Beeld: Ronald Speijer
Topgolf

“Ik ben aan Lars verplicht zo goed mogelijk te worden”

Beeld: Ronald Speijer
Steun en toeverlaat van topgolfers in de baan. En onmisbaar. De drie Nederlandse golfers op de European Tour in 2020 blijven met hun keuze voor hun caddie dicht bij huis. Wie is Martijn van Oosterhout eigenlijk, de caddie van Lars van Meijel?

“De eerste keer dat ik Lars ontmoette, was een jaar of vijftien geleden tijdens een jeugdwedstrijd van de NGF. We zaten bij elkaar in de flight en ik won die wedstrijd met een slag voorsprong door op de laatste hole in te chippen. Het is de enige keer dat we in een officiële wedstrijd tegen elkaar hebben gespeeld. De stand is dus 1-0 voor mij, daar herinner ik Lars natuurlijk regelmatig aan. Ik speel nu nog van handicap 3,5, mijn laagste handicap ooit was 2. Ik heb nooit serieus overwogen om het als pro te proberen. Ik zag al snel dat iemand als Lars, die ook nog vijf jaar jonger is, veel meer talent heeft. Als mensen naar mijn beroep vragen, zeg ik tegenwoordig manueel therapeut én caddie voor Lars van Meijel. Als ik niet op Tour ben, werk ik vijftien uur in de week in een sportpraktijk in Brunssum en drie dagen op de Eindhovensche Golf met jonge talenten, topamateurs en pro’s zoals Robbie van West, Max Albertus en Lars. Ik weeg nu 90 kilo, vijf jaar geleden nog 130. Dik zijn ging me steeds meer tegenstaan en ik besloot heel fanatiek te gaan sporten. Twee keer heb ik de Iron Man gedaan, vier kilometer zwemmen, 180 kilometer wielrennen en een marathon lopen. Zo’n hele triatlon doe ik niet meer, ik kan onvoldoende trainingsuren maken nu ik caddie ben. In mei ga ik wel naar Aix-en-Provence voor de halve triatlon. Achttien holes lopen met een golftas van ruim twintig kilo op mijn schouders kost me heel weinig moeite.”

 

Beeld: Ronald Speijer
Beeld: Ronald Speijer

“Als ik met Lars bij een toernooi ben, ga ik afhankelijk van onze starttijd voor of na de ronde de fitnessruimte in of een flink stuk hardlopen. Lars kan mij op langere afstanden niet bijhouden, maar korte sprints verlies ik. Lars is heel explosief, dat moet je ook zijn als golfer. Swingsnelheid, de bal ver slaan wordt steeds belangrijker. Je ziet dat bijna alle wereldtoppers longhitters zijn. Ik ben er zeker van dat we meer Nederlandse spelers op de Tour krijgen als talenten in hun jeugd motorisch beter worden getraind. Vanaf een jaar of elf moet je daar al mee beginnen. Geen krachttraining, wel veel oefeningen om de explosiviteit en balans te ontwikkelen die je later nodig hebt om de bal ver te kunnen slaan. Iemand die dertig is, kun je wel sterker maken, maar niet meer sneller, en het gaat om de combinatie van die twee. Jongens die ik op de Eindhovensche al een paar jaar fysiek begeleid en nu zestien, zeventien jaar zijn, halen 125 mijl clubheadspeed zonder dat ze ooit een halter in hun handen hebben gehad. Fysieke begeleiding in golf wordt steeds belangrijker, de komende jaren wil ik me daar volledig op toeleggen met mijn bedrijf Golf Athletic. En ik blijf natuurlijk caddie voor Lars met wie ik al jaren bevriend ben.” 


“Lars heeft in Amerika golf en studie gecombineerd, toen hij terugkwam in Nederland begon hij me Marty te noemen. Nu noemt iedereen me zo, zelfs mijn vriendin Rozemarijn. Ik ben veel op reis maar gelukkig heeft zij daar geen probleem mee. Ondanks dat we twee jonge dochters hebben van één en drie jaar. Ze weet dat ik dit heel graag wil en ik ben haar dankbaar dat ze mij de mogelijkheid biedt. Ik wil zo goed mogelijk worden als caddie, dat ben ik verplicht aan Lars die ook alles doet om de top te halen. Als ik één toernooi moet noemen waar ik ooit als caddie wil werken dan toch de Masters. Die witte overall aantrekken en met Lars op Augusta National rondlopen lijkt me geweldig. Ik weet dat het voor caddies een heel pittige baan is, veel heuvelachtiger dan het op televisie lijkt, maar vergeleken met de Iron Man moet het een makkie zijn.”

Lees meer over
Interviews