Darren Clarke
Darren Clarke op dinsdag in korte broek: het mag nu In pro-ams en oefenronden.
Beeld: Getty Images

Korte broek mag op Tour - op oefendagen

20 januari 2016 Redactie GOLF.NL
De spelers op de European Tour mogen voortaan een korte broek dragen in pro-ams maar ook in oefenronden en bij het oefenen.

Meer bloot op de European Tour dus, per direct. En we gaan voor het eerst ook de knieën van al die spelers zien, onder wie Joost Luiten.

De Tour heeft de regels gewijzigd aan de vooravond van het Abu Dhabi Championship. Het Players Tournament Committee moest ook toestemming geven en dat is gebeurd.

Al jaren smeken sommige spelers om versoepeling van de kledingregels en veel spelers zijn blij met het besluit. ‘Het is 2016, niet 1990’, zegt Ian Poulter op Twitter. ‘Laten we afscheid nemen van de stoffige oude regels die golf tegenhouden. Maak het leuker (voor) iedereen.’

Vooral bij toernooien in warme landen dragen de pro’s graag korte broeken. Maar dat is tijdens toernooien nog steeds niet toegestaan. Rory McIlroy hoopt dat die regel ook wordt aangepast, zei hij in Abu Dhabi: ‘Waarom niet? Ik denk niet dat de traditie van het spel of de etiquette geschaad wordt door hoe de spelers er uit zien. We dragen geen korte broeken in het Brits Open als het regent en 10 graden is.'

Sommige spelers, bijvoorbeeld Lee Westwood en Darren Clarke, speelden dinsdag al een oefenronde in korte broek.

Vorige week in Kuala Lumpur bij de Eurasia Cup gedoogde de European Tour ook al korte broeken bij het oefenen, maar in de pro-am was het toen nog niet toegestaan. De captain van het Europese team (en tevens de Ryder Cup-captain in 2016) Darren Clarke had een verzoek ingediend. De toernooidirecteur zag het niet zitten maar de nieuwe baas van de European Tour, Keith Pelley, keurde korte broeken toen goed. 

Waarom de regels veranderen was woensdagochtend nog niet bekendgemaakt, maar het heeft natuurlijk te maken met het gevaar van warme kleding bij warme temperaturen en met de wens van veel golforganisaties om het imago van golf aantrekkelijker te maken voor jonge mensen. 

Pelley liet zich er later op woensdag wel over uit. Hij denkt dat de korte broeken helpen 'om het spel te moderniseren': 

'The players have embraced it. Shorts are a natural evolution to help modernise the game. It puts our players first and our fans first as well. The fashion of golf is something that the youth adopt. We will have strong rules, but there will be some fashion statements, and it’s a great start.'

Op de Amerikaanse PGA Tour mogen caddies sinds 1999 een korte broek dragen maar de spelers niet. De aanleiding was de dood van Garland Dempsey, een caddie die in 1999 een hartaanval kreeg in het Western Open.

Wat vind jij? Zouden korte broeken ook toegestaan moeten worden in toernooironden? Laat het ons weten …

Vorige week in Kuala Lumpur was het erg warm en vochtig ....

Tour-speler Oliver Wilson houdt zijn eigen poll.