Ongevraagd Advies

Oma’s raad blijkt goud waard voor Olivier: ‘Je hebt alleen déze clubs nodig’

Op de golfbaan regent het adviezen. Vaak zit je er helemaal niet op te wachten, maar soms kan die ene tip júíst je spel opkrikken. In de rubriek Ongevraagd Advies komen al die goedbedoelde opmerkingen voorbij. Olivier Marinissen (29) wordt van jongs af aan opgeleid door zijn grootmoeder, Noor (86). "Nooit kreeg ik beter advies dan dat van haar."

Olivier Marinissen is 10 jaar als hij met geveinsd zelfvertrouwen de afslagplaats van de eerste hole van Golfclub De Pan in Bosch en Duin oploopt. “Uit mijn ogen kijken alsof ik hier lid ben”, zegt hij tegen zichzelf. Olivier heeft namelijk (nog) geen handicap, maar zijn grootmoeder neemt hem dikwijls stiekem mee de baan in. “Ik was haar caddie, en als we wat verder de baan in waren mocht ik af en toe ook een bal slaan. Dat vond ik geweldig. We genoten van elke mooie bal.”

Oefenen met 'Mam'

Samen met zijn oma ontdekt Olivier al jong de golfsport. Ze wordt door hem steevast ‘Mam’ genoemd. Oliviers’ eigen moeder noemt haar immers ook zo, een en een is twee toch? Mam woont dicht bij de golfbaan, samen oefenen ze op de drivingrange en lopen ze rondes.

Daar speelt zij ál haar holes mee. Minder afleiding, minder twijfel

Inmiddels is Olivier 29 en gaat hij nog altijd regelmatig met zijn grootmoeder de baan in. “Ze is heel sportief. Ze is inmiddels 86 jaar – zou je niet zeggen, natuurlijk – en het liefst speelt ze het hele jaar door. Maar er zijn steeds minder vrienden met wie ze nog kan spelen, daarom staat ze meteen klaar als haar (klein)kinderen bellen voor een rondje. Het ontbreekt Mam misschien aan kracht, maar ze speelt consistent en slaat altijd kaarsrechte ballen.”

Bijzondere visie

Mam blijkt echter wel een bijzondere visie op het spel te hebben, zegt Olivier: “Ze is ervan overtuigd dat je maar vier clubs nodig hebt om een goeie ronde te spelen. Te weten: de driver, de ijzer-7, de P en de putter. Daar speelt zij ál haar holes mee. Minder afleiding, minder twijfel, zo stelt ze.” Van jongs af aan pepert ze datzelfde advies erin bij Olivier. “Knul, je hebt er maar vier nodig. Liever vier clubs uitstekend beheersen dan tien middelmatig!"

Zij blijft de beste leraar. Niet moeilijk doen, gewoon spelen

Olivier luistert vanaf dag één gedwee naar zijn grootmoeder en krijgt de vier clubs aardig onder de knie. “Later haalde ik mijn GVB en ging ik lessen als jeugdlid op De Pan. Nooit kreeg ik beter advies dan dat van haar. Zij blijft de beste leraar. Niet moeilijk doen, gewoon spelen.”

En dat advies blijft dus ook niet binnenskamers. Olivier: “Onbewust neem ik het over. Mijn vrienden komen aan met mooie golfgadgets, een uitgebreide collectie clubs. We gaan wel eens op golfvakantie. Dan zeg ik: ik neem geen set mee, alleen vier clubs. Tot grote hilariteit van de jongens natuurlijk. Maar in gedachten hoor ik mijn Mam: ‘Jongen, het ligt niet aan het materiaal, het ligt aan jezelf!’”

Profielfoto Olivier Marinissen

Zijn eigen moeder geeft Olivier ook nog wel eens een tip, maar die kan hij niet zo 1-2-3 oprakelen. “Een ronde met Mam en mijn echte mam, dat is natuurlijk het toppunt. Met m’n belangrijkste vrouwen de baan in – wat wil ik nog meer?”

Heb jij of iemand die je kent, ook ongevraagd advies gekregen? Hielp het je wel of niet? Wij horen graag van je. Mail naar redactie@golf.nl en wij nemen contact met je op.

Golfpaspoort

Naam: Olivier Marinissen.
Golft sinds: 2004.
Handicap: “Geen actieve hcp, wordt weer tijd na dit interview.”
Golfheld: “Mijn grootmoeder, ook wel ‘Mam’ genoemd door mijzelf.”
Favoriete club: “De 7.”
Waarom golf? “Alles met een balletje vind ik leuk, dus ook golf.”
Lees meer over
Blog Golftips