Tips

'Kies je golfbal niet op afstand'

Hoeveel invloed heeft de golfbal op jouw spel? Voor Podje Golf ging GOLF.NL in gesprek met Paul Goodfellow van Titleist.

Wanneer ben ik goed genoeg voor een duurdere premium golfbal?

Paul Goodfellow: "Als je nog niet lang speelt, en veel ballen kwijtraakt tijdens een ronde, is het verstandig een goedkope golfbal te gebruiken. Maar een goede bal is ook goed voor een beginner. Het is niet zo dat je met een zachte bal of met een bal die meer spint, een grotere afwijking hebt bij een misser. Golfballen weten niet hoe goed je bent. Ook als je nog niet zo hard slaat, is er een duidelijk verschil tussen een premium en goedkopere golfbal, en dat verschil zie je vooral bij de korte slagen naar de green. En als je weleens een green mist, zijn die slagen extra belangrijk." 

Is het verstandig een golfbal te kiezen op afstand?

"Nee. Er zijn bepaalde regels voor golfballen. Niemand wil een bal die minder ver vliegt, dus alle merken zorgen ervoor dat de bal maximaal vliegt met de driver terwijl de golfbal voldoet aan de eisen die zijn gesteld door de regelorganen in golf (de R&A en USGA, red.). Dit is de reden dat het verschil in afstand tussen verschillende merken en types klein is en je vooral een bal moet kiezen op basis van de kortere slagen naar de green."

Het geheim van een golfbalfitting is om een bal te vinden die doet wat je verwacht

Hoe kies ik dan wel een goede golfbal?

"Dat kan je het beste doen op basis van de kortere slagen met je ijzers en wedges. De moderne tourballen hebben een zachte buitenkant van urethaan en daarmee heb je meer controle en spin rond de greens. Je hoeft niet een heel dozijn te kopen om een bal goed te testen. Koop een sleeve van 3 ballen van verschillende merken en types en begin op de green. (Dit kan je natuurlijk ook doen met ballen die je hebt gevonden in het bos, red.). Pak je putter en voel het verschil tussen de ballen die je test. Ga vervolgens chippen en pitchen. Je werkt dus langzaam naar achter van green naar tee. Het geheim van een golfbalfitting is om een bal te vinden die doet wat je verwacht. Als je verwachting is dat de bal direct stil ligt op de green bij een volle slag, heb je een duurdere golfbal nodig die meer spin genereert. Als je verwacht dat je bal nog vijf meter door rolt op de green bij een volle slag, dan is dat ook prima."

Hoe belangrijk is het om met hetzelfde type bal te spelen? 

"Voor iedereen, ongeacht je spelniveau, is het allerbelangrijkste dat je altijd met dezelfde type bal speelt. Je wisselt ook niet bij elke ronde van golfset, en al helemaal niet tijdens de ronde. Toch is dat wel wat veel golfers doen als het gaat om golfballen. Ze spelen met de bal die ze toevallig in hun tas hebben zitten. Van hard naar zacht, van merk X naar merk Y. En dat heeft invloed op de consistentie in je spel. De golfbal is een ondergeschoven kind. Terwijl het veel invloed heeft op controle in je korte spel en het gevoel."

Meer weten over golfballen?

Luister nu aflevering 29 van Podje Golf voor het volledige interview met Pau Goodfellow van Titleist. Via podje@golf.nl zijn er veel vragen binnengekomen die worden beantwoord in Podje Golf #29: Welke bal moet je gebruiken in de winter? Hoe lang kan je een golfbal bewaren en wanneer komt er eindelijk een golfbal met chip zodat je 'm nooit kwijtraakt? Abonneer je op de podcast, luister en doe mee met de prijsvraag!

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment Golftips