Golfsport

Droppen op de juiste manier: van kniehoogte en zonder headcover

Het gebeurt regelmatig dat je de bal moet droppen op de golfbaan. Terwijl het een simpele handeling lijkt, zijn er best wat regels waar je je aan moet houden. Hoe drop je de bal op de juiste manier?

Er zijn drie belangrijke regels als je de bal gaat droppen: de speler dropt de bal, er moet gedropt worden vanaf kniehoogte en de bal moet gedropt worden binnen de dropzone. Voor golfers met een beperking (Regel 25) is het toegestaan om aan een persoon toestemming te geven om de bal te droppen.

Kniehoogte

Het droppen vanaf kniehoogte is geïntroduceerd in 2019. Voorheen werd er altijd gedropt vanaf schouderhoogte. Kniehoogte betekent de hoogte van de knie van de speler wanneer hij/zij rechtop staat. De speler hoeft echter niet rechtop te staan wanneer de bal wordt gedropt.

Droppen vanaf kniehoogte
Bij het derde punt gaat het regelmatig mis. Er is sprake van een juiste drop als de bal wordt gedropt in de dropzone en daar ook eindigt. De speler mag zowel binnen als buiten de dropzone staan wanneer hij of zij de bal dropt. Als het toch fout gaat, mag de speler opnieuw droppen. Er is geen beperking voor het aantal keren dat de speler dit mag doen.

Procedure bij verkeerde drop

Er is geen sprake van een verkeerde drop als de bal, nadat hij de grond heeft geraakt, per ongeluk een persoon (inclusief de speler), uitrusting of andere invloed van buitenaf raakt voordat hij tot stilstand komt. Als de bal tot stilstand komt binnen de dropzone heeft de speler de ontwijkprocedure voltooid en moet hij of zij de bal spelen zoals hij ligt.

Bij een juiste drop kan het toch gebeuren dat de speler opnieuw moet droppen. Dat is het geval als de bal buiten de dropzone eindigt. Als dit twee keer gebeurt, mag de speler de bal plaatsen. Blijft de bal ook niet liggen na twee keer plaatsen, dan moet de speler een bal plaatsen op de dichtstbijzijnde plek waar de bal blijft stilliggen. Hierdoor is het mogelijk dat de bal buiten de dropzone wordt geplaatst.

Met of zonder headcover?

Tot slot is het belangrijk om te weten wat precies een clublengte is. Je mag de langste club in je tas gebruiken, anders dan een putter. Meestal is dat de driver. Het begrip clublengte omvat de gehele lengte van de club, die begint bij de teen van de club en eindigt bij het uiteinde van de grip. Dat betekent dat een headcover geen onderdeel uitmaakt van de clublengte. Om discussies te voorkomen is daarom handig om je headcover te verwijderen als je gaat droppen.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Golfregels