Zelf Golfen

“Apache boven de baan? Weg goede score!”

Jaco Hofman moest het lange tijd zonder golf doen terwijl de sport hem juist had geholpen aan meer rust in zijn hoofd in een turbulente periode. Gelukkig zag hij kans weer een golfclub te vinden waar hij begrepen wordt.

"Ik was 33 jaar toen ik met golf begon. Op een clinic tijdens de Open Golfdagen werd ik meteen enthousiast. De pro zei dat ik aanleg had en ik voelde al snel dat het me kon helpen om rust te vinden. En die was nodig. In 2007 kreeg ik, als veteraan gediend in diverse uitzendgebieden waaronder voormalig Joegoslavië, de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het lesgroepje waarmee ik toen speelde, beviel goed. Het waren wat oudere, rustige mensen bij wie ik me veilig voelde. Golf bracht me momenten van ontspanning in een verder chaotisch leven met PTSS, een scheiding, onzeker werkperspectief en financiële problemen. Die problemen leidden ertoe dat ik in 2008 stopte met golf." 

"Tien jaar later, in oktober, zag ik een bericht van een mede-veteraan op Facebook over een golftoernooitje. Van het een kwam het ander en ik raakte in contact met de teaching professional José Loomans die meer mensen met een beperking onder haar hoede heeft, ook veteranen met PTSS. Zij weet wat ons mankeert, kent de problemen waar we tegenaan lopen. Zij geeft les op de Gooise Golfclub waar ik nu met veel plezier minimaal een keer per week vanuit mijn woonplaats Gouda naartoe rijd. De club heeft een 9-holes par-3-baan, is laagdrempelig, het is er rustig en er is begrip voor ons. Bovendien, niet onbelangrijk voor mij, is het lidmaatschap goed betaalbaar. Het is fijn om met andere veteranen te trainen. Een half woord is genoeg. Onder begeleiding van José doen we mee met wedstrijden voor mensen met een beperking. Je ziet dan misschien niets aan ons maar als er bijvoorbeeld zoals laatst een Apache-helikopter over de golfbaan vliegt, kunnen wij een goede score meteen vergeten. De wedstrijden gebruiken we ook om de handicaps omlaag te krijgen."

"Zomaar op een onbekende baan spelen en daarvoor een dure greenfee betalen is voor mij niet weggelegd. Ik zit nu op 29,1. Het doel? Veel plezier hebben! Nou ja, ik heb wel met José afgesproken dat het mogelijk moet zijn onder de 20 te komen maar dat is niet het belangrijkste. Golf geeft me de energie die ik nodig heb voor mijn werk – ik heb een eigen autorijschool – en privéleven. Dat is nu waar het om draait. Mijn vriendin heeft inmiddels ook kennisgemaakt met golf en een aantal lessen gehad van José. We zijn al een keer samen de baan in geweest en dat ging goed. Het zou leuk zijn als we dat vaker kunnen doen."

Lees meer over
Interviews