Beeld: Ronald Speijer
Topgolf

“Ik probeer hem vooral mentaal te steunen”

Beeld: Ronald Speijer
Steun en toeverlaat van topgolfers in de baan. En onmisbaar. De drie Nederlandse golfers op de European Tour in 2020 blijven met hun keuze voor hun caddie dicht bij huis. Wie is Sanne Sijben eigenlijk, de caddie van Darius van Driel?

Sanne, ik wil je iets vragen. Zou je mijn caddie willen worden? Toen Darius dat aan me vroeg voelde het bijna als een aanzoek. Ik heb wel even getwijfeld, moest mijn baan als onderwijskundige opzeggen, maar heb ja gezegd. Darius had dat gehoopt maar niet verwacht, hij weet dat ik mijn carrière heel belangrijk vind en veel voldoening haal uit mijn werk. Deze zomer hoop ik mijn Master Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit af te ronden. Ik keer ook zeker weer terug in het onderwijs, vacatures genoeg, maar in ieder geval tot het einde van dit jaar ga ik met Darius mee als caddie. Ik vind het een heel spannend avontuur. We hebben nog geen kinderen, dit is een unieke kans veel tijd met elkaar door te brengen én veel van de wereld te zien.”

 

“Vorig jaar was ik caddie tijdens de Belgian Knockout en bij de finale van de Challenge Tour op Mallorca. Dat pakte beide keren heel goed uit. In België werd Darius tweede en op Mallorca veroverde hij speelrecht op de European Tour. Ik weet weinig van golf maar dat is voor Darius alleen maar fijn. Hij wil zelf alle beslissingen nemen. Ik draag de tas, bemoei me totaal niet met zijn spel maar probeer hem wel mentaal te steunen. Darius zegt altijd dat ik de enige ben die hem rustig kan krijgen in de baan als het even tegenzit. Als onervaren caddie sta ik continu op scherp, van het uitzicht genieten is er niet bij, ik wil absoluut geen fouten maken. Staat de tas op de juiste plek, stoor ik de spelers niet, laat ik de bunker goed geharkt achter? Dat gaat allemaal prima, maar een echte tourcaddie ga ik natuurlijk nooit worden. Ik hoef bij de toernooien ook niet in de caddie lounge te eten, als vriendin van mag ik mee de players lounge in.” 

 

Beeld: Ronald Speijer
Beeld: Ronald Speijer

“We proberen de golftas zo licht mogelijk te houden, toch zit je snel op een kilo of twintig. Dat is flink sjouwen, maar fysiek kan ik het zeker aan. Ik sport veel, drie keer in de week fitness en ik rijd paard. De laatste twee jaar op Amaretto, die naam is door de eigenaresse gekozen vanwege zijn kleur. Ik ga hem heel erg missen, maar gelukkig mag ik als in Nederland ben altijd naar hem toe. Darius is het inmiddels gewend om bijna nooit bij verjaardagen en feestjes te kunnen zijn, voor mij zal het een stuk lastiger zijn om familie en vrienden veel minder te zien. Ik reis graag en hoop dat we naast het golf ook af en toe tijd zullen hebben om leuke dingen te doen. Maar de carrière van Darius staat natuurlijk voorop. Ik realiseer me dat ik voornamelijk golfbanen zal zien. Als Darius zegt ’s ochtends om half acht trainen, dan sta ik er, in onze speler-caddie-relatie is hij de baas. We houden dat bewust heel zakelijk. Ik heb het standaardcontract voor een caddie op de Europese Tour, een vast bedrag per toernooiweek en een percentage van het prijzengeld. Ik geef een mooie job op dus daar mag wel wat tegenover staan. Ik weet dat caddies op de Tour regelmatig ontslagen worden, maar dat zal mij niet overkomen. Darius en ik zijn ruim twee jaar bij elkaar, we vullen elkaar perfect aan, samen zijn we op ons best. Ik heb mijn droomman te pakken, absoluut. Hopen op een ander soort aanzoek? Ja, dat moet er wel een keer van komen natuurlijk. Ik wil niet te veel druk uitoefenen op Darius, maar we komen dit jaar ongetwijfeld op heel wat mooie en romantische plekken.”

Lees meer over
Interviews