Beleving en inspiratie

Tineke Loogman, een vrouw waar je niet omheen kan

Onder haar naam op LinkedIn staat ‘Visionair bij Golf Amsteldijk, promoting Handigolf (golf with a disability)’. Dat ze een groot aanjager is en boegbeeld van golfen met een beperking is overal op het internet te vinden. Dat ze zichzelf ook gerust visionair mag noemen blijkt uit het gesprek dat een redactielid van GOLF.NL met haar had over golf, golfen met een beperking en alles wat daarbij komt kijken.

Het moet gezegd, in eerste instantie togen we naar Amstelveen om Tineke te interviewen over hoe zij golfers met een beperking faciliteert op Golf Amsteldijk. Maar om Tineke en haar verhaal kun je niet heen - en dus beginnen we bij het begin.

We moeten terug in de tijd voor Tinekes eerste stappen op de golfbaan. Hoewel sport altijd een grote rol speelde in het gezin waarin zij opgroeide, was het pas in het jaar 2000 op een vakantie in Florida ter ere van het 50-jarige huwelijk van haar ouders dat ze voor het eerst een club in handen had: “Ik vond het meteen leuk”.

Terug in Nederland gaat Tineke op zoek naar een prothese voor haar onderarm. Ze meende dat haar lichaam met een prothese meer in balans zou zijn, waardoor ze minder blessures zou krijgen en beter zou kunnen golfen. Ze neemt hiervoor contact op met de NGG (Nederlandse Golfvereniging Gehandicapten) en rolt zou in het wereldje van golfen en golfers met beperking.

De muur die ik onbewust om me heen had gebouwd liet ik vallen.

Een wereld ging open

Dat wereldje was in die tijd nog niet groot, dus ‘genoeg te doen’, zo concludeerde Loogman. Genoeg te doen op organisatorisch gebied, maar zeker ook voor haarzelf viel er veel te halen in de golfsport. “In 2002 speelde ik mijn eerste toernooi in Zweden en er ging een wereld voor mij open. De muur die ik onbewust om me heen had gebouwd liet ik vallen. Ik ging veel spelen, deed mee aan toernooien en won ook veel prijzen.”

Tineke Loogman Golf Amsteldijk
In die tijd (2002) stapte ze ook in de EDGA (European Disabled Golf Association), als voorzitter van de sportcommissie. Zowel vanuit deze nieuwe functie bij de EDGA als tijdens haar eigen wedstrijden vielen haar een aantal dingen op:

  • “Er zijn zoveel verschillende beperkingen, maar welke beperking je hebt is vaak wel van invloed op het resultaat in een wedstrijd. Er zijn golfers met een heel lichte beperking en dus vaak een lage handicap. En er zijn ook golfers die enorm gehandicapt zijn, een hoge handicap hebben, maar er wel alles uithalen wat erin zit. Toch waren het in die beginjaren vaak de golfers in die eerste categorie die er in officiële wedstrijden met de prijzen vandoor gingen. Simpelweg omdat er bij wedstrijden en toernooien vaak te weinig deelnemers waren om die allemaal in verschillende handicapcategorieën te plaatsen. Een probleem waar we nu nog steeds tegenaan lopen overigens.”
  • “Op de EDGA-tour waren de golfers met beperking in die tijd vaak slechts beperkt gehandicapt. Ze misten een onderbeen, of waren licht spastisch, wat weinig invloed op hun golf had. Dit zette ons niet op de kaart, we hoopten juist mensen met allerlei verschillende soorten en mate van handicaps aan het golfen te krijgen”.
  • “Er waren te weinig rolmodellen in de sport. We wilden bijvoorbeeld dat ook jonge mensen in een rolstoel een voorbeeld konden nemen aan succesvolle golfers in rolstoel. Maar spelers zoals Richard Kluwen waren er in die tijd nog nauwelijks.”

Miss EDGA

In haar tijd bij de EDGA is Tineke eindeloos veel regels en protocollen gaan schrijven. En iedereen wist haar te vinden met vragen of ideeën. In deze jaren werden ook, onder leiding van Professor Dr. Wim Eisma, de definitions of impairment geschreven. Deze lijst benoemde de minimale niveaus van beperking die golfers moesten hebben wilden ze op de EDGA-tour kunnen spelen. Uiteraard droeg Tineke, inmiddels met een knipoog ‘Miss EDGA’ genoemd, bij aan het opstellen van deze lijst. “Die ‘medical pass’ heeft voor veel duidelijkheid gezorgd.”

(Na de introductie van die medical pass – tegenwoordig de ‘WR4GD pass’ genoemd - sloten veel golffederaties zich bij de EDGA aan. Zo ook de NGF. Zij namen het lidmaatschap bij de EDGA over van Tineke en de NGG, waarmee deze laatste stichting ook meteen opgeheven werd.)

Dutch Open

Terwijl Tineke voor de EDGA in heel Europa toernooien opzette, vroeg ze zich op een dag af waarom er niet ook in Nederland een toernooi georganiseerd werd. “Ik zei tegen mezelf, dat is toch gek?”. En zo kwam het dat Tineke de Handigolf Foundation oprichtte en er in 2006 voor het eerst in jaren weer een echt internationaal toernooi voor golfers met beperking plaatsvond in Nederland: het Burggolf Disabled Open, later het ABN AMRO Disabled Open. Hoewel het toernooi nauwelijks doorgang kon vinden vanwege absoluut noodweer, was het wel de opmaat voor tien ‘disabled opens’ daarna, tot en met 2015.

Afgelopen zomer vond op GC Leeuwenbergh het 11e Dutch Disabled Open plaats, waarvoor de Handigolf Foundation de handen ineensloeg met de organisatoren van GvoorG. Een succesvolle samenwerking, zo blijkt. Het toernooi voor 2023 staat alweer in de agenda, wederom op GC Leeuwenbergh in Den Haag.

Handigolf

Inmiddels heeft Handigolf een vaste groep van zo’n 30 spelers met een fysieke beperking. Acht spelers uit deze groep vormen het Handigolf Team. Zij vertegenwoordigen Nederland op meerdere internationale toernooien in Europa. Op de foto hieronder twee spelers uit het team: links op de foto Roel van Iersel en rechts Robert Zwaan.

Willen jullie vriend worden van Team Handigolf?

Om te zorgen dat deze spelers op verschillende banen kunnen trainen schreef de Handigolf Foundation zo’n 30 banen aan met de vraag ‘willen jullie vriend worden van Team Handigolf’? Bijna allemaal reageerden ze positief. Loogman: “In ruil voor twee keer per jaar twee gratis flights schrijven wij mooie stukjes op Facebook en Instagram over onze ervaring op hun baan. Zij kunnen die berichten op hun beurt weer doorplaatsen op hun eigen kanalen. Goed voor de PR!”

“Verder proberen we verenigingen ook zover te krijgen dat ze bij toernooien (parenwedstrijden of familietoernooien) € 10 pp extra inschrijfgeld vragen aan de deelnemers en dit dan doneren aan de Handigolf Foundation. We nodigen de winnaars van die wedstrijden/toernooien dan altijd uit voor een dagje Amsteldijk.”

Golf Amsteldijk

En zo komen we dan toch uit bij Golf Amsteldijk, een uniek golfcentrum in Amstelveen dat Tineke en haar man Ger in 2011 openden. En begrijpen we waarom ze zichzelf visionair noemt. Want met een visionaire blik ontwierpen Tineke, Ger en golfarchitect Allen Rijks hun ‘9 Werelden van Golf’, een van de grootste oefenfaciliteiten van Europa.

Ook heeft Tineke een duidelijke visie op gehandicaptengolf. “We zien het aantal golfers met een beperking maar mondjesmaat toenemen, terwijl er toch voldoende potentie zou moeten zijn. Mensen blijvend enthousiast maken voor golf, ondanks hun fysieke beperking, dat is mijn doel.” En zo zette ze samen met de Handigolf Foundation en met hulp van een aantal andere organisaties het Project Handigolf op.

Project handigolf

Mensen met een beperking worden uitgenodigd om deel te nemen aan één van de zes clinics die jaarlijks georganiseerd worden op Amsteldijk. Per clinic is er plek voor 8-10 golfers. De clinics worden gepromoot op de eigen website van Amsteldijk, hun social media kanalen, bij revalidatiecentra en uiteraard via mond-op-mond-reclame. Vinden mensen het leuk, dan kunnen ze - ook op Amsteldijk - hun HCP 54 halen, met een lesprogramma op maat. Daarna kunnen ze doorstromen naar de Handigolf spelersclub, meedoen aan wedstrijden en misschien zelfs geselecteerd worden voor het Handigolf TopTeam. “We hebben een paragolfer in huis en een pro gespecialiseerd in gehandicaptengolf. En een grote groep ervaren golfers met beperking die beginnende golfers graag aan de hand nemen.”

En wat is je visie op gehandicaptengolf over 20 jaar? “Mensen komen en gaan. Ik hoop dat er tegen die tijd vele anderen zijn opgestaan om de kar te trekken. En dat ik dan zelf nog steeds lekker drie keer per week op de golfbaan sta!”

Tot slot, 7 x ‘Tinekes best’

  • HCP 10
  • Europees kampioen in 2006
  • In 2016 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar inzet voor gehandicaptengolf en de prestaties die zij zelf als fysiek beperkte golfster heeft geleverd.
  • Tweede overall bij het NK voor golfers met een fysieke beperking in 2021
  • 2022: Vice-captain Team Europe The Cairns Cup (het gehandicaptengolf equivalent van The Ryder Cup), Londen, UK
  • 2024: Captain Team Europe The Cairns Cup, Michigan, USA
  • Trotse oma van Ayla (5 maanden)
Lees meer over
Interviews