Wiel Lenders (directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) en Hans Blaauw (algemeen directeur Het Rijk Golfbanen).
Wiel Lenders (directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) en Hans Blaauw (algemeen directeur Het Rijk Golfbanen)
Beeld: Henk Baron

Informatiebord over WOII op Rijk van Nijmegen

20 september 2016 Redactie GOLF.NL
Een nieuw bord op Het Rijk van Nijmegen informeert gasten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in het gebied.

Afgelopen donderdag, 15 september, is een informatief bord geplaatst over Golfbaan Het Rijk van Nijmegen en de Tweede Wereldoorlog. Het bord werd onthuld door Wiel Lenders (directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) en Hans Blaauw (algemeen directeur Het Rijk Golfbanen). 

Op 15 september 72 jaar geleden ging Operation Market Garden rondom de golfbaan van start. Hans Blaauw: 'Door de ligging tussen de Duitse grens en de bruggen bij Nijmegen en Arnhem, kent de omgeving van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen een rijke Tweede Wereldoorlog-historie. Het uitzicht dat golfers vanaf het noordelijke gedeelte van onze baan hebben, was in september 1944 onderdeel van één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden. Als onderdeel van ons GEO-beleid zien wij het als onze verantwoordelijkheid om gasten bewust te maken van deze historische gebeurtenis. Dat we voor een correcte weergave van deze geschiedenis hebben kunnen rekenen op de samenwerking met het team van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is natuurlijk geweldig.'

Operation Market Garden 

Op zondag 17 september 1944 begon Operation Market Garden en kwam het eerste deel van de luchtlandingstroepen neer in Groesbeek. In de dagen die volgden werden onder leiding van generaal James Gavin bijna 8.000 parachutisten van de 82ste Airborne Divisie gedropt en veranderde Het Rijk van Nijmegen in een hels frontgebied. 

De bruggen over de Waal werden ongeschonden veroverd, maar moesten in de daarop volgende weken worden verdedigd tegen Duitse aanvallen. Uiteindelijk werden grote delen van het gebied ten zuiden van Nijmegen bevrijd. Dit was van groot belang voor het verloop van de oorlog en de uiteindelijke bevrijding van Nederland en Europa. 

Golfbaan Het Rijk van Nijmegen is GEO-gecertificeerd. Het doel is het behalen van een optimale speelkwaliteit die in goede harmonie is met de natuurlijke omgeving, de economisch gezondheid en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de golfbaan. Er zijn zes aandachtsgebieden: Landschap & biotopen, Water, Energie & hulpbronnen, Product- & ketenbeheer, Milieukwaliteit, Mens & samenleving. Golfers bewust maken van de historie van de omgeving waarin zij golfen is wat Het Rijk van Nijmegen betreft een belangrijk aspect van het laatstgenoemde aandachtsgebied. 


}