golfmuseum
Beelden van de wedstrijd ter gelegenheid van de opening van het Nederlands Golfmuseum

Golfmuseum geopend met hickory-toernooi

4 mei 2016 Redactie GOLF.NL
Afgelopen vrijdag is het Nederlands Golfmuseum op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek geopend. Onderdeel van de opening was een 18-holes hickory-toernooi op de baan in het Limburgse Afferden.

De deelnemers aan het 18-holes hickory-toernooi, het traditionele golfspel met stokken van hout, waren traditioneel gekleed: heren in knickerbockers en met petten op, dames in lange rokken en met hoedjes en caddies die de traditionele tassen met clubs droegen.

Het gezelschap werd geheel in stijl in rijtuigen met paarden en in klassieke Rolls Royces naar de eerste hole gebracht. 

Voorafgaand aan de wedstrijd, die voortaan elk jaar op Bleijenbeek onder de naam Hickory Open Bleijenbeek gespeeld gaat worden, vond een demonstratie plaats door vier internationaal bekende golfspelers: Perry Somers, Ian Forrester, Brian Gee en Jan Dorrestein.

Eerste golfmuseum in Nederland

Het Nederlands Golfmuseum is door Bleijenbeek in het leven geroepen omdat er steeds meer geschiedkundige feiten boven tafel komen die wijzen op de lange historie van de golfsport in de Lage Landen. De directe aanleiding is de humanistische geleerde Pieter van Afferden (1510-1580) - uit Afferden. Hij beschreef al in 1545 de regels van het golfspel in zijn studieboek Tyrocinium Linguae Latinae. In de tijd van Pieter van Afferden werd de sport op straat, in het vrije veld en op ijs beoefend. Vooral ijsgolf was een populair onderwerp in de vroegere schilderkunst. In veel musea zijn beroemde werken te zien waarop dit wordt verbeeld. Het Nederlands Golfmuseum heeft er diverse replica’s van.

Open golfbaan

Ook Dirk-Jan Vink, de eigenaar van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek, had zich voor de opening in traditionele golfkledij gestoken. Hij is er trots op dat het golfmuseum juist in Afferden een plek heeft gekregen: 'Het Nederlands Golfmuseum past in onze filosofie van een open golfbaan. Er wordt hier gewandeld en gefietst, er is een kasteelruïne en het paviljoen met het restaurant is voor iedereen toegankelijk. Dankzij het museum is er nu ook aandacht voor de historie van de golfsport.' 

Mr Golf

Aan de 78-jarige Robbie van Erven Dorens, die het Dutch Open in Nederland tot grote hoogten wist te stuwen en de bijnaam Mr Golf toebedeeld kreeg, was de eer de openingsceremonie van het Nederlands Golfmuseum te verrichten. Dat deed hij samen met de voormalige Nederlandse Tour-professional Jan Dorrestein.

Schenkingen en bruikleen

Het kleine museum heeft een bijzondere collectie. John Ott, voorzitter van het Nederlands Golfmuseum, reisde door Schotland om inspiratie op te doen en stukken te verzamelen. Golflegende Archie Baird ontving hem persoonlijk in zijn privémuseum, Heritage of Golf, in Gullane. Daarvan zijn beelden gemaakt die te zien zijn in de audiovisuele ruimte van het museum. Er zijn ook filmbeelden te zien van het symposium in juni 2014 over ‘De bakermat van de golfsport’. Daarbij werd een buste van Pieter van Afferden onthuld.

Aan de wanden hangen diverse afbeeldingen van de golfsport door de eeuwen heen. Daarnaast zijn er veel oude golfbenodigdheden en accessoires te bewonderen. Houten clubs, oorspronkelijke ballen, tassen, karretjes, klassieke golfkleding en een uitzonderlijke verzameling golfsloffen uit de 17de eeuw, die dienden ter verzwaring van de clubs. 

Daarnaast heeft het museum veel oude boeken waarin de sport wordt beschreven, met fraaie illustraties erbij, én een opmerkelijke serie antieke tegeltjes waarop de golfsport wordt verbeeld. 

De replica van het Tyrocinium Linguae Latinae geldt als één van de topstukken van het museum. Net als de wisselbeker van het KLM Open die al vanaf 1920 wordt doorgegeven. De namen van alle winnaars staan erin gegraveerd. Met de oprichting van het Nederlands Golfmuseum heeft deze trofee een vaste stek gevonden. Zodra een nieuwe winnaar zich aandoet, zal de beker het museum even verlaten, maar er steeds weer terugkeren.

NGF

Een deel van de collectie is geschonken door de Nederlandse Golf Federatie en is afkomstig uit de expositie over de geschiedenis van de golfsport, waarmee de golfbond haar honderdjarige bestaan in 2014 vierde. Andere items komen uit privécollecties. Zo heeft Ronalda Oosterbeek-Airoldi een deel van de verzameling van haar overleden echtgenoot aan het Nederlands Golfmuseum in bruikleen gegeven. 'Ook hij was van plan een golfmuseum op te richten', zegt Oosterbeek-Airoldi. 'Helaas kwam het daar niet meer van, maar ik ben blij dat zijn wens alsnog in vervulling is gegaan.'

Het Nederlands Golfmuseum is dagelijks geopend en toegankelijk gedurende de openingstijden van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek.

Adres: Bleijenbeek 14, Afferden, 0485-530084. 

Meer informatie: bleijenbeek.golfenopeenlandgoed.nl/golfmuseum, of Facebook.com/nationaalgolfmuseum.


golfmuseum
Beelden van de wedstrijd ter gelegenheid van de opening van het Nederlands Golfmuseum


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}