Bestemmingen

Hemelsgroene fairways en een hole die Hel heet

Beroerde weersverwachtingen in de wind slaan, met een golftas over vliegvelden sjouwen en in een gehuurde auto op de verkeerde weghelft van binnenwegen doodsangsten uitstaan, voordat je van het beloofde uitzicht kunt genieten. Dit is het verhaal van een golftrip naar de meeste westelijke golfbaan van Europa.
 ‘Jongens, we móeten naar Ierland, daar lekker golfen.’ Hoe vaak dit zinnetje niet terloops door mij of mijn vrienden werd uitgesproken in onderonsjes, of tijdens WhatsApp-gesprekken met beeld gedurende de pieken van coronatijd; ik ben ergens de tel kwijtgeraakt. Maar toen was eindelijk het moment daar. Vluchten geboekt, starttijden gereserveerd, auto gehuurd en een huisje met uitzicht op de grote oceaan geregeld. Op naar het gastvrije land van 'duizend keer welkom', Céad Míle Fáilte!

Schiphol

De vrees voor een chaotische start van mijn reis en die van vriend A op Schiphol blijkt op dag van vertrek wonderwel ongegrond. We slalommen zonder noemenswaardig oponthoud langs en door alle poortjes. Dat het maar een voorbode mag zijn van het geluk dat ons in het land van klavertje drie te wachten staat. Vriend B woont al meer dan de helft van zijn leven in Engeland, dus pas in Cork zijn we als trio verenigd.

Groen Ierland, we zijn dankbaar voor de regen

Bijkomend voordeel: er hoeft geen steen, papier, schaar aan te pas te komen om een chauffeur aan te wijzen. Vriend A en ik hebben dat al op de vlucht geregeld: hij met de meeste ervaring met links rijden in het ‘dwarse’ Verenigd Koninkrijk is dé aangewezen man voor de job. In Cork blijkt overigens nul overredingskracht nodig om dat vriend B duidelijk te maken. Hij schikt zich met liefde in zijn lot.

Belofte

Ierland heeft geen tweebaanswegen, tenminste niet in het deel dat wij hebben uitgezocht. Dan is tweeënhalf uur rijden best een lange rit. Ook nog eens in de regen. Maar we hebben onszelf plechtig beloofd geen wanklank te laten horen. Ierland is niet voor niets zo groen. Dus we zijn dankbaar voor de regen. Niets kan dit ‘mannending’ verpesten. 

Uitzicht waterville Ierland

Koudste biertje

Het Ierse landhuis voldoet aan alle wensen. Dat het water van douche niet opwarmt, ach, dan douchen we een paar dagen volgens de Wim Hof-methode. Het uitzicht is fenomenaal. Bovendien is het inmiddels opgehouden met regenen. De zon zal de komende dagen de overhand krijgen, ondanks de aanhoudende voorspellingen van meer nattigheid. Nadat de koffers naar binnen zijn gesleept en de slaapkamers verdeeld, mag vriend B in de lekkerste fauteuil ploffen en krijgt hij het koudste biertje.

Ierse prijs

Zoals geschreven is Ierland het golfland met de meeste linkscourses. De een nog mooier dan de ander en de prijskaartjes die eraan hangen verschillen enorm. Vooraf hadden we al besloten dat we de banen, waar ingevlogen Amerikaanse golfers met helikopters kunnen landen en investeerders uit dat land het voor het zeggen hebben, links zouden laten liggen. Niks mis mee natuurlijk voor wie daar wel voor valt, maar wij zochten iets meer het authentieke Ierse golfgevoel voor een Ierse prijs. En we het hebben gevonden…

castlegregory edwin golf

Castlegregory

Op Castlegregory Golf Links hoef je niet vragen naar de drivingrange. Die is er niet. De oefengreen loop je voorbij voordat je er erg in hebt, maar meer dan de hartelijke ontvangst door de mevrouw die je de weg wijst, heb je niet nodig om heerlijk ontspannen op de eerste tee de wind door je haren te voelen. Dit is voor ons golf in Ierland.

Castlegregory golf links view

Rauwst

Maar om het verhaal geen boek te laten worden, scrollen we door naar het hoogtepunt van de golftrip. Dingle it is… Het signaal dat we hier alles zouden vinden wat we zochten, kregen we al voor vertrek. Om de voorpret wat op te schroeven en – ik geef het toe – anderen een beetje de ogen uit te steken met wat op stapel stond, postte ik op Instagram een verheerlijkende foto van de Ceann Sibéal Dingle Golf Links met de weinig verhullende tekst ‘Nog een paar nachtjes slapen’.

Het duurde niet lang voordat een berichtje in mijn DM gleed. “Hoe laat slaan jullie af? Ik wil jullie graag uitgeleide doen. (Cormac here. I am the pro).” De lokale teaching pro had het bericht gezien en stak figuurlijk zijn hand al uit.

Sterke drank

Om meerdere redenen leek Dingle ons een droombestemming. Het is de meest westelijk gelegen golfbaan aan de Wild Atlantic Way, de 2500 kilometer lange kustweg met adembenemende uitzichten over de oceaan, steile kliffen en robuuste eilanden voor de kust. Dit is Ierland op zijn puurst en rauwst. Bovendien staat in Dingle een vermaarde distilleerderij, waar whiskey, gin en wodka wordt gemaakt. Helaas tijdens ons bezoek niet voor publiek geopend, maar de sterke drank wordt natuurlijk wel volop in lokale pubs geschonken.

Conor Pass

Van Castlegregory Golf Links naar Dingle rijd je bij keuze over de Conor Pass, een van de hoogstgelegen bergpassen in Ierland en niet al te breed, waarop je een tegenligger alleen bij daarvoor bestemde inhammetjes kunt passeren. Maar de volle twaalf kilometer zijn meer dan de moeite waard. Net als een blik op de Three Sisters, drie kliffen en Ceann Sibéal, het kustgebied waar delen van de film The Force Awakens (2015) uit de Star Wars-reeks werden opgenomen.

Conor Pass Ierland Dingle

Cormac Flannery

Je bent dus al in hogere sferen als je de afslag op Slea Head Drive neemt en de parkeerplaats oprijdt. Niet toevallig staat Cormac Flannery ons op te wachten. Cormac is behalve de local pro, ook de oren en ogen van de club. De taken van een sales & marketing manager doet hij erbij. Of andersom. Ceann Sibéal komt ook terug in de naam van de golfbaan. Dat heeft onze marketingmanager niet zelf bedacht. Evenmin het verhaal achter de naam dus, maar dat wil hij ons wel met liefde vertellen.

In de 16de eeuw werd het plaatselijke opperhoofd, de krijger Piarais Firtéar, aangevallen door een rivaliserende clan. Sibéal, de dochter van een stamhoofd uit Galway, was weggelopen met Piarais en woonde in zijn kasteel op de landtong. Vanaf de tee op hole 3 kun je de ruïnes nog zien. Toen Piarais lucht kreeg van de aanval, verborg hij Sibéal in een kleine grot aan de kust. Niet beseffende dat het springtij was. De grot overstroomde en Sibéal verdronk. Wat overbleef was de verbintenis van haar naam aan de landtong, Sybil Head of, in de Ierse taal Gaelic, Ceann Sibéal.
Cormac golfpro

Missie

Flannery neemt ons mee naar de eerste tee, waar je een wijds uitzicht over bijna de hele baan hebt. Het is niet druk vandaag dus op de geboekte tijd afslaan komt niet zo nauw. “Wij zijn de meest westelijk gelegen baan op de Wild Atlantic Way”, doceert hij als een volleerd reisleider. En, IJsland buiten beschouwing gelaten, ook van Europa. “Dingle ligt in het hart van het grootste Ierssprekende gebied van Ierland en is omgeven door de Atlantische Oceaan en de bergen. Er zijn slechts 247 echte linksbanen in de wereld en ongeveer vijftig daarvan liggen in Ierland. Je kunt wel spreken dus van een exclusieve lijst. Kerry (het graafschap) heeft met Ballybunion, Tralee, Dooks en Waterville een aantal van de bekendste linksbanen ter wereld. En ze liggen allemaal in de buurt.”

Mannending in Ierland

Op eigen kracht

Sommige van die banen zijn niet gevrijwaard gebleven van Amerikaanse invloeden. Zo’n overval gaan ze in Dingle niet meemaken, belooft Flannery plechtig. Op eigen kracht en met eigen financiële middelen zullen in de nabije toekomst de baan en het clubhuis onder handen worden genomen. Wanneer buitenlandse investeerders zich aan de poort melden, dan zorgt Flannery er hoogstpersoonlijk voor dat ze geen voet tussen de deur krijgen. “Ceann Sibéal is een club voor leden. Onze missie is om het golfspel en de Ierse taal te promoten. En als we soms een paar Nederlandse golfers op bezoek krijgen, dan is dat helemaal goed.”

Reputatie

Nog voordat we afslaan – uiteraard hebben we op de eerste hole de wind flink tegen – praat Cormac ons wat moed in. “Ceann Síbeal heeft de reputatie een eerlijke golfbaan te zijn, stevig en snel en met een aantal van de beste greens van het land. De baan dwingt je om je verbeelding en verstand te gebruiken om goed te scoren.”

Go mbeidh an fórsa leat!

(May the force be with you!)

Om maar een beroemde zin uit Star Wars te gebruiken. Een beetje hulp uit onverwachte hoek is hier wel welkom. Zeker bij een eerste keer spelen. Ons programma laat het niet toe, maar veel gastspelers zijn wel zo kien om hier twee dagen voor uit te trekken. “Hoewel de baan nooit twee dagen achter elkaar hetzelfde speelt”, zegt Cormac. “Maar dat zie ik als een voordeel. Ik heb zelf elke club in mijn tas al eens gebruikt op de par-3-holes. Van pitching wedge tot driver. Elke hole heeft zijn eigen uitdaging en charme en het beekje dat hier door de baan kronkelt komt in 13 van de 18 holes in het spel.”

kaartje Dingle

 

De hel

Onnodig om te melden dat we vier uurtjes later precies weten wat Cormac bedoelt. De negende hole naar het clubhuis toe – stroke-index 1 – kun je afsnijden, als je alle omstandigheden juist inschat en anders pas met je tweede slag over de beek. En dan heb je nog veel van de 400 meters te gaan, ook nog eens omhoog naar een green. Dit is de hole met de naam Ifreann, wat letterlijk vertaald "hel" betekent.

De par-3 tiende hole is de meest westelijke hole, dus goed beschouwd de meest westelijke hole op de meest westelijke golfbaan van West-Europa. Sla je hier je teeshot op de green en blijf je uit de potbunkers, dan mag je jezelf gerust op de borst kloppen. Maar ach, wordt het een ochtendje hakken, wat dan nog? Het zonnetje schijnt en de paar clubleden die ook in de baan lopen zijn vriendelijk en behulpzaam. Hier kan zelfs een goede score het niet van winnen. Want straks volgt nog de lunch, een goed pot bier en als we het laat maken gaan de leden zelfs zingen en muziek spelen. Daarna duiken we Dingle in. En dat allemaal op één dag. Dat doen we de volgende keer anders. Twee dagen, we hebben je gehoord Cormac! Minimaal...

Over Dingle

Dingle is de naam van zowel het schiereiland als het havenstadje in de County Kerry. Het staat bekend om de al genoemde distelleerderij, goed aangeschreven restaurants en een aantal authentieke pubs. In The Dingle Pub kun je bijna elke avond genieten van David Geaney, vijfvoudig wereldkampioen Iers dansen, die zijn tussen zijn bardiensten door de pubgasten vermaakt met onnavolgbare danspasjes op Ierse livemuziek.

David Geaney

Lees meer over
Reizen