Ongevraagd Advies

Na weer een mislukte slag van Frederique, trekt Derk zijn mond open: ‘Visualiseer die putt!’

Op de golfbaan regent het adviezen. Vaak zit je er helemaal niet op te wachten, maar soms kan die ene tip júíst je spel opkrikken. In de rubriek Ongevraagd Advies komen al die goedbedoelde opmerkingen voorbij. Frederique de Laat (1993) ontvangt advies van haar flightgenoot, die ze hoog heeft zitten. Maar blijft dat ook zo?

Frederique staat met haar oudste golfvriend, Derk, op de Pan. Beiden begonnen ze op jonge leeftijd met golf. “Toen werd ik nog geforceerd de baan in gestuurd door mijn ouders, onder het motto: ‘Handig voor later en je hebt talent, doe het maar gewoon!’”, schetst Frederique.

Dat was toen. Na een sporadisch rondje tijdens haar studententijd pakt ze golf weer volledig op tijdens corona. Golf is dan een van de weinige sporten die nog redelijkerwijs beoefend mogen worden. In korte tijd zakt haar handicap naar 12.7. “Aan wintergreens doe ik niet, die vind ik saai.” Maar zomers’ speelt Frederique het liefst elke dag.

Punten voor het oprapen...

Deze dag op de Pan hebben Derk en zij het getroffen: knalblauwe lucht, de greens strak gemaaid en vochtig genoeg om een onvoorspelbare draai aan je bal te geven als je niet donders goed oplet. Saai is de green dus allerminst, toch ontstaat er enige frustratie bij Frederique. Ze slaat onberispelijke drives en haar chips landen met een sierlijke boog op de green. Punten lijken voor het oprapen. Echter, haar putts kaatsen verder wég van de hole dan de initiële afstand tot de hole was.

Frederiques flightgenoot Derk heeft handicap 6, weet veel van golf, de techniek en is volgens haar de meest relaxte medespeler die er is. Na de zoveelste mislukte putt, trekt Derk z’n mond open. “Weet je wat ik altijd doe met putten? Ik visualiseer hoe mijn bal de grond over rolt, de hole in.”

Misschien moet ik een keer wat minder eigenwijs zijn

“Wat bedoelt hij hier nou weer mee, raarste advies ooit, het zal wel”, gromt Frederique binnensmonds, terwijl de stoom uit haar oren komt. “Misschien moet ik een keer wat minder eigenwijs zijn”, besluit ze.

Film van de rollende bal

Frederique gaat staan, leest de baan zoals gewoonlijk en draait dan in haar hoofd een film van de rollende bal af. De bal rolt eerst via links, maakt een flauwe bocht naar rechts en op het eind een scherpe draai, zó, de hole in. Dan maakt ze haar twee proefputts. En nu voor het echie… Plop. Bal in de hole. Frederique kijkt op naar Derk, die triomfantelijk terugkijkt.

Frederique de Laat Ongevraagd Advies

“Van Derk kan ik ongevraagd advies hebben – hij blijft altijd positief. Ook al ligt hij tien keer in de bossen, hij raakt niet gefrustreerd. ‘Het is niet erg dat je daar ligt, het gaat erom hoe je eruit komt!’, zegt hij dan. Van hem neem ik het aan, mijn ouders of broertje zouden het niet moeten proberen op zo’n moment.”

Heb jij of iemand die je kent, ook ongevraagd advies gekregen? Hielp het je wel of niet? Wij horen graag van je. Mail naar redactie@golf.nl en wij nemen contact met je op.

Golfpaspoort Frederique de Laat

Golft sinds: "2007."
Handicap: "12.7."
Golfheld: "Phil Mickelson, omdat zijn linkse slag er zo gek uitziet."
Favoriete club: "Driver. Taylormade Burner."
Waarom golf? “Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn. En dan ook nog een spelelement erbij. Daarnaast is het ook een gezellig uitje met m’n familie – meestal dan, niet altijd natuurlijk.”

Lees meer over
Blog Golftips