Beeld: Getty Images
Golfsport

Wat mag met mobiele telefoons en afstandsmeters?

Beeld: Getty Images
Bijna iedereen heeft een smartphone met allemaal leuke en handige (golf)apps. Als je een wedstrijd of qualifying kaart speelt, wat mag dan wel met een mobiele telefoon en wat niet? En hoe zit het met afstandsmeters?

Smartphone

Veel mensen kunnen geen minuut zonder hun kleine draadloze computer waarmee je ook kunt bellen. Zelfs op de golfbaan. Ze appen vrienden, lezen het weerbericht, volgen de score van Joost Luiten, beantwoorden mails en maken foto’s.

Wat is toegestaan? Allereerst gelden de etiquettevoorschriften in het regelboekje: Normen voor spelersgedrag (regel 1). Letterlijk: 'Rekening houden met anderen – bijvoorbeeld door vlot door te spelen, de veiligheid van anderen in acht te nemen en een andere speler niet af te leiden bij het spel.' Dus ga niet bellen en zet de telefoon op stil. 

Verder mag er heel veel. Een foto maken van je flight en op Facebook zetten? Het laatste golfnieuws op GOLF.NL bekijken? Vrienden whatsappen dat je een eagle heb gemaakt? Een golfregel online opzoeken? Het mag in principe allemaal, mits je de boel niet ophoudt en niemand zich eraan stoort. Na elke hole je score invoeren op de app GOLF.NL? Dat mag ook. Het maakt niet uit of je je score bijhoudt op een papieren scorekaart of op je smartphone.

Swingadvies en muziek

Wat mag dan niet volgens de golfregels? Je smartphone gebruiken om hulp te krijgen bij je spel of een slag. Je mag dus niet iemand bellen of appen/sms’en om swingadvies vragen. Je mag ook niet naar muziek luisteren om je tempo te verbeteren. 

Apps

Op je smartphone staan vaak ook allerlei (golf)apps. Sommige hebben een functie waarmee je afstanden kunt meten. Dat mag. Je mag ook een weerapp raadplegen (dat is zelfs aan te bevelen bij dreigend onweer) en de temperatuur en de vochtigheidsgraad op de baan meten. Er zijn ook apps die de windsnelheid of helling in het terrein (slope) berekenen. Die mag je niet gebruiken.

Wedstrijdreglement

Als je een wedstrijd speelt, dan heb je niet alleen te maken met de golfregels maar ook met de regels van een wedstrijdreglement. In dat reglement staan soms extra regels over het gebruik van telefoons. Bijvoorbeeld: “Telefoneren in de baan is niet toegestaan met uitzondering van noodgevallen.”

Afstandsmeters

In z'n algemeenheid zijn afstandsmeters (onder meer laser rangefinders) toegestaan tenzij dit verboden is door een plaatselijke regel (local rule). In wedstrijden, in de NGF Competitie en in qualifying ronden mogen afstandsmeters alleen gebruikt worden om afstanden te meten. Dat is belangrijk om te weten want sommige apparaten kunnen meer. Bij veel moderne rangefinders is het mogelijk om met één druk op de knop te switchen tussen de normale en de slope modus, de optie waarbij de afstandmeter hoogteverschillen meeneemt in de afstand en een 'speelt-als-afstand' geeft. Tijdens een wedstrijd moet die optie dus uitgeschakeld zijn. Afstandsmeters zijn op het merendeel van de golfbanen en in het merendeel van wedstrijden toegestaan maar neem bij elke ronde en wedstrijd wel even de plaatselijke regels door.

Conclusie

Als je een oefenronde speelt, kun je ongelimiteerd alle opties van een smartphone en afstandsmeter benutten zolang je er maar niemand mee lastig valt. In qualifying ronden en wedstrijden zijn er beperkingen. GOLF.NL adviseert om het gebruik van mobiele apparaten sowieso beperkt te houden: gebruik ze voor het meten van afstanden en/of hoogteverschillen, om het weerbericht te bekijken en om je scores bij te houden via de app GOLF.NL. Golf is al moeilijk genoeg en meldingen van gemiste oproepen, berichtjes en allerlei andere informatie leiden alleen maar af. Geniet van de natuur, praat met je medespelers en concentreer je op je spel!

Tip

Als je moeite hebt je woede te beheersen, sla dan nooit met een club tegen je golftas. Er zijn al heel wat spelers die zo hun smartphone en/of rangefinder kapot hebben geslagen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Golfregels