Golfbaan Landgoed Bergvliet
Golfbaan Landgoed Bergvliet

“Golf heeft mij veel gebracht!”

17 november 2015 NGF
Golf maakt het verschil. Zeker voor mensen met een beperking. Persoonlijke verhalen werden gedeeld op een inspiratiedag 'Golf voor mensen met een beperking’ op Golfclub Zeewolde.

Tijdens de bijeenkomst konden deelnemers uit de golfbranche ervaren dat golf veel perspectief biedt voor mensen met een beperking. Golf maakt de speler met een ziekte of een beperking bewust van haar of zijn lichaam en capaciteit. Dat geeft een mentale boost! Het sociale aspect speelt een belangrijke rol bij de doelgroep. Samen zijn in een prachtige omgeving en even de rolstoel of de beperking vergeten, de focus volledig op het balletje.
Soms zit er nog een revalidatietraject voor. De stichting Golf voor Gehandicapten vertelde op de inspiratiedag over de intensieve samenwerking met het Sophia Revalidatiecentrum in Den Haag en toonde aan dat golf een ideale revalidatiesport is om mensen weer in beweging te krijgen. Zij zijn hier zeer succesvol in geweest en hebben de mensen die enthousiast zijn geraakt meegenomen naar Golfvereniging Leeuwenbergh. Dit proces zorgt ervoor dat mensen weer een stap vooruit kunnen zetten in de samenleving.

"Mentaal en fysiek sterker worden, focus op het spel en niet op mijn beperkingen, dat is golf"

Frank is een van die golfers. Hij heeft een hersenbloeding gehad en is aan zijn linkerkant geheel verlamd: “Als je een hersenbloeding krijgt wordt op dat moment alles van je afgenomen. Ik had geen baan meer, ik kon niet meer praten en bewegen. Ik moest opnieuw leren leven en weer een doel krijgen. Dat lukte met golf. De natuur en het spelletje geven mij weer energie om te gaan. Ik ben zelfs secretaris geworden op de golfclub. Ik houd me ook bezig met netwerken, ik wil nu andere mensen stimuleren en ze in contact brengen met lotgenoten. Ik heb weer een weg gevonden in mijn leven. Golf gaf mij die kans! ”

Rémon Visser vult aan: “Ik heb MS en moest hierdoor mijn baan als docent opgeven. Mijn focus werd het golfballetje. Tijdens het golfspel vergeet ik alles om mij heen. Momenteel ben ik marshal op Leeuwenbergh. Het is mijn wens om andere lotgenoten uit die zorgenwereld te halen en nieuwe uitdagingen aan te laten gaan!”

Golflessen

Op de inspiratiedag liet een aantal professionals zien dat lesgeven anders gaat dan bij golfers zonder beperkingen. Het zijn voornamelijk individuele sessies, omdat iedere aandoening anders is en iedere persoon weer anders kan reageren. Als teaching professional moet je je bewust zijn van wie er tegenover je staat en wat de beperkingen zijn. Het is handig om dezelfde woorden en termen te gebruiken en oefeningen te herhalen. Maar ook vertrouwen en complimentjes geven. 

“Als golfprofessional moet je goed inschatten wat mogelijk is, je staat er wel voor deze mensen. Niet te veel ‘show off’ en eerlijk zijn. Het gaat zeker niet vanzelf", aldus José Loomans, professional op Leeuwenbergh.

Cora van Rongen, professional op Liemeer en gespecialiseerd in lesgeven aan mensen met een verstandelijke beperking: “De sport geeft zoveel meer dan alleen gezond in beweging zijn. Ik heb gezien hoe kinderen met een verstandelijke beperking weer trots werden op zichzelf en hoe ouders daar van genoten. Het is iets wat binnen de golfclub meer vanzelfsprekend moet zijn. Gewoon doen!”

Golf is een middel

Dat sport en vooral golf veel kan geven aan mensen zonder of met een beperking liet Monique Kalkman zien. Sport vormt de rode draad in haar leven. Ooit begonnen in de tennissport, hard op weg naar de top, spatte haar droom uit elkaar toen ze als tiener een ziekte kreeg en hierdoor niet meer kon lopen. Haar doel was weg, wat nu?
“Geluk en dromen zitten niet in de benen maar in mijn hart!’, zegt Monique, “Dus ging ik voor de paralympische spelen. Eerst met tafeltennis, later met rolstoeltennis. Ik bleef inzien wat ik juist wel kon. Bewegen op een nieuwe manier. Ik had die droom en dat oversteeg alles!” 

Monique stopte met tennis in 1997 en ging fulltime aan het werk. Hierdoor vergat ze haar gezondheid en kreeg nekproblemen. Toen viel het kwartje: "Het gaat mij om mijn zelfstandigheid en de kwaliteit van leven, dat vind ik het belangrijkste! Vervolgens kwam ik in België in aanraking met golf. Zo’n geweldige sport, helemaal op de persoon afgestemd. Ik kon direct succesbeleving ervaren. Golf heeft mij enorm geholpen. Er liggen nog zoveel kansen en daar moeten we gebruik van gaan maken. Ik heb daarom een stichting opgericht om anderen te inspireren en te motiveren. Golf is een middel, het biedt mensen de mogelijk om op een gelijkwaardige manier samen te zijn met vrienden en familie.”
Ook Leonie Warringa heeft ervaren dat golf haar veel heeft gebracht. Leonie is 25 jaar en zesdejaars geneeskundestudente in Utrecht. Ze speelt inmiddels al elf jaar golf op hoog niveau. “Mijn hoogtepunt is het winnen van het WK golf voor doven en slechthorenden in 2012 in Japan. Aan het begin van dat toernooi was mijn goede spraak opgevallen bij de organisatie. Hierdoor moest ik een extra gehoortest ondergaan om te bepalen of ik echt doof was.”

Er liggen nog zoveel kansen en daar kan golf gebruik van gaan maken

Maak de club toegankelijk

Ruim één op de tien Nederlanders heeft een matige of ernstige beperking, lichamelijk of verstandelijk. Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat meer mensen met een beperking kunnen sporten. Om dat te bereiken stelt de minister ruim zes miljoen euro beschikbaar. "Sporten is goed voor geest en gezondheid, en ook minder validen moeten de mogelijkheid krijgen dicht bij huis aan sport te doen", zegt Schippers. Ze roept sportclubs en verenigingen op om meer mogelijkheden te creëren voor mindervalide sporters. In de regio gaan overheid, scholen, sportverenigingen en zorginstellingen samen aan de slag om het sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking te verbeteren en toegankelijker te maken.

Liefst 73% van de Nederlanders vindt dat sport voor mensen met een beperking net zo toegankelijk moet zijn als voor mensen zonder beperking. En dat is belangrijk, want er is nog veel te doen: uit de meest recente onderzoeken blijkt (bron: Mulier Instituut) dat de sport- en beweegachterstand van mensen met een beperking ten opzichte van mensen zonder beperking maar liefst 1,5 tot 2 keer zo groot is. Mensen kunnen een heleboel beperkingen hebben, maar deze zijn onder te verdelen in vier groepen:

Van de mensen met een lichte lichamelijke beperking doet 69% aan sport, van mensen met een matige of ernstige lichamelijk beperkingen doet 41% aan sport. Bij mensen zonder beperking doet 82% aan sport. Ook mensen met een verstandelijke beperking doen minder vaak aan sport, slechts 66%.                             (Bron: Gehandicaptensport.nl)

Meer informatie?

Wilt u ook aan de slag met golfers met een beperking? Neem contact op met Ramón van Wingerden via e-mail of 030 242 63 70. Ook voor meer informatie over of het aanvragen van de Sportimpuls-regeling.

}