Voor de ontstaansgeschiedenis van de term ‘birdie’ moeten we terug naar het begin van de vorige eeuw. Naar 1903 in de Verenigde Staten om precies te zijn. Atlantic City Country Club claimt dat de term daar is geboren, op hole 12. Er is op die plek zelfs een gedenksteen aangelegd, zoals staat beschreven op de website van USGA.
Je denkt natuurlijk meteen aan een vogel bij de term ‘birdie’, maar in die tijd stond de uitdrukking ‘bird’ in Amerika gelijk aan iets wat excellent is. Toen ene Abner Smith begin vorige eeuw ging golfen met zijn broer en een vriend, bleef hij na zijn imposante tweede slag op de par-4-baan slechts enkele centimeters verwijderd van de hole. ‘That was a bird of a shot’, zo luidde zijn conclusie. Een eenvoudige putt volgde en nadien noteerde het drietal bij een soortgelijke score (1 onder par) de term ‘birdie’.
Vanzelfsprekend werden golfers, alsmede het materiaal, snel beter en moesten er al gauw nieuwe termen komen voor scores beter dan een birdie. De term ‘eagle’ komt voort uit een sterk staaltje Amerikaans patriottisme, verwijzend naar het nationale symbool: de adelaar. Rond 1920 raakte de term in zwang in de golfwereld, omdat de prestatie van twee onder par op een hole even indrukwekkend werd beschouwd als de kracht van de adelaar. Een passende opvolger van de ‘birdie’ bovendien.
Waar de termen birdie en eagle hun oorsprong vinden in de Verenigde Staten, is ‘albatros’ van Britse makelij. Het werd daar voor het eerst gebruikt voor een score van drie onder par rond 1930. Het is afgeleid van de zeldzame zeevogel, die zeer lange afstanden kan afleggen. Net weer wat indrukwekkender dan een ‘eenvoudige vogel’ en een adelaar, kortom...
Joost Luiten maakte in maart zijn derde albatros op de DP World Tour. Daarmee is hij gedeeld recordhouder:
Het kan nóg een slagje specialer: een condor, oftewel een score van vier onder par. Op professionele events is deze prestatie echter nooit geleverd. En hoewel deze prestatie praktisch onmogelijk is, een par-5-hole moet immers minimaal 410 meter zijn, bestaan er ook mythes in de golfsport. Daar leent de naam van de mythische vogel condor zich dan ook goed voor.