Wie speelt waar? Week 45

3 november 2015 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de toernooien deze week.

5-8 november European Tour + PGA Tour: WGC HSBC Champions, Sheshan International GC, Shanghai, China

De internationale wereldtop komt deze week samen in China voor het laatste World Golf Championship van het jaar. In Shanghai strijden spelers als Spieth, McIlroy, Watson, Fowler, Stenson en Johnson (allemaal spelers uit de top-10 van de wereld) om de Old Tom Morris Cup, de bijbehorende dollars en flink wat punten voor de wereldranglijst. 

Joost Luiten kwam op basis van zijn ranking niet in het toernooi en komt over een week weer in actie in het BMW Masters.

In 2005 werd het toernooi voor het eerst gespeeld, toen ook al op Sheshan International. In 2009 maakte het toernooi voor het eerst deel uit van de World Golf Championships en na een uitstapje naar Mission Hills in 2012, wordt het toernooi sinds 2013 weer op Sheshan gespeeld. 

Vorig jaar ging de overwinning na een slot vol drama naar Bubba Watson. De tweevoudig Masters winnaar stond met drie holes te spelen twee slagen voor op de concurrentie, maar maakte een bogey op hole zestien en zelfs een double bogey op hole zeventien.

Met een slag achterstand op Tim Clark zag hij zijn tweede slag op de par-5 achttiende in de greenside bunker verdwijnen. Clark maakte zijn birdieputt, maar Watson holede zijn derde slag om een play-off te forceren (bekijk de video hierboven). Op de eerste hole van de verlenging (18) sloeg de Amerikaan zijn bal weer in de bunker, maar dit keer wist hij hem niet te holen. De putt voor birdie die daar op volgde kon Clark niet beantwoorden en dus ging de overwinning naar Watson.

Prijzengeld: $ 8.500.000. Tv: vier dagen live Sport1 Golf.

Leaderboard (vanaf donderdag)

4-7 november Challenge Tour: NBO Golf Classic Grand Final, Almouj Golf, The Wave,Muscat,Oman

Een laatste strohalm voor Daan Huizing. De Soestenaar is de enige Nederlandse deelnemer aan het slottoernooi van de Challenge Tour. Alleen met een zeer goed resultaat kan Huizing nog de top-15 van de Race to Oman in, een plek die recht zou geven op promotie naar de Europese Tour.

Huizing deed zichzelf geen plezier door twee weken geleden in het hoog gedoteerde Foshan Open de cut te missen. Hij zakte daarmee van de 18de naar de 25ste plaats op de Race to Oman. De achterstand van Huizing op nummer 15 John Hahn is € 14.238. Dat betekent dat Huizing minimaal zesde moet worden in het slottoernooi om Hahn nog voorbij te kunnen. Lukt hem dat niet, dan zit er niet anders op dan een gang naar de Final Stage van de Qualifying School om daar alsnog promotie naar het hoogste niveau proberen af te dwingen.

Prijzengeld: $ 375.000. 

Leaderboard (vanaf woensdag)

6-9 november European Tour: Qualifying School Stage 2, Vier locaties in Spanje

Spannende tijden breken aan voor acht Nederlandse golfers. Allen doen zij deze week mee aan de Second Stage van de European Tour Qualifying School. 

Wil Besseling en Robbie van West spelen op El Saler in Valencia. Beiden kwalificeerden zich voor deze wedstrijd door zich door First Stage heen te spelen. 

Op Las Colinas in Alicante is Taco Remkes de enige Nederlander. Remkes was op basis van zijn ranking op de Challenge Tour vrijgesteld van het spelen van First Stage.

Reinier Saxton en Darius van Driel spelen in Castellón op Panoramica Golf & Sport Resort. Saxton plaatste zich voor de Second Stage op basis van zijn ranking op de Pro Golf Tour en is al verzekerd van een kaart voor de Challenge Tour. Van Driel speelde al in de First Stage van de Qualifying School en werd daarin uitgeschakeld. Hij kreeg echter een extra kans omdat hij de Order of Merit van de Alps Tour won.

De meeste Nederlanders komen uit op Lumine Golf & Beach Club in Tarragona. Maarten Lafeber plaatste zich voor de Second Stage op basis van zijn ranking op de Challenge Tour. Robin Kind verzekerde zich op basis van een plek hoog op de rankings van de Pro Golf Tour voor de Second Stage en Jurrian van der Vaart speelde zich al door de First Stage heen. De laatstgenoemde spraken we bij een van zijn laatste trainingen in Nederland. Dat interview kun je in de player hierboven zien.

Per locatie plaatst de beste 25% van het veld zich voor de Final Stage. Dat komt neer op ongeveer 18 spelers (plus ties) per locatie. De Final Stage wordt van 14 tot en met 19 november gespeeld op PGa Catalunya in Girona, Spanje.

Leaderboard El Saler (vanaf vrijdag)
Leaderboard Las Colinas
Leaderboard Panoramica
Leaderboard Lumine

5-8 november PGA Tour: Sanderson Farms Championship, CC of Jackson, Jackson, VS

Een toernooi op de PGA Tour dat per definitie minder interessant is omdat de beste spelers van het circuit uitkomen in het HSBC Champions. Brendon Todd is met een 57ste plaats op de wereldranglijst de hoogst gerankte speler in het veld. Toch zijn er met Lucas Glover, Trevor Immelman en David Toms ook drie voormalig major-winnaars aanwezig. 

Met de afwezigheid van de grote spelers is er een goede kans dat voor de derde keer in dit nog prille seizoen een rookie met de overwinning aan de haal gaat. Een jaar geleden gebeurde dat ook. Toen won Nick Taylor in pas zijn zevende start op de PGA Tour.

Prijzengeld: $ 4.100.000. Tv: Vier dagen live op Sport1 Golf.

Leaderboard (vanaf donderdag)

6-8 november Ladies European Tour: Sanya Ladies Open, Yalong Bay Golf Club, Sanya, China

Dewi-Claire Schreefel is als winnaar van vorig seizoen (Helsingborgs Open) zeker van deelname aan het Sanya Open. Schreefel speelt normaal gesproken op de LPGA Tour, maar komt op basis van haar ranking niet in de laatste toernooien van dat circuit. Voor Anne van Dam is het nog even afwachten of ze mag spelen in China, de speelster van Golf Team Holland is al enige tijd eerste reserve.

Prijzengeld: $ 4.100.000. Tv: Vier dagen live op Sport1 Golf.

Leaderboard (vanaf donderdag)

}