Roelof Vosters op Golfclub Havelte
Roelof Vosters op Golfclub Havelte

Leeftijd: 84, handicap: 11,4

16 augustus 2016 Redactie GOLF.NL
Veel oudere golfers spelen nog van een behoorlijk lage handicap, omdat een handicap snel daalt maar slechts beetje bij beetje stijgt. Roelof Vosters van Golfclub Havelte is een echte lage handicapper: de 84-jarige senior heeft 11,4 en speelt zijn handicap nog steeds.

Op het terras van Golfclub Havelte spreken we met Roelof, de voorzitter van de golfclub en Roelofs golfmaatje Jan, die ons berichtte over de golfprestaties van Vosters. Het is de dag na zijn verjaardag, 2 augustus, en hij heeft net van voorzitter Rein Guise een fles wijn gekregen. Roelof is nog zo fit als een hoentje en vertelt verhaal na verhaal over zijn sportverleden. Want hij heeft ook gevoetbald, getennist, getafeltennist, geschaatst en gebiljart. En alles op een hoog niveau.

"Het is een fascinerend spelletje, geen dag is gelijk”

Golfen doet hij nog steeds op hoog niveau. Uit de GOLF.NL Handicapranking blijkt dat hij tot de beste 84-jarige golfers van Nederland behoort en zijn handicap is voor zijn leeftijd ver onder het gemiddelde (zie andere kader).

“Sport is een belangrijk deel van mijn leven geweest”, zegt de Drenthenaar die in Groningen geboren werd. “Ik heb tot mijn 63ste gevoetbald maar kreeg last van mijn rug – ik ben een oud-bouwvakker. Ik tenniste ook en een vriend zei: ‘Ik ben gaan golfen, je moet eens meegaan.’ Ik golf nu ruim 20 jaar en 15 jaar bij Havelte. Het is een fascinerend spelletje, geen dag is gelijk.”

Roelof nam les van een pro maar het was vooral zijn schoonzoon die een goede golfer van hem maakte. “Mijn dochter was skileraar en kreeg verkering met een Australische skileraar, Warren. Hij was natuurlijk ook een golfer – alle Australiërs golfen. Ik was met pensioen en hij was een hele zomer hier en we stonden bijna elke dag op de baan. Warren filmde hoe ik de bal raakte en dan gingen we de beelden bekijken. Hij schold me uit als ik het niet goed deed en deed mijn te geforceerde swing na! Maar dankzij zijn lessen ging ik dat jaar van niks naar een handicap onder de 10.”

Let wel, Roelof was toen geen jonkie meer, hij was die zomer al 62. Zijn dochter en schoonzoon vertrokken naar Australië en hij zoekt ze geregeld op. Op een golfbaan daar heeft hij een piepjonge Jason Day aan het werk gezien. “Het was een klein huilebalkje toen. Een etterbakje, een rotjoch. Maar hij is zo sympathiek geworden.” Op een andere club heeft hij Adam Scott gezien en hij speelde een keer een rondje met Peter Senior die na zijn 50ste nog de Australian Masters en het Australian Open heeft gewonnen.

Roelof werd intussen steeds beter. “4,2 is de laagste handicap die ik heb gehad. Als ik een fout maakte, kwamen de lessen van mijn schoonzoon weer boven in mijn hoofd.” Zijn handicap gaat nu heel langzaam een beetje omhoog. “Ik kan niet meer zo ver slaan, maar over het algemeen speel ik mijn handicap nog.” Roelof leverde vorig jaar 21 qualifying kaarten in. “Niet meer zo ver” betekent 180 meter van de tee en 100 meter met een ijzer-9. Het putten ging een tijdje minder goed maar dat lag aan de boog, niet aan de indiaan. “Ik snapte niet waarom ik zo veel korte putts miste. Ik ben gaan oefenen in de slaapkamer, daar ligt een mooi tapijt. Thuis kwam ik er achter dat het plaatje op mijn putterhoofd los was geraakt. Je kon het niet zien maar wel voelen. Ik heb het vastgelijmd en het puttprobleem is grotendeels verholpen!”

Roelof speelt normaal gesproken vier keer per week golf, van de gele tees, negen of 18 holes, met vaste groepjes. Op zondagochtend negen holes in zijn eentje, oefenen. Tot voor kort speelde hij nog in de NGF Competitie. Maar hij heeft het afgelopen half jaar nauwelijks gespeeld omdat zijn vrouw ernstig ziek werd. Het gaat gelukkig weer beter. “’Moet je niet gaan golfen?’ zegt ze nu weer tegen me!”

"Je moet met een ijzer-4 net zo rustig slaan als met een pitching wedge"

Met zijn korte ijzers is hij nog heel goed, hij chipt ook goed (meestal met de ijzer-9) en hij speelt verstandig. “Een moeilijke ligging? Dan pak ik altijd mijn ijzer-8. Een mooie zware club waarmee je de bal goed kunt raken. Dan ligt de bal weer op de fairway en voorkom je problemen.” Roelof bezondigt zich tot slot niet aan “het oude herengolf” zoals hij het noemt: hij heeft geen “knobbeltje” (hybride/trouble shooter) in de tas. “Ik heb geleerd dat je zo lang mogelijk met ijzers moet blijven slaan. Ik heb nog altijd een ijzer-4. Daarmee blijft de bal mooi laag, je hebt veel rol en je ligt altijd op de fairway. Mits je niet geforceerd slaat … Je moet met een ijzer-4 net zo rustig slaan als met een pitching wedge.”

Zijn eigen goede gezondheid, waarvoor hij enorm dankbaar is, is een belangrijke reden dat hij nog zo goed golf speelt. “Ik rook niet en ik drink niet. Heel af en toe een biertje en mijn vrouw en ik nemen tegenwoordig een heel klein glaasje voor het slapen gaan. Zij een kwart glaasje jenever, ik een slokje whisky. Ik doe 14 dagen met een fles.”

Gemiddelde handicap van 75-plussers

Dit is de gemiddelde handicap van spelers van 75 tot 90 jaar oud. Hoe jonger, hoe reëler de handicap, want jongere 75-plussers spelen vaker qualifying rondjes. 

Leeftijd Gemiddelde handicap

  • 75        34,8
  • 76        35
  • 77        34,6
  • 78        34,5
  • 79        34,1
  • 80        33,5
  • 81        33,6
  • 82        33,2
  • 83        33,1
  • 84        33,3
  • 85        32,7
  • 86        31,7
  • 87        32,1
  • 88        32,8
  • 89        33,8
  • 90        30,5

Dit artikel verschijnt in een kortere vorm in GOLF.NL Weekly 13 van 2016.

Handicapranking

Benieuwd hoeveelste jij bent van het land, je gemeente of club? Check je positie in de GOLF.NL Handicapranking.
GOLF.NL besteedt geregeld aandacht aan de Handicapranking. We schrijven over snelle stijgers, clubs met veel lage handicappers of de beste spelers in een bepaalde leeftijdscategorie. Hiervoor kijken we naar de Handicapranking, maar we horen het ook graag van golfers zelf. Lever jij op handicapgebied een bijzondere prestatie? Laat het ons weten via mail (redactie@golf.nl).

Naschrift

De Handicapranking bestaat nog steeds maar is nu alleen toegankelijk via de app GOLF.NL en mijn.golf.nl.

  • Heb je de gratis app nog niet? Ga dan naar GOLF.NL/app om de applicatie te downloaden. Je hebt hiervoor je NGF-nummer nodig dat op je pasje staat.
  • Mijn.golf.nl is de desktop-/tablet-variant van de app GOLF.NL. Ga naar mijn.golf.nl/registreer. Ook hiervoor heb je je NGF-nummer nodig. Lees hier over de voordelen van mijn.golf.nl.
}