Tom Stam
PGA Professional Tom Stam met zijn 'studenten'.
Beeld: Tom Stam

Kooptips: Equipment voor kids

13 oktober 2015 Redactie GOLF.NL
Stel, je hebt een kind dat voor het eerst gaat golfen. Waar moet je als ouder dan bij de aanschaf van materiaal op letten? Wij vroegen Tom Stam, sinds 2014 officieel teaching professional op Almeerderhout, om deskundig advies.

Golfen start met het nemen van lessen. Vanaf welke leeftijd eigenlijk?
“Dat is heel wisselend en hangt erg af van de ervaring die ouders zelf hebben. Ouders die regelmatig op de baan te vinden zijn, kunnen hun kind al van kleins af aan spelenderwijs met de sport laten kennismaken. Starten met golfles voor kinderen vanaf drie, vier jaar is heel goed mogelijk, zeker wanneer de lessen voor deze groep ingericht worden als peutergym met een golfinvalshoek. Je begint dan met het oefenen van algemene motorische vaardigheden. Daar voegt de pro dan stapsgewijs golfthema’s aan toe. Er worden heel simpele materialen gebruikt zoals die uit de SNAG-serie (Starting New At Golf, zie kader onderaan dit artikel). Wij zien hier over het algemeen kinderen vanaf hun vijfde in de groepslessen verschijnen.”

Wanneer koop je de eerste ‘echte’ clubs?
“Voor kinderen vanaf een jaar of vijf zijn er al prima setjes te koop. Ik kan iedereen adviseren op zoek te gaan naar een specialist of ouders die hier al ervaring mee hebben. Koop de clubs vooral in overleg met de professional; die kent de juiste golfshops waar ze het kind opmeten en met zorg bepalen wat het beste past.”

Wat hoort er in een starterssetje thuis?
“Dat is afhankelijk van de leeftijd. Bij een kind van vier heb je voldoende aan een putter en een wedge. Putten is namelijk het onderdeel waar kinderen snel succes mee kunnen hebben, bovendien kan je als ouder samen met je kind leuke oefeningen en wedstrijdjes doen. Verder kan een kind zo het gevoel voor onder andere snelheid en ritme ontdekken. Met de wedge kan worden geëxperimenteerd rond de green. Ook daar bestaan leuke oefeningen voor. Bij acht, negen jaar heb je het over een putter, sand wedge, pitching wedge of een ijzer-9 en ijzer-8 of -7. Daarnaast een hybride en een driver.”

Een driver? Zo jong al?
“Ja. Je hoort wel eens mensen roepen dat je moet leren golfen met je ijzers en pas later met je houten clubs en de driver. Daar kan ik me niet in vinden. Die driver is een wezenlijk onderdeel van het hele golfspel. Hoe eerder je daarmee begint, des te beter. Daarbij is het ook nog eens gewoon leuk! Belangrijk is dat de clubs bij de jongste jeugd genoeg loft hebben. Geef je een kind een club met te weinig loft, dan zal hij/zij een manier proberen te vinden om de bal toch in de lucht te krijgen. Kinderen zijn heel vindingrijk, maar dat aanpassen aan het materiaal kan in een latere fase nogal wat problemen met zich meebrengen. Zowel technisch als fysiek. Een volledige set wordt relevant wanneer kinderen genoeg swingsnelheid genereren om daadwerkelijk verschil in vluchtafstand (carry) te creëren tussen de verschillende ijzers. Dit is uiteraard afhankelijk is van zowel de fysieke als technische ontwikkeling. Overleg met de specialist of PGA- professional of een volledige set nuttig is.“

Kinderen groeien snel. Dat heeft effect op de levensduur van het materiaal.
“Minimaal één keer per seizoen even controleren of de clubs nog passen bij de lengte van je kind, is zeker aan te raden. Bij de meer fanatieke en ambitieuze jeugd mag dit zelfs ieder half jaar. Ik zie kinderen in drie maanden soms een centimeter of vier groeien en dat heeft effect op de techniek wanneer het materiaal niet meegroeit. Koop daarom geen clubs op de groei. Pas het materiaal aan op het kind en niet andersom.“

Ieder jaar een nieuwe set? Dat kost een paar centen!
“Wij proberen de ouders met elkaar in contact te brengen zodat het wellicht eenvoudiger wordt om materiaal door te verkopen. Helaas is er nog een te kleine markt voor jeugdgolf in Nederland waardoor vraag en aanbod van tweedehands spullen beperkt is. Misschien is het een idee om een specifiek platform te ontwikkelen voor tweedehands jeugdgolfmateriaal? In een ideale wereld zou de golfclub dit zelf moeten faciliteren; dat je vanuit de club een soort lease-systeem opzet, waarmee ouders een set huren en kinderen zo steeds de clubs krijgen die bij ze passen.”

Is het verschil in shafts belangrijk?
“Dat is erg afhankelijk van de swingsnelheid. Kinderen maken over het
algemeen minder snelheid dan volwassenen en hebben daarom een flexibelere shaft nodig. Kan die van jou al verder slaan met een 7 dan met een 9? Dan is de swingsnelheid al goed aan het ontwikkelen. Er bestaan lichtgewicht stalen shafts voor jeugd maar gelukkig wordt het overgrote deel van de jeugdsets voorzien van lichte graphite shafts. Het gewicht van de club is heel belangrijk. Zijn ze te zwaar, dan gaat de club met het kind aan de haal. Zijn ze te licht, dan is het lastig om een slingergevoel te beleven en zodoende een efficiënte manier van bewegen te ontwikkelen. Ook de grips zijn smaller omdat kinderen logischerwijs kleinere handen hebben. Ieder kind zou wat mij betreft gefit moeten worden. Liefst in overleg met de golfprofessional. Gelukkig is dat met de komst van specialistische jeugdgolfmerken wat makkelijk geworden.”

Handschoenen?
“Een handschoentje is in het begin nog niet zo belangrijk. Op jonge leeftijd is het zelfs soms beter geen handschoenen te dragen omdat je het vasthouden van de club dan beter aanleert. Zodra het kind meer swingsnelheid ontwikkelt, kan het een waardevolle toevoeging zijn.”

Golfschoenen of sportschoenen?
“Ik ben een groot voorstander van golfschoenen met spikes. Ook voor de jonge jeugd. Golf is een sport waarbij je een belangrijke verbinding met de grond hebt. Als je gladde schoenen draagt, ontwikkel je een heel andere beweging dan bij schoenen waarmee je stevig contact hebt met de grond. Zeker tijdens onze golflessen heb je spikes hard nodig. Anders glij je weg. Zorg er alsjeblieft voor dat de schoenen waterdicht zijn. Ook op zomerse dagen is de baan op zondagochtend nat. Het is geen pretje als je na een half uur je sokken al kunt uitwringen.”

Golfballen?
“Er bestaan golfballen voor jeugd, maar die zijn moeilijk te verkrijgen. Omdat kinderen minder snelheid maken, creëren ze minder compressie. Bij een normale golfbal moet je vrij hard slaan om er een beetje vering in te krijgen. Daarom hebben kinderen wat zachtere ballen nodig. Geef ze ballen die ontwikkeld zijn voor vrouwen, deze hebben een lager compressieniveau. En als je een fanatieke jeugdspeler bent, blijf dan vooral met hetzelfde merk en type spelen, want elk balletje reageert toch weer anders.”

Trolleys of de tas zelf dragen?
“Trolleys! De kinderen zijn in de groei. Dan wil je ze niet vier uur lang met een tas op hun rug laten sjouwen, zeker niet wanneer zij veel op de golfbaan te vinden zijn.”

Wat is er belangrijk bij de kledingkeuze?
“De regenkleding. Je wilt niet weten hoe vaak het gebeurt dat kinderen tijdens een wedstrijdje over negen of achttien holes geen regenkleding bij zich hebben terwijl het giet. Het is niet leuk om te moeten golfen als je doorweekt bent. Het is funest voor je prestatie en spelplezier. Verder is bewegingsvrijheid het toverwoord bij de aanschaf van golfkleding. Denk ook aan warme kleding voor als het kouder wordt want met de jeugd gaan we het hele jaar door.”

Kinderen hechten meer waarde aan merken naarmate ze ouder worden.
“Ja, al is de een hier gevoeliger voor dan de ander. Producenten zijn natuurlijk niet gek; kijk naar wat er gebeurde toen Rory McIlroy bij Nike tekende of zie het succes van Under Armour in de golfshop dankzij de resultaten van Jordan Spieth. Die merken zie je dan snel bij de jeugd terug. Dat zien we in andere sporten natuurlijk ook, golf vormt daar geen uitzondering op. Belangrijk is,dat kinderen het materiaal kiezen dat bij hen past en niet blindelings afgaan op de clubs van hun idool.”

Het ene kind verschijnt volledig uitgerust in merkkleding, de ander in een goedkope polo…
“Binnen onze groep proberen we met elkaar op een aantal normen en waarden toe te zien. Daarbij staat respect voor elkaar centraal. Dus maakt het niet uit als je er anders uitziet of je een beetje anders gedraagt; je gaat respectvol met elkaar om.”

Met passend materiaal ben je er nog niet…
“Voorop staat dat kinderen veel plezier beleven. Hoe leuker zij golf en de lessen vinden, des te meer ze leren en des te langer ze aan de sport en de club verbonden blijven. Wij proberen veel verschillende spelvormen aan te bieden en gebruiken soms andere materialen dan normaal. Zo loop ik altijd met mijn jeugdlesbril door de winkels, waar ik regelmatig spullen als visnetjes, placemats, of opblaasbare badjes meeneem. Hiermee kan je voor een paar euro grappige oefeningen ontwikkelen. Ook vind ik het belangrijk dat kinderen samen met elkaar golfen. Ik ben een groot voorstander van groepslessen en -activiteiten. Het versterkt de onderlinge band. In een inspirerende omgeving lol maken met elkaar en spelenderwijs leren golfen vinden kinderen leuker dan alleen op de baan staan.”

SNAG: STARTING NEW AT GOLF

snag
Selectie van SNAG-materiaal

In 1995 sloegen PGA Tour Professionals Terry Anton en Wally Armstrong de handen ineen en ontwikkelden een filosofie en productlijn om op een simpelere en minder afstandelijke manier te leren golfen: Starting New At Golf, kortweg SNAG (zie Snaggolf.com). In eerste instantie werden hun producten voor speelgoed aangezien, maar gaandeweg kreeg SNAG’s first touch-methodiek meer voeten aan de grond, plus de erkenning als serieus leermiddel voor kinderen én volwassenen. Het leuke aan de laagdrempelige SNAG-lijn is, dat de producten zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. De clubs zijn onderverdeeld in de leeftijdscategorieën vier tot zeven jaar, zeven tot elf jaar en elf jaar en ouder. Ze zijn leverbaar in links- en rechtshandige uitvoering in lengtes van 66, 76 en 86 centimeter. De ballen zijn een kleinere variant van een tennisbal en vooral zeer veilig in het gebruik. De verschillende doelen hebben klittenband zodat de ballen hieraan vastkleven. Het materiaal is uitgevoerd in frisse, heldere kleuren en wordt inmiddels in meer dan 42 landen verkocht. Voor Nederland gebeurt dit via Dutch Golf Supplies: dutchgolfsupplies.nl

}