Beleving en inspiratie

“Ik voel 'm altijd naast me staan als ik golf”

Wat betekent golf in jouw leven? Veel, voor Ed Fijen. Het heeft hem prachtige vriendschappen opgeleverd. Een heel bijzondere met Cees Valk, die tot groot verdriet begin 2021 overleed aan de gevolgen van darmkanker. Híj liet Ed kennismaken met golf, met alle gevolgen van dien.

Ed en Cees woonden in dezelfde straat in Wijk aan Zee en werkten beiden bij Tata Steel. Ed bij de smeltploeg van Hoogoven 7 en Cees als transportcoördinator. Cees vertelde zo’n twaalf jaar geleden enthousiast over zijn eerste ervaring met de golfsport, Ed ging mee.
 
"Ik speel vanaf de eerste dag dat ik een club vasthield cross-handed, dus met mijn linkerhand onder (zie foto hieronder, red.). Mijn golfpro destijds verklaarde me voor gek en haalde me over gewoon te gaan slaan. Maar ik sloeg alle kanten op behalve rechtdoor en de golfpro wist niet hoe snel hij mij weer cross-handed moest laten spelen!"

Ed Fijen Cees Valk Hoogovens golf

Regelaar

Ed vormde al snel een vast golfclubje met wat andere mannen. Ze werden lid van Hoogovensgolf, een kleine club van 200 leden waarin Cees Valk actief was. Hij koos ieder jaar acht toernooien uit op golfbanen binnen een straal van vijftig kilometer van Tata Steel IJmuiden en regelde alles: de inschrijvingen, het vervoer, de scorekaarten en mooie verslagen achteraf. Ook hield hij nauwkeurig statistieken bij; Cees hield van cijfertjes.

Cees en Ed gingen met hun vaste groepje ieder jaar een paar dagen golfen op Gut Düneburg in Duitsland. Een heilig mannenuitje, waarin golf, lol en goed eten en drinken elke editie weer om voorrang streden. Uiteraard georganiseerd door Cees. "Tot in de perfectie", weet Ed. (De foto boven dit artikel werd in 2019 in Gut Düneburg genomen, op de achterste rij staat Ed derde en Cees tweede van rechts.)

Afscheid

En toen werd het 2021 en ging Cees een keer niet mee golfen. 'Geen goed teken', dacht ik bij mezelf. Cees had last van zijn darmen, was vijf kilo afgevallen en kreeg in het ziekenhuis de diagnose kanker. Toen ging het heel snel. "Na een week facetimede Cees mij. Ik maakte nog een grap. 'Facetime? Ik wist niet dat je dat kon!' Maar mijn vrouw wist meteen dat Cees afscheid aan het nemen was."

Cees overleed eind februari 2021 en Ed is er nog elke dag kapot van. Voor het eerst sinds het overlijden van Cees gaan ze weer op pad met hun golfgroepje. Met 14 man sterk twee dagen golfen op de Drentsche Golf & Country Club. "Cees is er dan zeker ook bij, zoals ik hem sinds zijn overlijden altijd naast me voel staan als ik golf. Gek hè? Ik hoor hem vooral lachen als ik weer eens sta te vloeken."

Ik hoor hem vooral lachen als ik weer eens sta te vloeken

Cees Valk Trofee
Niet alleen Ed rouwt nog altijd om zijn golfmaatje; Cees laat een groot gat achter bij alle leden van Hoogovensgolf. "Het werk dat Cees in zijn eentje deed, is nu door twee man overgenomen." Tijdens het achtste en laatste toernooi van het seizoen werd traditiegetrouw de ‘Golfer van het Jaar Bokaal’ uitgereikt, deze is veranderd in de ‘Cees Valk Trofee’. De Trofee is afgelopen jaar door de vrouw en dochter van Cees uitgereikt aan de winnaar. Het was een emotionele dag, maar ook toen heeft Ed zijn vriend Cees aan zijn zijde horen lachen.

Ed Fijen Cees Valk Hoogovens golf

Welke rol speelt golf in jouw leven? Heb jij een mooi verhaal dat je graag met ons deelt? Stuur ons een e-mail (redactie@golf.nl) met korte toelichting, dan nemen we contact met je op!

Lees meer over
Interviews