Beeld: Merlijn Doomernik
Zelf Golfen

“Golf is zoveel meer dan die bal een ram geven”

Beeld: Merlijn Doomernik
Als je ooit in je leven met plezier hebt gegolft, dan lijk je veroordeeld tot een levenslange liefde. In sommige tijden sluimert het, maar het vuur dooft nooit helemaal. Dat geldt zeker voor Carlijn Volker die golf opnieuw heeft omarmd en er (nog) meer waarde aan hecht dan voorheen.

"Mijn hernieuwde kennismaking met golf was in 2015 tijdens een vriendinnenavond op Mariënweide in Aerdenhout. Vriendin Pien nam me mee naar de par-3-baan. Op mijn vraag waar de kleedkamer was, luidde het antwoord: die hebben we hier niet. Je kon na het toernooitje gewoon met je golfkleren aan op het terras gaan zitten voor de borrel. Ik voelde me meteen thuis. Toen ik vijftien was en hoog hockeyede, kreeg ik een rugblessure waardoor ik hockey kon vergeten. Mijn broer golfde, ik ging wel eens met hem mee (voor de tosti's) maar het bleek een goed alternatief. We werden met de hele familie lid bij de toen nieuwe Twentsche en al snel zakte ik in mijn handicap. Ik speelde wedstrijden op de mooiste banen en deed met handicap 11 mee aan de Jeugd Challenge Tour. Daar kijk ik met veel plezier op terug."  

"Met achttien jaar braken de volgende levensfasen aan: studeren in Utrecht, werken, trouwen, kinderen krijgen, en golf verdween op de achtergrond. Ik had twintig jaar geen club aangeraakt, tot vier jaar geleden. Mariënweide heeft me omarmd en de liefde voor golf is helemaal terug. Zij het op een andere manier. Waar ik vroeger veel met het fysieke bezig was, de techniek van de swing, de buitenkant, zo richt ik me nu meer op het mentale, de ademhaling, waar voel ik spanning en hoe krijg ik die weg. En onze kleine baan helpt daar enorm bij. Ik ben een longhitter maar ik ben erachter gekomen dat golf zoveel meer is dan die bal een ram geven. Je moet hier heel precies spelen waardoor ik mijn mentale vaardigheden sterk heb ontwikkeld. En dat zorgt er weer voor dat ik me op de baan goed kan opladen voor het drukke leven erbuiten. In niet al te veel tijd; in driekwartier ben je rond."

"Ik woon vijf minuten fietsen van de baan, gooi de stokken in de bakfiets en zo is het goed te combineren met mijn werk als zelfstandige en het gezin met man en drie zoons van 5, 8 en 10 jaar. En wat ik het allerleukste vind, is met die jongens spelen. Golf lijkt een individuele sport maar is dat helemaal niet. We spelen, ieder vanuit zijn eigen kracht, samen. Ze hebben alle drie een eigen setje. Onlangs had de jongste met het verkopen van limonade wat geld verdiend. Daarvan wil hij op golfvakantie. Ik ben blij dat golf weer in mijn leven past en zoveel ontspanning en gezellig-heid brengt. En als ik eerlijk ben, een single handicap, die ik in mijn jeugd net niet heb gehaald, is ook een doel. Maar nu nog niet."

Lees meer over
Interviews