Rickie Fowler
Rickie Fowler (in een oefenronde)
Beeld: PGA of America

Voor het eerst een major met korte broeken

8 augustus 2017
De kop boven dit artikel is een beetje misleidend maar toch juist. De spelers in het US PGA van deze week mogen in de oefenronden korte broeken dragen. En dat is voor het eerst in een major. In de wedstrijdronden zijn shorts nog steeds verboden.

Het US PGA Championship dat donderdag begint op Quail Hollow, de laatste major van het jaar, wordt georganiseerd door de PGA of America. Deze organisatie voor professionals is vooruitstrevender dan de PGA Tour en staat toe dat de spelers in de oefenronden korte broeken dragen (de caddies mogen dat al langer op oefendagen en wedstrijdronden). De PGA of America verspreidt zelf veel foto's: 

De European Tour staat korte broeken in oefenronden al langer toe, sinds januari 2016, omdat spelers er om verzochten maar ook om golf aantrekkelijker te maken voor jonge mensen, om het imago van golf iets minder stoffig te maken. 

Het leidde begin 2016 tot veel meer ophef dan de progressieve baas van de European Tour, Keith Pelley, had verwacht. 'Ik was erg verbaasd over de discussie in de golfgemeenschap en de pers toen we besloten om korte broeken toe te staan in oefenronden', zei Pelley vorig jaar. 'Dat is alles wat we deden. Het was voor mij nogal een openbaring, van ... we hebben nog een lange weg te gaan. Dit is een marathon, niet een sprint.'

Er is nu een volgende horde genomen in de marathon die Pelley graag wil afleggen: voor het eerst spelers met blote benen in een oefenronde van een major - een unicum. Maar niet iedereen is voor. Sommigen vinden dat de pro's in korte broeken 'onprofessioneel' overkomen.

Joost Luiten houdt niet zo van spelen in korte broeken, hij verscheen maandag gewoon in lange broek op Quail Hollow Club om de baan te verkennen. Rory McIlroy en Dustin Johnson droegen ook hetzelfde als anders, maar spelers als Jordan Spieth, Rickie Fowler, Graeme McDowell en Paul Casey verschenen in shorts. 'I love it, het is alsof je thuis bent', zei Brits Open-kampioen Jordan Spieth, die met een zege deze week de career grand slam zou behalen. 

Maar niet alleen jongere spelers zoals Spieth zijn blij met blote benen in de hitte van Carolina, ook de al wat oudere Phil Mickelson (47) - die zijn 100ste major gaat spelen - koos voor een korte broek.

Titelverdediger Jimmy Walker verscheen ook in korte broek:

Oud-kampioen John Daly droeg de eerste twee dagen een korte en een lange broek, beide van zijn eigen merk.

Op de Amerikaanse PGA Tour (niet de organisator van het US PGA) mogen caddies sinds 1999 in wedstrijdronden een korte broek dragen, maar de spelers mogen dat niet. De USGA staat in sommige amateurkampioenschappen korte broeken toe maar niet in de oefenronden van het US Open.

Starttijden en leaderboard.

Reacties

Wat vind jij van korte broeken in (oefen)ronden? Reageer onderaan deze pagina of bericht ons via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook

Lees ook deze gerelateerde artikelen: 

Verhitte discussie over dresscode op de LPGA Tour.

Korte broek toegestaan in oefenronden van de European Tour.