Joost Luiten mag met zijn Nieuw-Zeelandse caddie proberen goud te halen.
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten klaar voor Rio

4 augustus 2016 Redactie GOLF.NL
De Olympische Spelen van 2016 staan op het punt los te barsten. Vanaf vrijdag 5 augustus is Rio de Janeiro de sporthoofdstad van de wereld. Ruim 240 Nederlanders gaan een gooi doen naar eeuwige olympische roem en een van hen is de golfer Joost Luiten. Veel golftoppers zegden af, dus zijn kansen zijn toegenomen...

Wat vind je ervan dat Rory McIlroy heeft gezegd dat hij olympisch golf niet steunt?

“Dom. Ik snap het niet. Of hij wel of niet gaat, is zijn eigen keuze, maar om dan te zeggen ik support golf niet op de Spelen, dat is echt domste wat hij kan doen. Hij had erachter moeten gaan staan en moeten zeggen: 'Jongens ik speel niet, en daar ik heb mijn redenen voor, maar golf is de mooiste sport, en kom allemaal kijken.' Dat was goed geweest.

Snap je dan wel dat golfers de Spelen niet zo belangrijk vinden?

“Je moet ons vergelijken met tennis. Wij zijn een sport waarin veel geld te verdienen is. En een hoop olympische sporters leven hier vier jaar naartoe, werken keihard en verdienen niets. De majors in golf hebben veel meer historie en exposure, daar draait alles om. Je zag in tennis ook dat het langzaam op gang kwam en nu willen de tennistoppers dolgraag. In golf heeft dat ook gewoon tijd nodig. Ik denk dat als we in Londen, een van de grootste golflanden ter wereld, waren begonnen dat er een veel sterker veld was geweest. Ze hebben nu te veel excuses om af te zeggen: te veel reizen, te veel criminaliteit, het zikavirus, noem het maar op. Ook de baan is afwachten. Ik zeg niet dat die niet goed is, maar het is allemaal afwachten.”

Vind je het terecht dat Christel Boeljon en Anne van Dam niet naar de Spelen mogen omdat het NOC*NSF aanvullende eisen heeft gesteld waaraan ze niet hebben voldaan?

“Nee. Het NOC*NSF heeft geen idee wat voor criteria ze hebben opgesteld voor golf.”

Moet je een Nederlandse caddie meenemen?

“Nee, ik mag mijn eigen, Nieuw-Zeelandse caddie meenemen, Michael Waite. Het is wel uniek, want een caddie maakt echt deel uit van het spel, en in geen enkele sport is het denkbaar dat een niet-Nederlander voor Oranje op het veld staat. Je ziet weleens coaches, maar die staan altijd buiten de lijnen. Dat is misschien ook wel iets wat ze in de toekomst gaan veranderen.”

En moet je caddie in een oranje leeuwenpak?

“NOC*NSF en de NGF hebben daar nog niet echt aan gedacht, want volgens mij heeft hij geen kleding. Ik weet nog goed dat Sponge (de bijnaam van Waite) in ons eerste toernooi direct vroeg of ik naar de Spelen ging. Hij kijkt er echt naar uit. Het is ook voor een caddie natuurlijk iets unieks.”

Heb je idolen die je in actie wil zien?

“Usain Bolt op het koningsnummer. Dat zou gaaf zijn. Ik weet alleen niet of dat past in mijn schema. Het Braziliaanse damesvolleybal zou ik ook wel graag in actie willen zien, haha. Natuurlijk ook de Nederlanders. Zwemmen, hockey en Dafne Schippers.”

Goud op de Spelen of nog een keer KLM Open?

“Goud. KLM Open heb ik al, en de Olympische Spelen zegt veel voor mensen die golf niet goed kennen. Als ik mensen zeg dat ik het KLM Open heb gewonnen, wordt er meer dan eens gevraagd Oh leuk, en wat studeer je dan? Als je mensen vertelt dat je een gouden plak hebt, dan staan ze bij wijze van spreken te springen van enthousiasme.”


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Luiten bereidt zich in San Diego voor op de Spelen:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}