Golfreizen

Die ene mythische baan in Noord-Korea

Over Noord-Korea sijpelen soms - verontrustende - berichten door. Maar op golfgebied blijft het al jaren angstig stil sinds wijlen Kim Jong-il dankzij onder meer 11 holes-in-one een rondje 38 maakte op de Pyongyang Golf Club. Hier kan jij als golfer ook je ego oppoetsen, zou je denken…

Je moet goed zoeken om een touroperator te vinden die voor jou een golfreisje naar Noord-Korea kan boeken. Maar ze zijn er wel. Of het de moeite waard is? Hangt helemaal af van je verwachtingen. Wie zich aangetrokken voelt tot plekken waar je niet makkelijk komt en de normen en waarden behoorlijk anders zijn dan in onze westerse wereld, loopt wellicht warm voor een golftrip naar Noord-Korea. Maar ben je een golfer die de golfbanen op één zet, dan is Noord-Korea een bestemming die je waarschijnlijk koud laat.

Krankzinnig

Er is volgens de berichten één volwaardige, openbare, golfbaan in Noord-Korea en afgaande op gepubliceerde foto’s en verhalen is die allesbehalve bijzonder.
De reden waarom golf in Noord-Korea op de kaart werd gezet, is natuurlijk het onwaarschijnlijke verhaal over het wereldrecord van wijlen (2011) Kim Jong-il, de grote leider van de republiek die in 1994 kort na het overlijden van zijn vader en voorganger Kim-il Sung op de Pyongyang Golf Club de ruim 6000 meter lange par-72 baan in 34 slagen zou hebben gespeeld. Naast vijf holes-in-one (de baan telt overigens slechts vier par-3’s) zou hij in het geval van een hole-in-one op alle par-3’s en een par-4 dan nog ergens 27 slagen moeten hebben ‘gewonnen’.
Een volslagen krankzinnig verhaal natuurlijk en de mythe kreeg al snel diverse versies (11 holes-in-one en al in 1987 en een totaal van 38 slagen met 17 bodyguards als getuigen) maar het nieuws verspreidde zich wel als een olievlek over de wereld en de interesse in golf in Noord-Korea was gewekt.

Clubhuis Pyongyang Golf Club Noord-Korea
Beeld: Uri Tours

Toeristen

Toch werd Noord-Korea daarna nooit een toeristische golfbestemming. Om meerdere, logische redenen. Het land is bepaald niet toegankelijk – en dan drukken we ons nog zachtjes uit - en het aantal golfbanen is heel gering.
Per jaar worden er naar verluidt hooguit 2000 tot 3000 westerse toeristen toegelaten en jaarlijks wippen zo’n 100.000 nieuwsgierigen uit China de grens over. Wie een beetje speurt op het internet, stuit op touroperators zoals Uri Tours en Lupine Travel, die je kunnen helpen om proberen Noord-Korea binnen te komen. Laatstgenoemde sponsorde nog enige jaren een amateurgolftoernooi op de Pyongyang Golf Club, maar dat toernooi is zover wij hebben kunnen nagaan een stille dood gestorven.

Beeld: Uri Tours
Beeld: Uri Tours

Tourgids

Ook dat toernooi werd uiteraard gespeeld op de Pyongyang Golf Club, op een kleine veertig kilometer ten zuidwesten van de gelijknamige hoofdstad.
De baan ligt aan de heuvelachtige oevers van het Taicheng-meer en misschien is het meest indrukwekkende wel het clubhuis van 2700 vierkante meter, inclusief clubwinkel en natuurlijk het beste restaurant van het land. Van binnen is het prachtig afgewerkt, inclusief een indoorzwembad met fontein. Ook heeft het clubgebouw hotelkamers en staan er op het complex enkele villa's.

Caddie op de Pyongyang Golf Course

Foto: Uri Tours

Tourgids Elliot Davies van Uri Tours speelde er al eens een rondje. In het gezelschap van twee caddies, eentje die de tas draagt en eentje die de scores noteert.“Op de baan vergeet je bijna dat je in Noord-Korea bent”, schreef hij al eens in een blog. De grote zichtbare loftuitingen in het clubhuis voor 'De Gerespecteerde Marshal Kim Jong-Un', zo vertelde de Australiër ook, brengen je weer terug in de realiteit. “Het is een goed onderhouden en uitdagende baan met bunkers waar je ze verwacht, een aantal watervallen, een mix van rechte en dogleg fairways en een weinig vergevingsgezinde rough.”

Mijnenveld

Gefluisterd wordt dat er op een van de landgoederen van de Kim-familie nog een prachtige privé-baan is aangelegd, maar daar is verder weinig over bekend. In de hoofdstad zelf was er op het Yanggakdo Island in de Taedong Rivier nog een fraaie 9-holes baan, maar die heeft al lang plaats moeten maken voor een groot, door China gefinancierd, gezondheidscomplex.

Yanggakdo Island oude golfclub

Foto: De oude baan op Yanggakdo Island

En dan is er nog die beroemde hole (par-3) in het voormalige Camp Bonifas, een oude Amerikaanse basis in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. De hole werd in de jaren zeventig aangelegd als afleidingsmanoeuvre en wordt begrensd door een oud mijnenveld. Zet die dus zeker maar niet op je bucketlist…

Lees meer over
Reizen