Stichting

Competitieteam zet zich in voor goed doel

18 maart 2015 GOLF.NL
Jan Mandema, een golfer van Golfclub Prise d'eau, zet zich met zijn competitieteam al drie jaar in voor een goed doel.

Het verhaal van Jan Mandema is misschien een inspiratie voor andere competitiespelers. Zijn team zamelt geld in voor een goed doel en de spelers zijn daarom extra gebrand om goed te presteren in de NGF Competitie. 

Mandema is 47 jaar en een enthousiast golfer. Toen drie jaar geleden een jeugdlid van Prise d'eau aan kanker overleed, Gijs Baeten, is Mandema zich gaan inzetten voor 'Stichting Gijsje Eigenwijsje'. De stichting is opgericht naar aanleiding van het overlijden van jeugdlid Gijs. 

Bal

Mandema's team doneert onder meer geld aan de stichting door birdies te koppelen aan euro's. Mandema: 'Wij doneren zelf allen € 1 per gespeelde birdie. Ons team bestaat totaal uit zeven personen, dus iedere birdie is € 7 euro. In de afgelopen drie jaar hebben we een oplopend bedrag bij elkaar gespeeld - van € 450 naar € 1100 naar € 1850.'

Mandema zamelt ook geld in via sponsors die prestaties van het team belonen. Een sponsor doneert bijvoorbeeld een bedrag per gewonnen partij of per gewonnen hole tijdens de competitie. Pro Richard Top heeft het hele team een doos ballen gegeven met het logo van Stichting Gijsje Eigenwijsje. Het team is verplicht om met deze ballen te spelen en voor elke bal die aan het einde van de competitie wordt ingeleverd gaat € 10 naar de stichting. Hoe beter het team presteert, hoe meer geld er wordt ingezameld voor de stichting. 'Dat kan me in de wedstrijd ook net dat stukje extra motivatie geven om de partij binnen te halen', zegt Mandema.

Hoe beter het team presteert, hoe meer geld er wordt ingezameld voor de stichting

Stichting Gijsje Eigenwijsje

Gijs Baeten overleed in 2011 op 9-jarige leeftijd aan hersenstamkanker, een soort die nog steeds ongeneeslijk is en het meest voorkomt bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 9 jaar.
Eén van de dingen die hij aan het eind van zijn leven van vrienden kreeg was een weekje in een vakantiehuis met zijn ouders en broer. 'Daar was hij even weg van dokters en ziekenhuizen, oftewel weg van "het ziek zijn"', zegt Mandema.
'Ondanks zijn jonge leeftijd, was hij zich goed bewust dat niet ieder ziek kind deze "luxe" had die hem werd gegeven en hij gaf zelf aan dat hij al deze kinderen ook graag zo'n “warm nest” gunde.' Zo ontstond de stichting Stichting Gijsje Eigenwijsje, met als eerste doel geld binnenhalen voor een vakantiewoning waar ongeneeslijk zieke kinderen een week gratis kunnen verblijven met het hele gezin.

stichting
In juni 2013 is het eerste huis aangekocht, verbouwd, ingericht en open gesteld. Mandema: 'Maar de woning is ruim 80 procent van het jaar bezet, waardoor er besloten is om door te gaan en te kijken of er een tweede woning aangeschaft kan worden. Maar ook het eerste huis moet natuurlijk beheerd en onderhouden worden, waar geld voor nodig is.'

Sport in combinatie met het goede doel

De oprichters van de stichting voelen zich verbonden met sport en er wordt veel geld ingezameld tijdens sportevenementen. Zo doen er voor de stichting jaarlijks meer dan 400 (hard)lopers mee aan de Run4Gijsje tijdens de Tilburg Ten Miles.
Een ander voorbeeld is Cycle4Gijsje, een wielerevenement. Enkele bekende (oud-)wielrenners zijn ambassadeur van de stichting zoals Gert Jacobs, Teun van Vliet, Henk Baars en Johan van de Velde. Ook Hockeyclub Tilburg organiseert regelmatig acties en in deze sport zet Maartje Paumen zich als ambassadeur in voor de stichting.
Meer informatie: gijsjeeigenwijsje.com.}