Landgoed Nieuwkerk
Openbare GC Dronten
Golfbaan Overloon
Golfbaan de Voortwisch (G&CC Winterswijk)
Golfbaan 't Woold

Top-5 van 'hidden gems'

24 november 2016 Redactie GOLF.NL
Hidden gems, verborgen parels, zijn minder bekende golfbanen die iedere golfliefhebber snel een keer moet bezoeken.

Er zijn ook in het kleine Nederland verborgen parels, minder goed bekende golfbanen die vaak aantrekkelijk geprijsd zijn. Die brengen we graag onder de aandacht en deze week zetten we er vijf op een rij. We hebben bij het samenstellen van de lijst onder meer gekeken naar de jaarlijkse Hidden Gem-verkiezing van Leadingcourses.com die sinds 2014 bestaat. 

1 GC Landgoed Nieuwkerk 

Bij Leadingcourses.com werd de fraai gelegen baan van Nieuwkerk dit jaar uitgeroepen tot de Verborgen Juweel van Nederland. De 9-holes baan in Goirle, vlakbij Tilburg, is een mix van park- en bosholes en bestaat sinds 1994. Het ontwerp is van de gerenommeerde architect Martin Hawtree, die ook de baan van Donald Trump in Aberdeen heeft ontworpen. Bezoekers van Leadingcourses.com geven Nieuwkerk gemiddeld een 7,7. 

Website: golfclublandgoednieuwkerk.nl. Greenfee 18 holes doordeweeks: 40 euro.

2 Openbare GC Dronten 

In 2015 verkozen tot mooiste verborgen 9-holes golfbaan van Nederland door bezoekers van Leadingcourses.com. De baan in Flevoland is een ontwerp van Robin de Vooght en heeft open holes en bosholes. In 2016 is OGD verlengd, de par is van 66 naar 70 gegaan. Op Leadingcourses.com krijgt de openbare GC Dronten (niet te verwarren met Golfresidentie Dronten) een 7,5. 'We willen niet langer verborgen blijven', was de reactie van OGD bij de zege in de Hidden Gem verkiezing. 'Iedereen mag komen genieten van onze prachtige, glooiende bosbaan in het toch zeer eenvoudig te vinden en aan te rijden Dronten.' 

Website: golfenindronten.nl. Greenfee 18 holes doordeweeks (wintertarief): 28,50 euro (vrijdag 32,50)

3 Golfbaan de Voortwisch (Winterswijk)

Wie kent Golfbaan de Voortwisch, de thuisbasis van Golf & Countryclub Winterswijk in Gelderland? En wie weet dat deze baan twee jaar geleden is uitgebreid van negen naar 18 holes? Het is een en al rust op de baan in het Achterhoekse coulissenlandschap die ontworpen is door Donald Steel en op Leadingcourses een 7,7 als cijfer krijgt.

Website: golfclubwinterswijk.nl. Greenfee 18 holes doordeweeks: 50 euro.

4 Golfbaan Overloon

Geen lange baan (par 60, drie keer par 4, zes keer par 3) maar wel heel mooi gelegen in Noord-Brabant, leuk om te spelen en met aantrekkelijke tarieven. Het is de eerste golfbaan die zich expliciet richt op senioren onder de golfers, maar de baan is ook een leuke uitdaging voor jongere golfers of oudere jongeren. De baan, die op Leadingcourses een 7,5 krijgt, is onderdeel van vakantiepark Bosrijk de Kuluut. 

Website: golfbaanoverloon.nl. Greenfee 18 holes doordeweeks: 35 euro.

5 Golfbaan het Woold

De 18-holes baan is in 2011 geopend en ligt in Asten-Heusden, bij Nationaal Park de Groote Peel. Het Woold was winnaar van de Hidden Gem-verkiezing in 2014. Veel golfers hebben al een keer gespeeld op het ontwerp van Han Wessels, maar Het Woold is nog steeds relatief onbekend. De golfers die er zijn geweest waarderen Het Woold zeer, de baan krijgt een 8,2 op Leadingcourses.com. Het Woold staat ook eerste op de ranglijst 'beste prijs-kwaliteit van Nederland'. 

Website: golfbaanhetwoold.nl. Greenfee 18 holes doordeweeks: 49 euro.

Reageer ...

Natuurlijk zijn er andere hidden gems onder de Nederlandse golfbanen... Wat vind jij een verborgen parel? Laat het ons weten via redactie@golf.nl, @Golfnl of Facebook.

Leadingcourses en GOLF.NL werken samen. Golfbanen beoordelen of andermans beoordelingen lezen kan zowel op Leadingcourses.com als op GOLF.NL.

Lees ook: de top-5 van droge herfstbanen.

Reacties per mail

Peter: 'Een leuk artikel van jullie over "hidden gems" in Nederland. Een baan die ik daar echter ook verwacht had is Haviksoord in Leende (Noord-Brabant). Ik heb al op heel wat plekken in Nederland mogen spelen maar Haviksoord blijft voor mij een speciaal plekje. Een gastvrij clubhuis (no nonsense), een acceptabele greenfee en, het belangrijkste, een hele mooie bosbaan met greens die zich kunnen meten met die van de oude negen. Laatst ben ik met wat oude vrienden terug gegaan naar Haviksoord om te kijken wat er veranderd is in de afgelopen jaren. Tot mijn verbazing, helemaal niks! Golfen zoals golfen bedoeld is naar mijn mening. Simpel, bescheiden maar kwalitatief uitermate hoog. Ik zou zeggen, ga er eens een rondje lopen!'

Istvan: 'De 9-holes baan van Golfclub Westerwolde in Vlagtwedde is een van de mooiste van ons land. Daarom mag die zeker niet ontbreken in het rijtje "Hidden Gems".' 

Gerri: 'Golf in Vlagtwedde, GC Westerwolde.'


}