Rory McIlroy, woensdag op Augusta National
Beeld: Getty Images
Het is weer die mooie tijd van het jaar dat de Masters wordt gespeeld!
Beeld: Golfsupport.nl

Golf en geld: '$100 miljoen' voor McIlroy

6 april 2017 Redactie GOLF.NL
In deze aflevering van 'Golf en geld' aandacht voor een nieuwe deal tussen Rory McIlroy en Nike.

Begin deze week werd bekend dat Rory een nieuw kledingcontract met Nike heeft getekend. Hoeveel geld hij van Nike krijgt? Het is niet bekendgemaakt maar de sport- en financiële pers schat het bedrag op 100 miljoen dollar. Jason Day heeft vorig jaar ook een kledingcontract met Nike getekend. Dat was ook voor 10 jaar en naar schatting ook voor 100 miljoen dollar.

McIlroy tekende in 2013 een eerste contract met het Amerikaanse bedrijf Nike. De Noord-Ier ging toen spelen met clubs van Nike en hij ging Nike-kleding dragen, net als zijn vriend en voorbeeld Tiger Woods. McIlroy tekende toen een 5-jarige overeenkomst met een optie op nog eens vijf jaar. Het sponsorbedrag werd ook toen niet bekendgemaakt, maar naar verluidt kreeg Rory 20 miljoen dollar per jaar.

'Ik ben heel blij dat ik de reis met Nike voortzet', zei de 27-jarige McIlroy deze week in een officiële verklaring. 'Ik hou van kinds af aan van dit bedrijf. Ik verheug me op de komende 10+ jaar als Nike-atleet.'

Tegen ESPN zei Rory: 'Of het nou [Roger] Federer was of Michael Jordan of de voetbalspelers die ik volgde – ze droegen allemaal Nike. Ik heb Nike altijd geassocieerd met de besten, met greatness.'

De nieuwe Nike-deal is opvallend; het bedrijf heeft nog steeds een grote interesse in golf terwijl Nike in augustus 2016 gestopt is met het maken van golfstokken. Ondanks deals met McIlroy en Woods werd het aandeel van Nike in de stokkenindustrie nooit groter dan 9 procent. 

Nike zegt dat het bedrijf golf allerminst wil verlaten. 'We hebben vorig jaar gezegd dat we de equipmentbusiness verlaten om onze kledingbusiness te versnellen', aldus Nike-baas Daric Ashford op de dag voor de Masters. Nike is in de VS marktleider in golfkleding en probeert ook de nummer 1 te worden op het gebied van golfschoenen.

Stokken

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Golf Digest is McIlroy de meest verdienende golfer ter wereld. Het blad schat zijn jaarlijkse inkomsten buiten de baan op 32 miljoen dollar. Dat is dus los van het verdiende prijzengeld.

Rory moet nog een nieuwe equipmentdeal sluiten met een ander bedrijf dus er komt weer een nieuwe zak met geld aan. Hij speelt in de tussentijd met ijzers en een driver van Callaway, wedges en een bal van Titleist en een putter van Scotty Cameron.

De equipmentdeal kan vele tientallen miljoenen opbrengen als Nike toestaat dat de fabrikant ook een logo op zijn Nike-pet en -outfit mag plaatsen. Het is nog niet bekend wat de voorwaarden van Nike zijn.

Grand slam

McIlroy, die deze zomer gaat trouwen met Erica Stoll, kan met een zege in de Masters van deze week de career grand slam voltooien. De andere majors heeft hij al minstens eenmaal gewonnen. McIlroy zou de zesde speler worden met een career grand slam in golf.

Hij heeft in een interview toegegeven dat een zege in de Masters heel belangrijk voor hem is: 'Als 8-jarige heb ik gezegd dat ik de beste golfer van de wereld wil worden en dat ik alle majors wilde winnen. Dat is bijna gelukt. Ik zou niet helemaal voldaan zijn als ik geen groen jasje win, dan zou een puzzelstukje missen.'

Commercials

Deze week heeft Nike een serie nieuwe reclamevideo's gelanceerd met de Nike-golfers Woods, Day, Michelle Wie en McIlroy. In de video hieronder kijken Day en McIlroy in de tas van Tiger. Hij zegt er pas wat van als ze 'Frank' aanraken (de headcover van zijn driver heeft de naam 'Frank').

In een andere reclame spelen Rory, Wie en Day commentator en citeren ze klassieke zinnen uit Amerikaanse golffilms.


Het laatste nieuws over de Masters

Starttijden op europeantour.com.

De Masters op televisie: Ziggo en BBC.

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Masters