Rhoon

Oude Maas viert achtste lustrum

29 mei 2015 Redactie GOLF.NL
Golfclub Oude Maas, gevestigd op Rhoon Golfcenter in Albrandswaard, bestaat op 18 juni van dit jaar 40 jaar. Het achtste lustrum zal worden gevierd met een feestweek van 12 tot en met 20 juni 2015.

De feestweek zal bestaan uit diverse ‘funwedstrijden’ en wordt afgesloten met een receptie en slotfeest. Daarbij zullen naast (oud-)leden van de roemruchte golfvereniging ook een aantal genodigden uit diverse maatschappelijke geledingen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld bestuurders en prominenten van lokale overheden en sportverenigingen en golfclubs.

Omdat veel mensen achter de schermen van Golfclub Oude Maas ook sleutelfiguren zijn bij andere roemruchte Rotterdamse sportclubs, zal er “een hoog Feijenoord- en Sparta-gehalte” zijn in de lustrumwedstrijden, bij de receptie en op het feest.

Joost Luiten speelde ook op Oude Maas

Eregast is een van de oprichters van de vereniging, de nu 92-jarige Ben Witkamp, die nog wekelijks in het clubhuis van ‘zijn’ club te vinden is. Onder de prominenten rekent de club ook de leden van De Vriendenclub van Golfclub Oude Maas, die bestaat uit een aantal  zakenlieden. Zij hebben er in de loop der jaren voor gezorgd dat teams van Golfclub Oude Maas en een aantal individuele spelers tot de hoogste sportieve regionen van de internationale golfsport hebben kunnen doordringen.

Een voorbeeld is Joost Luiten, winnaar van het KLM Open in 2013 en thans behorend tot de top-50 van de wereld, die zijn topsportcarrière bij Golfclub Oude Maas begon.

Een club met een bewogen historie

GC Oude Maas was een initiatief van een klein groepje enthousiaste golfers nadat er een geïmproviseerd oefenbaantje was aangelegd in de Johannapolder, langs de rivierdijk en op de zonneweide van het plaatselijke zwembad. In de zomer van 1975 werd enkele kilometers verderop, in de Nieuwe Polder, een heuse 9-holes baan aangelegd. Het zou de eerste thuisbaan worden van Golfclub Oude Maas.

Prins Claus sloeg er de eerste bal. De bijbehorende champagne werd op de putting green genuttigd, en op een grasveldje dat voorzien van wat tweedehands tuinmeubelen dienstdeed als terras. Een mobiele bouwkeet fungeerde toen nog als clubhuis.

Niemand kon toen vermoeden dat deze openbare golfbaan in relatief korte tijd zou uitgroeien tot een van de drukst bespeelde banen van Nederland.

‘De Plof’

Een mooi clubhuis kreeg de club pas in 1985. In dat jaar werd naast de bestaande baan ook een uitdagende 9-holes par-3 baan aangelegd. Een echte 18-holes baan werd (toen nog) golfbaan Oude Maas in 1992. Een jaar later kreeg de club de officiële A-status van de Nederlandse Golffederatie.

1993 staat in de analen van Golfclub Oude Maas bekend als het jaar van ‘De Plof’. In de vroege ochtend van 2 juni van dat jaar wordt het Golfhuis, aan de vooravond van een ontbijtwedstrijd waaraan een kleine honderd leden zouden deelnemen, door een gasexplosie van de kaart geveegd. Geen spaan van het prachtige clubhuis bleef heel, de inhoud van de prijzenkast was in een omtrek van honderden meters zwaar gehavend terug te vinden, maar omdat de deelnemers aan de wedstrijd pas twee uur later zouden komen, viel er gelukkig geen enkele gewonde. Tot 1996, toen het nieuwe Golfhuis werd geopend, waren de club, de caddymaster en de golfshop gehuisvest in een aantal portocabins.

Privatisering

In het jaar 2000 wordt een privatiseringstraject ingezet dat in 2004 wordt afgerond met de oprichting van exploitatiemaatschappij Rhoon Golfcenter. Aandeelhouders zijn baanmanager Bert de Bode, Golfshop Rinus Goor, Restaurant Nieuwe Polder en Golfclub Oude Maas.

Intensief verenigingsleven

Oude Maas organiseert vrijwel elke zaterdag clubwedstrijden en ook veel gezelligheidswedstrijden (zoals met Kerst, Sinterklaas, Nieuwjaar en Koninginnedag).

Het hoogtepunt van het golfseizoen is de jaarlijkse golfweek waar ook niet niet-leden aan kunnen meedoen.

Infortmatie: golfcluboudemaas.nl.

Lees meer over

Banen