Beeld: Titleist
Equipment

Clubs kopen zonder fitting? Zorg dat de loft past bij je swingsnelheid!

Beeld: Titleist
Het juiste materiaal kan bijdragen aan meer afstand en precisie in je golfspel, maar wat kan je doen als een uitgebreide fittingsessie (nog) niet tot je mogelijkheden behoort? Let in ieder geval op je swingsnelheid en de loft  - ook als je wel naar de clubfitter gaat.

Golfles blijft onontbeerlijk voor een langere handicap,  maar materiaal dat past bij jouw golfswing gaat je ook zeker helpen. Maar hoe doe je dat zonder clubfitting? De kans is klein dat je clubs vindt die perfect bij je swing passen, maar dat neemt niet weg dat je je kennis en kans kunt vergroten. Een van de dingen waar je goed op moet letten is de loft van de clubs die je koopt. En die gewenste loft is weer erg afhankelijk van je swingsnelheid. 

Swingsnelheid bepalend

Het is moeilijker om bijpassend materiaal te vinden als je niet weet hoe (snel) je de club swingt. Kijk daarom of je erachter kunt komen wat je swingsnelheid (met de driver) is. Als je dat weet kan je een aantal keuzes maken en weet je wat je moet kopen als clubfitting geen optie is. De swingsnelheid bepaalt namelijk voor een groot deel de mate waarin je in staat bent om de bal de lucht in te krijgen en dat bepaalt voor een groot deel hoe ver je slaat. Kijk dus of je bij een golfleraar of een driving range met launch monitor kan uitzoeken hoe snel je de club swingt.

  • Als je swingsnelheid lager is dan 70 mijl per uur voegt een driver weinig toe (of de loft van de driver moet hoger zijn dan 15 graden). Het beste is dan om een houten-3 - met een minimale loft van 18 graden - als driver te gebruiken.
  • Een voordeel van een lagere swingsnelheid is dat je waarschijnlijk veel minder dan het maximale aantal van 14 clubs nodig hebt. Als je swingsnelheid lager is dan 60 mijl per uur heb je minder houten (fairwaywoods) nodig omdat er dan niet voldoende afstandsverschil zit tussen deze clubs. Het voordeel is dat je dan een extra wedge in je tas kunt stoppen.
  • Ben je net begonnen met golf? Als beginner heb je niet meer dan vijf of zes clubs nodig: een club om mee af te slaan (dat hoeft dus geen driver te zijn), een houten-5 (of hybride), een ijzer-7, een ijzer-9, sand- of lobwedge en een putter. Onthoud: zorg ervoor dat je stopt bij een ijzer-6. Een ijzer-5 of 4 heb je niet nodig, en waarschijnlijk zelfs die ijzer-6 niet. 

Let op loft

Waarom is loft, de hellingshoek van het clubblad, zo belangrijk als het gaat om het aanschaffen van clubs? Loft bepaalt voor een groot deel hoe ver je met een club slaat. Omdat golfers zichzelf vaak overschatten hebben de golfclubs waarmee ze spelen eerder te weinig loft dan te veel. Meer loft resulteert bijna altijd in meer afstand: onderstaande tabel toont heel goed aan dat golfers met een lagere swingsnelheid verder slaan met meer loft. Zo zie je dat als je een swingsnelheid hebt van 80 mijl per uur met de driver je 10 meter verder slaat met vier graden aan extra loft. En daar hoef je dus helemaal niks voor te doen...

Swingsnelheid Loft  Launch angle  Afstand (zonder rol, meter) 
 60 11 12.1 97
  15 15.2 107
  19 18.1 112
70 11 12.1 133
15 15.2 141
  19 18.1 143
80 9 10.5 159

11 12.1 166
  13 13.7 169
Bron: The Search for the Perfect Golf Club - Tom Wishon
Lees meer over
Equipment