De winnaars in 2015: Darius van Driel en Anne van Dam.
Beeld: Poppe de Boer

Nationaal Open prooi voor Van Dam en Van Driel

22 augustus 2015 Redactie GOLF.NL
Op een zonovergoten Hilversumsche Golfclub hebben Anne van Dam en Darius van Driel het Nationaal Open gewonnen. Na 54 holes hadden zij de leiding ook al in handen.

Bij het ingaan van de laatste ronde was de marge van Anne van Dam op nummer twee Romy Meekers ruim. De speelster van de Ladies European Tour had vijf slagen voorsprong met nog achttien holes te spelen en al snel was het duidelijk dat de zege van Van Dam niet in gevaar zou komen. 

Vooral omdat Van Dam de schade wist te beperken en haar medespeelsters meer fouten maakten dan zij deed, liep de voorsprong van de speelster van Golf Team Holland gestaag op.

Na negen holes was Van Dam level par en stonden haar flightgenoten Meekers en Zhen Bontan op respectievelijk +4 en +8 voor de dag. Daarna kon Van Dam de tweede negen holes op routine uitspelen. 

Ze deed dat met twee bogeys en vier birdies, waardoor ze op een totaal van 70 slagen (-2) voor de dag en -10 totaal kwam. Haar voorsprong op nummer 2 - en de beste amateur - Bontan was daarmee maar liefst twaalf slagen. Roos Haarman en Romy Meekers deelden op +6 de derde plaats.

'Door de wind was het vandaag iets lastiger, maar ik heb goed gespeeld. Ik kwam hier zeker voor de overwinning en wilde daarnaast nog aan bepaalde onderdelen van mijn spel werken met het oog op het restant van het seizoen. Dat is nu allebei gelukt!', aldus Van Dam na afloop.

Bekijk een uitgebreide reactie van Van Dam in de video player bovenaan dit bericht.

Uitslag dames

1 Anne van Dam * -10  67 69 72 70

2 Zhen Bontan +2  66 77 72 75

T3 Roos Haarman +6  77 69 75 73

T3 Romy Meekers +6  70 69 74 81

5 Noëlle Beijer +9  79 73 69 76

Heren

Ook bij de heren was het ook de leider na 54 holes die er met de zege in het Nationaal Open vandoor ging. Darius van Driel had bij het ingaan van de laatste ronde vier slagen voorsprong op Wil Besseling en hield die marge vast tot aan het eind van de laatste dag. 

Al ging dat niet zonder slag of stoot. 'Wil begon sterk met twee birdies op zijn eerste vier holes en alle druk lag natuurlijk op mij. Ik wist dan van tevoren ook al dat het geen walk in the park zou worden', zei Van Driel na afloop.

Besseling maakte echter ook de nodige fouten in zijn ronde en zo gebeurde het dat de op de Alps Tour spelende Van Driel na negen holes zelfs een voorsprong van vijf slagen had op zowel Besseling als Inder van Weerelt. 

Geroutineerd als Van Driel inmiddels is, wist ook hij die marge met gemak te verdedigen op de tweede negen holes. Met bogeys op elf en twaalf liet hij de concurrentie nog even in de buurt komen, maar kleiner dan drie slagen werd het gat nooit.

'Ik was hier wel gekomen met het idee dat ik deze wedstrijd graag een keer wilde winnen. Het NK Strokeplay en het NK Matchplay heb ik al een keer gewonnen en nu heb ik ze dus allemaal. Mooi!'

Achter Van Driel eindigden Besseling en Van Weerelt op -8 op de gedeeld tweede plaats. Robbie van West deelde de vierde plaats met Jurrian van der Vaart en was daarmee de beste amateur.

Bekijk later een uitgebreid interview met Darius van Driel in de video player bovenaan dit bericht.

Uitslag heren

1 Darius van Driel * -12  69 67 68 72

T2 Inder van Weerelt * -8 70 70 70 70

T2 Wil Besseling * -8  69 72 67 72

T4 Jurrian van der Vaart* -4  70 72 71 71

T4 Robbie van West -4  70 73 68 73