handicaps zijn ook niet geheim, mede omdat je dan kunt controleren of spelers die zich opgeven voor open wedstrijden de juiste speelsterkte doorgeven. Van der Vaart blijkt van 7,0 te spelen. 

Als we kijken naar de belangrijkste Nederlandse golfbaanarchitecten van dit moment, dan is dit de top 4:

  1. handicap 5,1 - Alan Rijks (ontwerper van onder meer Texelse, The Duke, Liemeer)
  2. handicap 7,0 - Michiel van der Vaart (onder meer Stippelberg, Kroonprins Vianen, Zuid-Drenthe)
  3. handicap 9,5 - Frank Pont (onder meer De Swinkelsche, Turfvaert, Land van Thorn)
  4. handicap 13,5 - Gerard Jol (onder meer Houtrak, Spaarnwoude)

Frank Pont heeft in het verleden beter gespeeld, van handicap 7. 'Mijn beste ronde ooit was op een baan in Schotland, twee onder, en mijn slechtste ronde was 50 over ...', aldus Pont. En de drie anderen hebben in het verleden ook allemaal een lagere handicap gehad. Gerard Jol bijvoorbeeld speelde in 2003 nog van handicap 10 en Alan Rijks had in dat jaar nog handicap 3,5.

De Belgische golfbaanarchitect Bruno Steensels doet ook veel in Nederland, hij is onder meer de ontwerper van The International en de Goyer. Hij is met handicap 2 (eind 2016) de beste golfer van de tot nu genoemde architecten.

Maar dan moeten we Frank Pennink ook nog even noemen. Pennink was een topamateur, hij won het Engels Amateur. De Engelse golfbaanarchitect die in 1984 overleed werd in Nederland geboren en was in het buitenland onder meer de ontwerper van Vlamoura Old. Maar hij heeft ook in Nederland veel banen ontworpen, bijvoorbeeld Broekpolder, de A-holes van de Kennemer (mede op basis van een ontwerp van het bureau Colt) en de Noordwijkse (mede op basis van een ontwerp van een clublid). 

Moet een golfbaanarchitect een goede golfer zijn? 

Moet een golfbaanarchitect een goede golfer zijn? Dat is ongeveer dezelfde vraag als 'Moet je een goede voetballer zijn geweest om een goede trainer te worden?' Nee, dat hoeft niet. Maar een golfbaanarchitect moet weten waar een topspeler toe in staat is en hoe een golfer met handicap 54 speelt. 

We stelden Alan Rijks in het verleden de vraag 'Is het belangrijk dat een architect een goede golfer is?' en hij antwoordde als volgt:

'Ik denk dat het belangrijk is. Vroeger - dat heb ik van Baron Paul Rolin geleerd - pakten we geregeld een bal en sloegen we ballen in het ruige terrein om te testen of een hole niet te moeilijk zou worden. Maar mijn moeder neem ik ook vaak mee naar banen. het is goed om te zien hoe zij bepaalde holes speelt. Het spelletje golf is via de lucht en via de grond en zij speelt noodgedwongen via de grond. Vrouwen spelen sowieso anders dan mannen en daar moet je rekening mee houden.'

Het antwoord van Frank Pont:

'Je hoeft geen goede golfer te zijn, maar je moet heel goed weten hoe alle niveaus spelen, van een pro tot single handicapper, tot bogeyspelers en senioren.'

Reacties? Laat onderaan deze pagina een reactie achter of op Facebook.

Lees ook: '15 dingen die je moet weten van golfbaanarchitectuur'.

Meer ranglijsten.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}