William Boogaarts, Greenkeeper van het Jaar
Beeld: Greenkeeper.nl

Goede fairways en greens na 2019 worden een uitdaging

21 december 2015 Redactie GOLF.NL
Greenkeepers weten dat de Nederlandse golfindustrie voor een enorme uitdaging staat. Maar volgens “Greenkeeper van het Jaar” William Boogaarts beseft nog niet iedereen in de industrie voldoende wat de ernst van de situatie is.

Bekijk in de player hierboven een video over het gebruik van robotmaaiers door Greenkeeper van het Jaar Willam Boogaarts. Lees hieronder een interview over natuurlijk golfbaanbeheer en robotmaaiers.

Goede fairways en greens na 2019 worden een uitdaging

William Bogaarts werkt voor De Enk Groen & Golf. Zijn prijs 'Greenkeeper of the Year' is een initiatief van het vakblad Greenkeeper. De jury is vol lof over de ambitieuze hoofdgreenkeeper uit Rijen die op dit moment Golfpark de Turfvaert onder zijn hoede heeft en tijdelijk ook Golfbaan Stippelberg: “William Boogaarts werkt goed samen met collega's. Hij weet het beste uit verschillende mensen naar boven te halen. Zijn gedrevenheid en enthousiasme voor het vak zijn zeer inspirerend. Hij is actief in de golfwereld, is coachend naar zijn teamleden, een vakidioot.”

De 33-jarige Boogaarts, nu vijftien jaar greenkeeper, kreeg de prijs in december uitgereikt na afloop van het Golf&Groen Symposium van de NGF, NVG en NGA. Daar sprak de golfmarkt over het dreigende verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden).

De golfindustrie gebruikt af en toe gewasbeschermingsmiddelen om schimmels en onkruid te bestrijden. Kort gemaaid gras is erg gevoelig voor ziektes en schimmels en golfbanen hebben zoals alle sportvelden ook te maken met onkruid.

Het gebruik van chemische gewasbescherming was in Nederland al beperkt maar de overheid wil gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden helemaal gaan verbieden. Dit verbod zou eind 2017 ingaan maar het is uitgesteld tot 2020. Het uitstel is onderdeel van een 'Green Deal' die de golfindustrie en de overheid in oktober hebben ondertekend. In deze Green Deal is afgesproken dat de industrie het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de komende jaren flink gaat terugbrengen, dat onderzocht wordt of golf zonder pesticiden kan en dat er gezocht wordt naar preventieve maatregelen en alternatieve bestrijdingsmiddelen.

Wat er in 2020 gebeurt, kan niemand zeggen. De Green Deal is een kans voor golf om invloed uit te oefenen op de toekomst met als mogelijk resultaat uitzonderingen op het pesticidenverbod (dat gewasbeschermingsmiddelen na 2020 in beperkte mate en onder bepaalde voorwaarden toch gebruikt mogen worden). Maar het zou ook kunnen dat de overheid alsnog beslist tot een totaalverbod. Hoe dan ook moet de industrie aan de slag.

De Green Deal is het gesprek van de dag in de golfindustrie en daarom vroegen we Greenkeeper of the Year William Bogaarts naar zijn gedachten over deze uitdaging, maar we spraken natuurlijk ook over zijn onderscheiding.

 

Waar moeten clubs en golfers rekening mee gaan houden? Zijn de greens, fairways en tees in 2020 even goed als nu?

William Bogaarts: “Als er morgen een totaalverbod zou komen, zouden we niet dezelfde kwaliteit kunnen bieden als voorheen. In 2020 zullen we verder zijn, is onze kennis groter, maar ook dan zullen we nog niet alle antwoorden hebben. Het jaar 2020 is al heel dichtbij en we zijn afhankelijk van innovaties, bijvoorbeeld van grasrassen die resistent zijn voor schimmels of onkruid. Er zal intensiever onderhoud gepleegd moeten worden als er niet meer gegrepen kan worden naar pesticiden. 

"Ik denk dat er nog niet genoeg besef is bij managers en eigenaars van golfbanen"

Ik verwacht dat we tegen 2020 wel de technieken zullen hebben om goede greens te presenteren, maar onkruid is een groter probleem. Onkruid op de fairway zal meevallen, dat maai je kort en daar kun je vanaf spelen. Maar onkruid in de rough is een ander verhaal. Als bepaalde onkruiden in de rough bloeien, kun je je bal niet meer vinden. Als er een totaalverbod komt op alle pesticiden, moeten golfers na 2019 een bepaalde schadedrempel accepteren. De Green Deal houdt onder meer in dat we op alle banen registreren wat we gebruiken aan gewasbeschermingsmiddelen en dat we vanaf nu gaan reduceren. Ons bedrijf en veel andere greenkeepers zijn we al veel eerder begonnen met het reduceren en dat moeten we laten zien aan de overheid. Op de banen waar ik werk, De Turfvaert en Stippelberg, hebben we nog nooit gewasbeschermingsmiddelen gespoten. Maar daar moet bij gezegd worden dat dit relatief nieuwe banen zijn, uit 2010 en 2011; de grassoorten zijn er daarom nog sterk.”

Beseft de Nederlandse golfindustrie wat er op de golfsport afkomt?

“Het besef is er wel bij de greenkeepers en aannemers, wij zijn er al elke dag mee bezig. Maar ik denk dat er nog niet genoeg besef is bij managers en eigenaars van golfbanen. Ik merk dat zij vaak een houding hebben van ‘we zien wel’.”

De Green Deal is gebaseerd op vrijwilligheid van banen en clubs om mee te werken aan het registreren en terugbrengen van gewasbestrijdingsmiddelen. Ben je niet bang dat een aantal banen zal smokkelen en verboden middelen blijft spuiten? Met betere greens dan de buurman lokken ze golfers.

“Als het goed is, is er in de toekomst geen andere weg dan de groene weg. Als er een verbod komt, of strengere regulering, komt er ook handhaving, in elk geval steekproefsgewijs. De banen die nu al goed bezig zijn en zich voorbereiden op een toekomst zonder gewasbeschermingsmiddelen, zullen klaar zijn voor die toekomst. Een baan die smokkelt, houdt het vol totdat er een controle komt.”

"Dat het gras op een golfbaan er altijd groen moet uitzien, dat is een misvatting"

De uitdaging voor golfbanen wordt 'natuurlijke speelkwaliteit' bieden, optimale kwaliteit in harmonie met de natuurlijke omgeving. Waarom is natuurlijke speelkwaliteit belangrijk en welke misopvattingen bestaan er over?

“De beste toekomst is golf in harmonie met de natuur. Dat moeten we bereiken met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen of het liefst zonder. Golf is naast spel en sport ook beleving. Het gaat om het managen van de verwachtingen. Als een golfbaan duidelijk uitdraagt waar zij voor staat, dan kan het hiermee juist spelers naar de baan trekken. Misschien denkt men ten onrechte dat natuurlijke speelkwaliteit minder kwaliteit betekent. Dat het gras op een golfbaan er altijd groen moet uitzien, is een misvatting. Zeker op de meest 'natuurlijke banen' zijn er wel meer dan 50 kleuren groen en geel. Het spelen met kleur is fascinerend, denk aan alle mooie herfstkleuren waar golfers van kunnen genieten. De kleur van het bunkerzand is soms wit, soms meer bruin. Dit alles draagt bij aan de beleving.”

Ben je blij en trots dat je jezelf Greenkeeper van het Jaar mag noemen?

“Heel blij en ook trots. Het is toch een kroon op mijn werk en het werk van mijn team, waardering voor wat we doen.”

Je versloeg vier andere genomineerden. Waarom denk je dat jij de onderscheiding hebt gekregen?

“Ik denk dat communicatie een van mijn sterke punten is, communicatie met het eigen team maar ook bijvoorbeeld met een baancommissie. Als ik een bepaalde vorm van onderhoud belangrijk vind, dan probeer ik dat in simpele taal uit te leggen aan een baancommissie of een manager en dan maak ik me er ook hard voor. Ik geloof in leading by example, ik trek ook zelf graag mijn werkkleren aan. De onderscheiding heeft denk ik ook te maken met mijn focus op duurzaamheid en innovatie: het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen en robotmaaiers. Het vak gaat veranderen. We gaan steeds meer gebruik maken van robotmaaiers en andere robots en op De Turfvaert lopen we voorop op dit gebied.”

Wat vinden de leden en gastspelers van robotmaaiers?

“De leden zijn eraan gewend. We hebben ook heel veel aan communicatie gedaan: bordjes in de baan en informatie aan de balie. ‘We hebben een nieuwe werknemer …’ wordt dan verteld aan spelers. Maar we werken meestal in de schemer, voor de golfers uit. De greens zijn al gemaaid als de eerste golfers de baan in gaan. Als greenkeeper wil je golfers zo weinig mogelijk storen. We maaien niet ’s nachts want dat maakt te veel lawaai voor buurtbewoners. We hebben één keer een golfer gehad die niet wist dat het om een robotmaaier ging. Hij dacht dat de machine op hol was geslagen, rende erachteraan, sprong erop en wist de machine ook nog te stoppen… Veiligheid is heel belangrijk. Onze robotmaaiers van Toro en Probotic hebben een soort parkeersensoren en ze kijken met een radar. Bij een object op drie meter afstand stoppen ze. Er zit een noodstop op en we kunnen ze ook met afstandsbediening laten stoppen. Bij een storing krijgen we een sms’je.”

Hoe lang duurt het nog voordat robots al het maaiwerk overnemen?

“Ik dacht eerst 10 jaar, nu denk ik eerder aan 5 jaar. Dan zal op 50 procent van de banen onbemand gemaaid worden. Het is een schitterende techniek die steeds beter wordt en de robots worden steeds goedkoper. Hoe groter je baan, hoe sneller robots rendabel worden. Op De Turfvaert hebben we nu twee seizoenen met robotmaaiers gewerkt, op de fairways en de greens. Om veiligheidsreden blijven we altijd in de buurt van de onbemande maaiers maar het geeft ons tijd om andere dingen te doen. Een fairwaymaaier stuur je gewoon op pad, een greenmaaier is iets ingewikkelder want je moet wel even de vlag uit de hole halen en terugzetten. De robots zijn geprogrammeerd en werken op basis van GPS-technologie.”

Maken greenkeepers zich zorgen dat robots hun werk gaan overnemen?

“Robotmaaiers kunnen ingezet worden om te besparen of juist om de kwaliteit te verhogen. Greenkeepers kunnen immers andere dingen doen terwijl robots maaien. En een mens kan niet zulke rechte lijnen maaien als een robot. Misschien dat sommige greenkeepers hun baan gaan verliezen, maar robotmaaiers vervangen met name de seizoenskrachten die repeterend maaiwerk doen in de maanden dat het gras hard groeit. Goede greenkeepers maken zich geen zorgen want hun vakkennis is in de toekomst nog steeds even hard nodig, denk maar aan de uitdaging die de Green Deal gaat bieden. Maar in de toekomst gaan de robotmaaiers ook zaken meten terwijl ze over de baan rijden, bijvoorbeeld watertekorten of voedingstoffen in de bodem. Daar kunnen greenkeepers dan weer op inspelen. Vakmanschap van mensen blijft altijd nodig.”

Wat vind je van het algemene niveau van greenkeeping in Nederland?

“In het algemeen gaat het niveau in Nederland vooruit. We lopen op sommige gebieden wat achter, bijvoorbeeld op robotgebied, maar de nieuwe generaties greenkeepers zijn erg bevlogen en ze zijn meer dan vorige generaties ook bereid om kennis en kunde te delen. Iedereen beseft dat we beter kunnen worden als we kennis uitwisselen. Greenkeeping in Nederland is overigens niet eenvoudig. Vroeger werden de clubs in de winter opgeborgen maar nu wil iedereen het jaar rond golfen. De banen worden dus in de winter belast en dan is herstel moeilijk omdat er in deze periode geen groei is. In Zweden sluiten de banen in november. Hier wordt in de winter ook gegolfd en daar moet je bij je onderhoud het hele seizoen al rekening mee houden.”

Speel je zelf golf?

“Ja. Steeds meer greenkeepers spelen zelf ook en dat is belangrijk want we moeten weten wat de golfer doet en wil. Ik ben zelf niet een heel fanatieke speler maar zowel op Stippelberg als De Turfvaert golfen we geregeld met het team.”


Klik hier voor een verslag van het Golf&Groen Symposium van de NGF (Nederlandse Golf Federatie), NVG (Nederlandse Vereniging van Golfbaanexploitanten) en NGA (Nederlandse Associatie van Greenkeepers).

}