De TomTom Golfer 2 heeft naast het geven van afstanden ook een aantal andere nieuwe functies.
Beeld: GOLF.NL
Na elke hole is het mogelijk om aan te geven hoeveel je strokes en putts je hebt gedaan. Handig als je niet graag tekent voor een verkeerde score.
Beeld: GOLF.NL
De TomTom registreert met de nieuwe slagdetectie functie elke slag die je doet.
Beeld: GOLF.NL
Links boven in het scherm geeft de TomTom aan of er op de hole een dogleg is.
Beeld: GOLF.NL
Links onderin het scherm geeft de TomTom de afstand van je laatste slag weer.
Beeld: GOLF.NL
Een aantal screenshots van de MySports app voor je smartphone.
Beeld: GOLF.NL
Een aantal screenshots van de MySports app voor je smartphone.
Beeld: GOLF.NL

Review: TomTom Golfer 2

15 juni 2016 Redactie GOLF.NL
De TomTom Golfer schiep hoge verwachtingen voor een eventuele opvolger, en de Golfer 2 maakt deze verwachtingen zeker waar.

De GPS-specialist begeeft zich nog niet zo lang op de markt voor golfhorloges, maar het bedrijf lijkt veel te hebben opgestoken sinds de lancering van de TomTom Golfer 1 in oktober 2014.

Zo vonden wij het design van de Tom Tom Golfer 1 al erg aangenaam en gelukkig hebben de ontwerpers deze met rust gelaten. Voor de opvolger is vastgehouden aan het strakke design met vierkant display en de cursor met vier knoppen waarmee het horloge bediend wordt. Het horlogebandje – clip met drievoudige sluiting – is verbeterd met een stevigere en makkelijkere sluiting. De lichte TomTom Golfer 2 (+/- 60 gram) is verkrijgbaar in twee maten: L(arge) en S(mall).

Verbeterde database

Een groot minpunt van de eerste TomTom Golfer was de beperkte database en het ontbreken van (veel) hazards en bunkers. TomTom heeft duidelijk stappen gemaakt op dit vlak, want na aardig wat holes zijn wij nog geen hindernissen tegengekomen die niet op de TomTom werden weergegeven. Ook op banen met (te) veel hindernissen werden de afstanden tot en over de hindernissen accuraat weergegeven. Een grote sprong voorwaarts, zeker als je bedenkt dat er zeer regelmatig updates te krijgen zijn voor nieuwe banen. TomTom garandeert namelijk dat in het geval van het ontbreken van een hindernis, deze door de golfer zelf kan worden ingevoerd op de website, binnen 48 uur in de database wordt opgenomen en vervolgens (na een update met behulp van je computer) op het horloge te zien is.

Extra functies

Naast de belangrijkste functie – het aangeven van de afstand naar de voorkant, achterkant en midden van de green - heeft TomTom een aantal aardige nieuwe functies voor de golfer die meer inzicht wil en zijn spel wil verbeteren. Een van die nieuwe functies is de slagdetectie functie. Dankzij de ingebouwde gyroscoop ziet de TomTom wanneer je een slag doet. Al je slagen tijdens een ronde worden bijgehouden, en met de app (TomTom MySports) voor je smartphone is het na de ronde mogelijk om je spel te analyseren. Een leuke en nuttige extra, die op sommige punten nog wat beter kan, maar absoluut een toevoeging is. Een leuke optie in de app is de ultimate round, een indicatie van de beste ronde die je met jouw beste slagen en vaardigheden zou kunnen maken. Een mooie gimmick om bij weg te dromen.

Soms heeft de TomTom bij een chip of een korte slag buiten de green moeite om een beweging als slag te herkennen en ook als zodanig te registreren. Met een verandering in de instellingen is het mogelijk om na elke hole – de TomTom Golfer 2 ziet zelf wanneer je richting de volgende tee loopt – het aantal slagen aan te geven en eventueel te corrigeren bij een foute registratie.

Alle swings die de TomTom binnen drie meter registreert, ziet het horloge als één slag. Handig als je graag een oefenswing maakt. 

Putts herkent de TomTom niet zelf en dien je handmatig in te voeren. Dit doe je door kort met je hand kort het beeldscherm te bedekken. Soms gebeurt dit per ongeluk, maar zoals eerder gezegd is het mogelijk om na elke hole de score te bevestigen of eventueel aan te passen om je scorekaart kloppend te houden.

Batterij

Ook de belofte op het gebied van batterijduur maakt de TomTom waar. 36 holes op één dag bleek geen probleem. Tip: zet totdat je begint aan je ronde het horloge op de flightmodus. Dit scheelt flink in de batterijduur.

Conclusie

Na zo’n 100 holes met de Golfer 2 te hebben gespeeld - op vier verschillende banen - is het duidelijk dat we iets missen als we het horloge thuislaten voor een ronde. De betere golfer kiest misschien nog voor een rangefinder (in combinatie met een caddieboekje), maar heb je wat meer te besteden en zoek je naast accurate afstanden een compleet horloge met meer mogelijkheden, dan is de TomTom een meer dan goede optie. Tel daar het robuuste design en het gebruiksgemak bij op en je haalt met de Golfer 2 een zeer goed golfhorloge in huis.

De TomTom Golfer 2 is te koop bij:

Winkel Prijs Verzending
TomTom.nl € 249,95 Gratis levering
Jumbo Golf € 249,- Gratis levering
Golfplaza € 249,- Gratis levering
Coolblue € 249,95 Gratis levering

NB: Tijdens de pro-am van het IFX International Championship, een toernooi van de PGA EuroPro Tour, op Burhill Golf Club speelden we voor het eerst met het nieuwe horloge. De PGA EuroPro Tour, die net als de Pro Golf en Alps Tour behoort tot de derde divisie, is het hoogste niveau waar professionals tijdens het spelen gebruik mogen maken van GPS.

 

Lees meer over

Equipment