Holthuizen
Werk in uitvoerning voor een nieuwe par-3 baan

Holthuizen legt 9-holes par-3 baan aan

16 juni 2016 Redactie GOLF.NL
Golfclub Holthuizen gaat de golfaccommodatie uitbreiden met een 9-holes par-3 baan.

Golfclub Holthuizen in Drenthe, 15 kilometer van de stad Groningen, speelt op dit moment op een 9-holes baan en er is een 4-holes par-3 oefenbaan.

Voor de bouw van een volwaardige 9-holes par-3 baan zijn in de afgelopen jaren de benodigde gronden geworven en in totaal is ongeveer vijf hectare beschikbaar om de beoogde uitbreiding te realiseren. De al bestaande vier par-3 holes worden in het nieuwe plan opgenomen.

Architect Alan Rijks heeft het ontwerp gemaakt voor de par-3 baan. De leden van de club hebben op een ledenvergadering ingestemd met een financieringsplan. 

De aanleg van de par-3 baan zal worden gedaan door Vos Ruinerwold Golf. Deze aannemer verzorgt het onderhoud van de grote baan van Holthuizen. De bedoeling is dat de par-3 baan in het voorjaar van 2017 in gebruik genomen kan worden. Tegelijk wordt ook de driving range verbeterd en uitgebreid: er komen meer overdekte afslagplaatsen en er wordt verlichting geïnstalleerd. Ook komt er een kantoor voor de golfprofessional.

'Veranderend sportgedrag'

In een persbericht vertelt de club waarom gekozen is voor de aanleg van een volwaardige par-3 baan: 'Evenals bij andere sporten het geval is, is ook bij de golfsport een veranderend sportgedrag merkbaar. De golfsport vraagt een behoorlijke tijdsbesteding wanneer men een ronde van 18 holes wil spelen en het wordt steeds meer merkbaar dat de gemiddelde golfer die tijd niet meer beschikbaar heeft of er niet meer aan wil besteden. Men volstaat veelal met het lopen van een ronde van 9 holes. Daarnaast is in de afgelopen jaren gebleken dat het proces van leren golfen tot het mogen spelen op de eigenlijke golfbaan in feite te lang duurt. Men wil in het algemeen sneller op de baan spelen dan dat tot nu toe mogelijk is. Dit bevordert tevens de motivatie om zich verder te gaan bekwamen in de golfsport. De Nederlandse Golf Federatie heeft deze ontwikkeling onderkend en is hierop ingesprongen door de invoering van het 9 stappenplan. Dit plan voorziet er onder meer in dat het voor de beginnende golfer mogelijk wordt om sneller op de baan te spelen. Dit bevordert tevens de motivatie om zich verder te gaan bekwamen in de golfsport.'

De club in Roden liet beginnende golfers tot nu toe op de bestaande vier par-3 holes spelen zodra ze baanpermissie hadden gekregen van de golfprofessional. 'Deze beperkte golfaccommodatie voldoet echter niet volledig aan de behoefte,' zegt de club, 'en mede onder invloed van de toestroming van nieuwe leden is in de afgelopen jaren de behoefte ontstaan een volwaardige 9-holes par-3 baan te realiseren.'

Par-3 banen qualifying

GC Holthuizen wijst er verder op dat golfers sinds 1 januari 2016 hun handicap kunnen verbeteren op par-3 banen. En de club zegt dat par-3 banen van andere clubs geliefd zijn bij oudere seniorleden, vanwege de geringere lengte van de baan en kortere loopafstanden. Om het gebruik van de par-3 baan voor oudere golfers te stimuleren heeft de club in het ontwerp een verhard klinkerpad opgenomen dat met een buggie bereden kan worden. Daardoor kan buggievervoer in de toekomst ook bij nat weer toegestaan worden.

Informatie: golfclubholthuizen.nl.