Daan Huizing
Beeld: Golfsupport.nl
De olympische golfbaan in Rio
Beeld: Getty Images

De eerste toernooien en de Spelen in 2016

1 januari 2016 Redactie GOLF.NL
Een overzicht van de eerste Tour-wedstrijden in 2016 en alvast een vooruitblik op de Olympische Spelen.

European Tour

Aanstaande donderdag begint het BMW SA Open hosted by City of Ekurhuleni op Glendower GC bij Johannesburg. Het is de vierde wedstrijd van het seizoen 2016.

Challenge Tour-speler Daan Huizing is de hoogste Nederlander op de reservelijst maar de kans dat hij in het toernooi komt is klein. Een andere mogelijkheid is om via een kwalificatiewedstrijd een plek in het toernooi te winnen.

Een week na het Zuid-Afrikaans Open is het Joburg Open, ook in Zuid-Afrika. Daan Huizing kan dat toernooi zeker spelen.

Joost Luiten komt weer in actie in de week na het Joburg Open, hij doet dan mee aan het Abu Dhabi HSBC Golf Championship (21-24 januari).

PGA Tour

Het seizoen 2015-2016 van de Amerikaanse Tour wordt vervolgd met het Hyundai Tournament of Champions van 7 tot 10 januari. Kampioenen van vorig seizoen komen in actie op de Plantation Course at Kapalua op Hawaii. Een week later is het Sony Open, ook op Hawaii.

Asian Tour

Het nieuwe seizoen begint op 15 januari met de EurAsia Cup op Glenmarie Golf and Country Club in Kuala Lumpur. Een team van de European Tour speelt tegen een ploeg van de Asian Tour.

Pro Golf Tour

Deze Europese divisie onder de Challenge Tour begint het seizoen op 19 januari in Egypte. Reinier Saxton zal zijn titel in de Red Sea Egyptian Classic niet verdedigen, hij speelt een niveau hoger in 2016. Wel komen de Nederlanders Robbie van West, Michael Kraaij, Rob van de Vin, Maarten Bosch, Dylan Boshart en Axel Geers in actie. 

Het schema van de Alps Tour is nog niet bekend.

Ladies European Tour

Het seizoen van de LET begint op 12 februari met het ISPS Handa New Zealand Women’s Open op Clearwater GC. Dewi-Claire Schreefel en Anne van Dam staan op de inschrijflijst. Van Dam debuteerde vorig jaar op de Ladies European Tour en behield haar kaart.

In de week na het ISPS Handa New Zealand Open is het ISPS Handa Australian Open, een wedstrijd van de LET, ALPG en LPGA). Dewi-Claire Schreefel is zeker van een plaats in die wedstrijd.

Van Dam speelt de komende weken al enkele wedstrijden van de ALPG (Australian Ladies Professional Golf) Tour, te beginnen met de Mt Broughton Ladies Classic op Mt Broughton Golf and Country Club (9-10 januari).

LPGA Tour

Het nieuwe seizoen van de Amerikaanse Tour voor vrouwen begint op 28 januari op de Bahamas met de Pure Silk-Bahamas LPGA Classic. De Ocean Club Golf Course is gastheer.

Challenge Tour

Het schema voor 2016 is nog niet bekend maar het seizoen begint vermoedelijk in maart. Dit jaar doen er acht Nederlanders mee op de Challenge Tour: Daan Huizing, Wil Besseling, Reinier Saxton, Maarten Lafeber, Taco Remkes, Darius van Driel, Jurrian van der Vaart en Robin Kind.

Olympische Spelen

2016 is een bijzonder golfjaar omdat het een Ryder Cup-jaar is en omdat golf terugkeert op de Olympische Spelen.

De Ryder Cup wordt gespeeld van 30 september tot 2 oktober op Hazeltine National GC in Minnesota.

Het olympisch golftoernooi voor mannen wordt gespeeld van 11 tot 14 augustus (11 augustus is de zesde dag van de Spelen), de vrouwen strijden van 17 tot 20 augustus in Rio de Janeiro.

Er doen zestig mannen en zestig vrouwen mee (72 holes strokeplay, afzonderlijk voor vrouwen en mannen). Wie die zestig mannen en vrouwen zijn, wordt bepaald door de wereldranglijst op 11 juli 2016 (bekijk de olympische kwalificatieranglijsten op igfgolf.org). De top 15 van de wereldranglijst op 11 juli plaatst zich, met een maximum van vier spelers per land. Het veld wordt aangevuld met de beste spelers op de wereldranglijst, met een maximum van twee spelers per land. Gastland Brazilië mag sowieso één man en één vrouw afvaardigen. 

Voor Nederlandse kandidaten is er een extra kwalificatie-eis: ze moeten op 11 juli in de IOC-ranglijst in de top 36 en tegelijk in de top 100 van de wereldranglijst staan. Joost Luiten en Christel Boeljon voldoen op dit moment aan de kwalificatie-eisen van het IOC én NOC*NSF. Wat er met hun plaats in het toernooi gebeurt als ze op 11 juli niet aan de eisen van NOC*NSF voldoen en niet uitgezonden worden, is nog niet bekend.

Er komt sowieso een winnaar van goud, zilver en brons. Als spelers gelijk eindigen op de eerste, tweede of derde plaats, dan wordt goud, zilver of brons beslist in play-offs.

De olympische golfbaan ligt in het district Barra da Tijuca van Rio de Janeiro. De nieuwe baan is ontworpen door de Amerikaanse architect Gil Hanse. De par is 71. Voor de mannen is de baan 6522 meter, voor de vrouwen 5944.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

On the road again after 3 great weeks at home! 8 weeks in Australia and New Zealand! Can't wait!! #longflight #airmiles #2016ison

Geplaatst door Anne van Dam op zaterdag 2 januari 2016
}