Anne van Dam, titelverdediger in het Nationaal Open
Beeld: Golfsupport.nl
De winnaars in 2015: Darius van Driel en Anne van Dam.
Beeld: Poppe de Boer

Nationaal Open in de week voor het KLM Open

25 augustus 2016 Redactie GOLF.NL
Een week voor het KLM Open op The Dutch wordt op de Hilversumsche Golfclub het een-na-belangrijkste toernooi van Nederland gespeeld, het Nationaal Open. Net als in andere jaren verschijnt een sterk spelersveld aan de start.

Het Nationaal Open wordt gespeeld van dinsdag 30 augustus tot en met donderdag 1 september.

Mannen

De lijst met topamateurs is lang. We noemen een aantal bekende namen: Lars Keunen, Ruben van Uden, Philip Bootsma, Mike Toorop, Lars van Meijel, Stan Kraai, Koen Kouwenaar, Peter Melching, Vince van Veen en Rowin Caron. (Van Meijel, Caron en Van Veen spelen in september in Mexico het WK. Zij drie en Melching mogen volgende week meedoen aan het KLM Open.)

De 15-jarige Piet Hein Bakkenes, een jong talent van de Hilversumsche, speelt mee op basis van een wildcard en dat geldt ook voor de 16-jarige Mias van der Westhuyzen van de club.

De bekendste pro’s onder de deelnemers zijn Ralph Miller, Michael Kraaij, Robbie van West, Fernand Osther, Joost Steenkamer, Robin Swane, Ben Collier, Inder van Weerelt, Floris de Vries en Richard Kind. Ook in het veld is René Nijhuis, teaching pro op de Hilversumsche.

In totaal starten 93 heren van wie 43 amateurs. De winnaar van vorig jaar, Darius van Driel, is er niet bij. Voor Van Driel was de zege in het Nationaal Open van 2015 zijn eerste overwinning als pro. Hij speelde toen nog op de Alps Tour en is nu een vaste speler op de Challenge Tour. Van Driel won in 2015 met de score -12 (69-67-68-72).

Vrouwen

Ladies European Tour-professional Anne van Dam is op papier de sterkste speelster in het Nationaal Open. Ook haar Franse Tourcollega Justine Dreher speelt mee. Joyce Chong, die op de LET Access Series speelt, de divisie onder de Ladies European Tour, is ook aanwezig. 

Annemiek de Goederen, teaching pro op de Hilversumsche, is een van de andere professionals die aan de start verschijnen.

Onder de topamateurs bij de vrouwen zijn Roos Haarman en Zhen Bontan (beide Oranje-speelsters gaan in september naar het WK in Mexico), Romy Meekers, Anouk Sohier en Myrte Eikenaar. De cut bij de inschrijvingen is handicap 4.

Amateur Annemieke van Kooten van de Hilversumsche, 28 jaar oud, heeft een wildcard gekregen. Er doen in totaal 33 dames mee, van wie 13 professionals. 

72 holes

Het 72-holes kampioenschap wordt gespeeld op dinsdag (18 holes), woensdag (18 holes) en donderdag (36 holes). Na de tweede ronde is er een cut. De toegang tot het toernooi is gratis. 

Het Nationaal Open is na het KLM Open het belangrijkste golftoernooi in Nederland: elk jaar doen veel van de beste amateurs én veel van de beste pro’s mee. 

Meestal met uitzondering van de pro’s die op de European Tour, Ladies European Tour en Challenge Tour spelen, maar niet altijd. Vorig jaar bijvoorbeeld deed Challenge Tour-speler Wil Besseling mee. Het Nationaal Open paste toen in de agenda van Besseling. Jurrian van der Vaart (die toen nog op de Alps Tour speelde) was er in 2015 ook bij.

Dit jaar is LET-pro Anne van Dam aanwezig, zij won vorig jaar het kampioenschap bij de vrouwen. Haar winnende score was -10.

1929

Het Nationaal Open werd in 1929 voor het eerst gespeeld en sinds 2002 is het Open ook een kampioenschap voor vrouwen. Recente oud-winnaars zijn Joost Luiten, Inder van Weerelt, Daan Huizing, Floris de Vries, Wil Besseling, Christel Boeljon (twee keer), Dewi Weber, Myrte Eikenaar, Ileen Domela Nieuwenhuis en Anne van Dam. Verder terug in het verleden wonnen Rolf Muntz en Maarten Lafeber het Nationaal Open. 

Deelnemerslijsten en scores: ngfwedstrijden.com

Meer informatie: hilversumschegolfclub.nl.
De Hilversumsche Golf Club was in 2015 ook gastheer, voor het eerst sinds 2007. Een terugblik op het Nationaal Open van 2015


Lees meer over

Amateurs NGF Topgolf Wedstrijden