De baan op

Let op: De Zomertijd gaat in, de early birds moeten wat later starten, maar 's avonds is het langer licht

Zomertijd betekent meer golftijd aan het einde van de dag. Het is dan ook niet zo gek dat de bedenker van de zomertijd een fanatiek golfer was...

Elk jaar wordt in maart de klok een uur vooruit gezet. Heerlijk voor golfers die overdag werken, die kunnen na werk nog een aantal uurtjes de baan in! Goed beschouwd is de zomertijd een uitvinding van en voor golfers. Het was ooit een hartstochtelijke golfer die op het idee kwam.

Feiten en cijfers

  1. De zomertijd houdt in dat de klok in de lente een uur vooruit gaat en in de herfst wordt teruggezet. 
  2. Nederland heeft al in de periode van de Eerste Wereldoorlog met een zomertijd gewerkt maar de zomertijd is pas definitief in 1977 ingevoerd. Om in de pas te lopen met veel andere Europese landen die de zomertijd in de jaren ervoor, na de oliecrisis van 1973, hadden ingevoerd en om mensen meer te laten genieten van het daglicht.
  3. In totaal zijn er zo'n 75 landen die de zomertijd hanteren, maar de data verschillen soms. In de VS bijvoorbeeld is de zomertijd (daylight saving time) dit jaar al op 12 maart begonnen.
  4. In Europa voerde Duitsland de zomertijd als eerste in. Dat was in 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, om kolen (energie) te besparen. Landen als Groot-Brittannië, Amerika en Nederland volgden kort daarna. Nederland bleef de zomertijd gebruiken tot na de Tweede Wereldoorlog, in 1946. 
  5. Maar járen daarvoor al, kort na 1900, was een Brit aan het lobbyen voor het invoeren van een zomertijd. Deze William Willett, een aannemer en uitvinder, vond dat de overheid iets moest doen aan de verspilde uren daglicht waarin mensen sliepen. Willett had een extra motief om voorvechter van de zomertijd te worden. Hij was een hartstochtelijk golfer en vond het zonde dat hij zijn middagrondjes moest afbreken omdat de zon onderging. Hij vocht daarom extra hard voor het verzetten van de klok... Willett stierf in 1915 en maakte het niet meer mee dat hij 's zomers tot ongeveer 22.30 uur golf kon spelen.
  6. De zomertijd was dus geen initiatief van boeren zoals vaak gezegd wordt. In Amerika werd de zomertijd definitief nationaal ingevoerd na een lobby van winkels, want het gaf arbeiders meer tijd boodschappen te doen voordat het donker werd. Het doel was dus meer handel, meer omzet.
  7. Er wordt elk jaar gediscussieerd of daylight saving time afgeschaft moet worden, zoals het Europees parlement zich ook vaak genoeg over de kwestie buigt, maar verschillende industrieën vechten voor behoud van de zomertijd. Allereerst de golfindustrie. In Amerika heeft de 'golf business' met succes gevochten voor verlenging van de zomertijd. In 1986 werd gezegd dat 'een maand extra zomertijd 400 miljoen dollar extra aan omzet van greenfees en golfspullen zou betekenen', vertelt Michael Downing in zijn boek Spring Forward: The Annual Madness of Daylight Saving Time
  8. Een andere business die groot voorstander is van de zomertijd? De barbecue-handel.
  9. Dus wie tegen de zomertijd is, moet de schuld geven aan de golf- en barbecue-industrie. Maar welke golfer is tegen de zomertijd?

Hoelang is het licht? 

De zomertijd is dit jaar ingegaan in de nacht van 25 op 26 maart (de klok ging van 02.00 uur naar 03.00 uur) en duurt tot en met zaterdag 28 oktober. In de eerste zomertijdweek kun je tot ongeveer 20.00 uur golfen. Er komt dagelijks een kleine 4 minuten daglicht bij, dus dat is 4 minuten extra golftijd. 

Vanaf het moment dat de zomertijd ingaat is er ruim 12 uur daglicht per 24 uur en kan er dus 12 uur gegolft worden (dat is drie keer 18 holes, voor de fanatiekelingen). Tot 21 juni worden de dagen langer en langer. Op 30 april kunnen we tot 21.00 uur de baan in. En op 21 juni wordt het pas na 22.00 uur donker. In de weken rond 21 juni hebben we dagelijks 16 uur en 45 minuten licht (vier keer 18 holes).

Lees meer over
Golftips Fun