Dirk Fransen van Jumbo Golf voor de nieuwe vending machine.

Jumbo Golf brengt vending machines naar de baan

20 juli 2016 Redactie GOLF.NL
Niet iedere golfbaan beschikt over een shop. Maar wat als je nou net geen ballen of tees meer in de tas hebt zitten? Als het aan Jumbo Golf ligt, hangen er binnenkort op minimaal tien plekken in het land vending machines aan het clubhuis. Dan haal je die ballen en tees voortaan gewoon uit de muur!

Ballen uit de muur? Dat is reden genoeg om in Veghel op bezoek te gaan bij het hoofdkantoor van Jumbo Golf. We spraken met sales manager Dirk en commercieel directeur Bart van Pelt. Zij lichten dit initiatief uiteraard toe.

Dirk: “Wij zien dat de shops op de baan steeds kleiner worden en moeite hebben de exploitatie rond te krijgen. Hoe kan je dan toch de golfers blijven voorzien van de meest noodzakelijke golfattributen en -producten? We kennen allemaal de frisdank- of snoepautomaat, waarom dan geen golfautomaat?"

Bart: “Ons bedrijf is al twee jaar bezig met de voorbereidingen. Want als je met zo’n project aan de slag gaat, loop je tegen veel haken en ogen aan. We willen banen natuurlijk wel een veilig en goed werkend apparaat leveren waar ze zelf geen omkijken naar hebben. Die machine wordt overigens speciaal voor golfproducten in Zwitserland ontwikkeld.”

Twee exploitatiemodellen

Dirk: “Er zijn er nu tien op afroep beschikbaar. Die zijn klaar om te worden uitgeleverd. Daarbij willen we vooral banen zonder proshop de kans geven om te reageren. Geïnteresseerden worden in volgorde van aanmelding behandeld. Het zou kunnen dat we in de toekomst meer machines laten maken, maar het is best een kostbaar en tijdrovend proces. Als een baan zo’n machine heeft hangen, dan zorgen wij dat ie wordt bijgevuld. Er zit namelijk een chip in zodat wij op afstand kunnen zien welke artikelen eruit worden gehaald.”

Bart: “Banen kunnen ervoor kiezen de machine zelf mee te financieren. Dan worden – zodra de vaste lasten eruit zijn – de opbrengsten gedeeld tussen de club en ons. Maar dat hoeft niet; wij kunnen ook zelf het hele traject op ons nemen.”

Dirk: “Ja, er zijn in principe twee exploitatiemodellen. De eerste is de simpelste; wij maken de machine helemaal klaar en zorgen ervoor dat die gevuld en opgehangen wordt. Het enige dat de baan betaalt, zijn de stroomkosten. Alle omzet gaat naar ons maar de club heeft dan wel een uniek serviceapparaat. Mocht de jaaromzet heel hoog zijn, dan ontvangt de baan zelfs nog een extra fee. Bij de tweede optie betaalt de baan ons een maandelijks bedrag. Zie het als een abonnement. Daar staat echter tegenover dat de volledige omzet van de machine dan voor de baan is.”

Dirk: “We hebben bewust voor een kleine, rustige lancering gekozen nu wij zeker weten dat de machines goed werken. Ze zijn zeer uitvoerig onder verschillende omstandigheden getest, allereerst met een proefexemplaar die we bij onze vestiging in Bunnik hebben opgehangen.” 

Bart: “We steken hiermee ons nek uit. Het is een behoorlijke investering om dit goed op de rit te krijgen. We kunnen er heel simpel twintig bij laten maken, maar dan moeten we wel weten dat daar vraag naar is.”

28 contactloze artikelen

Dirk: “Er passen maximaal 28 verschillende artikelen in de automaat. Dat aantal heb je ook wel nodig om bijvoorbeeld handschoenen in meerdere maten en voor dames en heren aan te kunnen bieden. Verder kan je denken aan ballen, tees, pitchvorkjes, balmarkers, spikes, et cetera. Alle producten zitten in speciale sleeves. Ballen zitten al in een doosje van drie, maar alle andere producten moeten we zelf ompakken. In principe bepalen wij het assortiment en merken. Daarbij kijken we vooral naar populariteit. En naar kwaliteit. Overigens heeft de baan de mogelijkheid om twee vakjes met eigen producten aan te vullen. Dat zouden bijvoorbeeld ook greenfees kunnen zijn. Die omzet gaat uiteraard voor de volle honderd procent naar de baan.” 

Dirk: “De klant kan alleen contactloos betalen. Dit heeft als voordeel dat er geen los geld in het apparaat komt. Het maximale bedrag bij contactloos betalen is 25 euro. Mocht de golfer om wat voor een reden, bijvoorbeeld bij een storing, het product na betaling niet krijgen, dan heeft de club een pas waarmee het apparaat eenvoudig te openen is. Bovendien hebben we een servicecontract met een bedrijf afgesloten dat op afroep eventuele grotere problemen snel oplost.”

Bart: “Natuurlijk willen we een omzet genereren, maar we zien onze vending machine vooral als een serviceproduct en een marketing tool. Goed voor onze naamsbekendheid. Zodra de eerste serieuze afspraken zijn gemaakt, zullen we de machines direct uitrollen. Dan kun je ze nog deze zomer in het land tegenkomen.”

Meer info: Jumbogolfwereld.nl

}