Beeld: Getty Images
Regels

Top 5: de meest voorkomende vormen van valsspel op de golfbaan

Beeld: Getty Images
In golf ben je je eigen scheidsrechter. We kunnen onze ogen er wel voor sluiten, maar niet elke speler is in die rol ‘onpartijdig’ en dan drukken we ons nog zachtjes uit. Oftewel, hier een top 5 valsspelen.

1. Duikboot

Nog voor de eerste bal is geslagen, is er al vals gespeeld. Tja, en het is bepaald niet moeilijk. Een speler die bewust geen qualifying scores inlevert, maar intussen wel veel beter wordt, heeft vaak de intentie om met een te hoge handicap bij wedstrijden te kunnen inschrijven en zich vervolgens in de baan als een lage handicapper te manifesteren. Iemand die dus onder zijn handicap ‘duikt’, vandaar de naam duikboot. Ze schamen zich nergens voor en glunderen bij het ophalen van de prijzen van oor tot oor, vaak het boegeroep van mede-deelnemers compleet negerend. In Engeland worden ze ook sandbaggers genoemd, toevallig ook de naam van een (zeil)boot, maar de herkomst leidt naar geniepige gangsters uit de 19de eeuw die je op slinkse wijze bezittingen probeerden af te troggelen.

'Play as it lies' gaat niet over toegestane leugentjes 

2. Balletje goedleggen

Ja, de regel is in veel gevallen nog altijd ‘play as it lies’: speel de bal zoals-ie ligt, maar sommige golfers vertalen ‘lies’ in deze context ook als leugens en dan is het bruggetje naar een ‘leugentje of handeling voor eigen bestwil’ natuurlijk zo gemaakt. Deze manier van valsspelen wordt vaak gesignaleerd (of eigenlijk niet gesignaleerd) in dichtbegroeide struiken, tussen de bomen, in bunkers maar vooral buiten het zicht van medespelers. Of je nu de bal een klein tikkie geeft om ‘m uit dat kuiltje te krijgen of ‘m een flinke trap geeft richting het open veld; het is beide gevallen ongeoorloofd vals spel wanneer je voor een qualifying score of in een wedstrijd speelt.

3. Een ‘nieuw’ balletje laten vallen

Je dacht na die goede slag, waarbij de bal een verkeerde richting koos, dat ronde dingetje nog wel te kunnen vinden. Niet dus. Ondanks dat je al bijna drie minuten lang heel intensief aan het zoeken bent. Zelfs de te hulp geschoten medespelers zijn het spoor bijster. Ah, gevonden! Je had er net zeker overheen gekeken, want je was hier toch al geweest? Sommige handige valsspelers schijnen zelfs speciaal voor deze gelegenheden een gat in één broekzak te hebben gemaakt. Plof, via de broekspijp valt je bal toch best wel in een oké-ligging en plots is die birdie weer in zicht. ‘Jongens (meisjes), even opletten, ik ga nu slaan…’

4. Mulligan

‘Zo, ik neem gelijk maar mijn mulligan. Was nog niet helemaal warm!’ ‘Mijn’ mulligan? Nergens in de regels is het woord mulligan terug te vinden. Klinkt als een Ierse whiskey, maar wordt door sommige golfers toegeëigend als ‘recht’. ‘Eentje, dat mag toch?’ En als je het maar overtuigend genoeg zegt of met een lieve glimlach, dan sputteren veel medespelers niet tegen. Over de herkomst van het woord doen verschillende verhalen de ronde. Over de Canadese amateurgolfer David Bernard Mulligan die in de jaren twintig ooit na een shank zou hebben gezegd dat hij nog een correction shot wilde slaan en toen zijn eigen naam gebruikte als term tot het verhaal van een conciërge met de naam Buddy Mulligan op een golfbaan in New Jersey. Hij mocht volgens de overlevering ergens in de jaren dertig meespelen met een paar clubleden. Na een slechte afslag vanaf de tee klaagde hij dat zij de hele ochtend hadden kunnen inslaan terwijl hij had moeten werken. Buddy smeekte nog een tweede bal te mogen slaan en zijn flightgenoten noemde dat een Mulligan.

5. Verkeerde score invullen

Tijdens je ronde houd je je eigen score bij en die van een medespeler. Na de ronde moet er natuurlijk getekend worden voor elkaars score, dus neem je met elkaar op het terras of in het clubhuis de scorekaarten met elkaar door. ‘Op 7 een vier…’ ‘Huh, daar had je toch een bogey?’ ‘Nee joh, dat was op 9!’ Nog een beetje bakkeleien en accepteren maar. Tip: vooral de scorekaart van de speler die heel gul het eerste rondje en twee portie bitterballen voor zijn rekening neemt, moet je goed controleren.
Nog makkelijker is het wanneer spelers op de tee afspreken gewoon zelf hun scores bij te houden. Dan kan iedereen wat makkelijker valsspelen…

Disclaimer: Bovenstaand artikel is niet bedoeld als vrijbrief om vals te spelen. Golf is een prachtige sport, laat het een eerlijke strijd zijn tussen de speler en de baan of tussen spelers onderling. Eerlijkheid duurt het langst.

Lees meer over
Golfregels