Joost Luiten speelde deze week zijn eerste major van het jaar en kan na twee dagen naar huis.
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten naar huis, Mickelson de te kloppen man op Troon

15 juli 2016 Redactie GOLF.NL
Met een tweede ronde 74 (+3) - voor een totaal van +7 na 36 holes - bleef Joost Luiten ver verwijderd van het halen van de cut in de 145ste editie van The Open Championship. Phil Mickelson behield zijn positie bovenaan het leaderboard.

Joost Luiten kon het niet bolwerken op Royal Troon GC. De Nederlander slaagde er vrijdag niet in om de op dag 1 opgelopen schade teniet te doen. Na een bogey op de tweede hole in Ayrshire dook Luiten met twee birdies onder par voor de dag, maar wat betreft birdies bleef het daar ook bij. In het restant wisselde de 30-jarige professional parren af met bogeys (7, 9, 10 en 12) en kon hij op weg naar het clubhuis - en een 74 (+3) - niks meer terug doen.

'Mentaal niet top'

'Ik wist na de ronde 75 van gisteren dat het heel erg lastig zou worden om de cut te halen', zei Luiten over zijn tegenvallende prestatie. 'Ik heb vandaag alles gegeven, maar het zat er gewoon niet in en met +7 kom ik niet eens in de buurt van spelen in het weekend. Heel jammer want in een major wil je graag presteren.'

'Op hole 7 was ieder momentum dat ik had al weer weg', zei de Nederlander over de haperende motor op dag twee. 'Ik maak een heel onnodige 3-putt van een meter of negen voor een domme bogey. Daarna ben ik blijven vechten terwijl de regen met bakken naar beneden kwam, maar niets lukte. Dat was ook deels het verhaal van deze week, het viel nooit mijn kant op. Op de laatste holes kreeg ik nog wel prima kansen op birdie maar ook daar beloon ik mezelf niet één keer. Ik heb in twee ronden maar vier birdies gemaakt, veel te weinig natuurlijk. Mentaal was ik deze week ook niet top moet ik bekennen. Ik was te snel aangebrand en ergerde me als het niet liep.' 

'Dat moet beter', zei Luiten, die over twee weken het laatste major van het jaar, het PGA Championship, speelt. 'Misschien kwam het omdat linksgolf niet mijn favoriete spelletje is. Ik voel me nu eenmaal minder comfortabel op deze ondergrond. Maar ik blijf het uiteraard proberen, wie weet als ik wat ouder en wijzer ben dat ik linksgolf nog eens echt onder de knie ga krijgen', aldus Luiten.

Lees hier de volledige reactie van Joost Luiten op zijn eigen website. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Nog steeds Mickelson

Het is nog steeds Phil Mickelson die het tempo bepaalt in het derde major van het jaar. Na 36 holes gaat 'Lefty' - voorlopig - alleen aan de leiding op -10. Met een starttijd in de ochtend hield de vijfvoudig majorwinnaar met een 69 (-2) relatief goed stand in omstandigheden die naarmate de dag vorderde steeds onvriendelijker werden. 

Pas na 29 holes - Mickelson speelde de eerste negen van Troon met drie birdies in 33 slagen - verloor de 46-jarige Amerikaan, bewapend met twee regenhandschoenen, zijn eerste slag met een bogey 5 op de par-4 12de hole. Na een par op de 13de poetste Mickelson het foutje weg met een nieuwe birdie op 14. Na wederom slagverlies op 15 sloot Mickelson af met drie parren. Mickelson heeft momenteel een slag voorsprong op Henrik Stenson, die met de beste ronde van de dag - een 65 (-6) - naar -9 klom en alleen tweede staat.

'Ik heb geleerd om van linksgolf en de uitdaging te gaan houden', zei Mickelson tegen Sky Sports na zijn ronde. 'Wat helpt is dat ik met mijn ijzer-2 een lage bal kan slaan en zo veel fairways weet te vinden', aldus de Amerikaan, die in 2013 de beste prestatie uit zijn carrière leverde door The Open op zijn naam te schrijven.

Soren Kjeldsen deed goede zaken met een 68 (-3) en deelt met -7 de derde plaats met Keegan Bradey. Titelverdediger Zach Johnson staat vijfde met -5. 

Charl Schwartzl noteerde een 66, ging van +1 naar -4 en staat nu gedeeld zesde samen met Sergio Garcia en Andrew Beef Johnston.

En dan The Big Three: Rory McIlroy ging rond in level par en staat - samen met o.a. Dustin Johnson - gedeeld 15de. Jason Day noteerde een knappe 70 in de naar omstandigheden veel moeilijkere middag en staat nu net buiten de top-40 met +1. Jordan Spieth haalde de cut on the number met +4.

Bekijk de slag van Phil Mickelson op hole 8:

Leaderboard.

Hoogtepunten Ziggo Sport Golf dag twee:
Loading the player...

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Volg The Open

Leaderboard.
Starttijden.
Course Guide.
Player Locator.

Live beelden op de website van The Open.

The Open app

Android
iOS

TV

Het Brits Open wordt live uitgezonden op Ziggo:

Donderdag en vrijdag: 07:30 - 21:00. 
Zaterdag: 11:00 - 20:30. 
Zondag: 10:00 - 20:30.

De BBC verslaat het Brits Open op de radio (klik hier) en zendt op BBC 2 samenvattingen uit op tv:
Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: ongeveer 21:00 - 23:00.

}