De baan op

Dunne scheidslijn tussen geluk en pech op de golfbaan

“Ik had pech vandaag, de putts vielen niet.” Dit is een uitspraak die we allemaal weleens gehoord hebben na een golfronde. Pech interpreteert bijna iedereen op een andere manier. En aan de andere kant is er natuurlijk geluk. Een gekke stuit of een lip-out horen erbij, maar kunnen we dat zomaar definiëren als geluk of pech?

Bij geluk zit het mee en bij pech zit het tegen. Het is zwart-wit, maar eigenlijk zit het in golf heel dicht bij elkaar. De definitie van pech is als volgt: ‘iets onaangenaams dat jou toevallig overkomt’. Bij geluk is het juist iets waarbij je mazzel hebt. Tot zover geen onduidelijkheid. Op naar de golfbaan.

Geluk

Met golf heb je vooral geluk als je een mindere bal slaat die goed uitkomt. We speelden meerdere rondjes en zetten de belangrijkste geluksslagen op een rijtje.

Terug de fairway op

Het liefst slaan we iedere afslag op een par 4 of par 5 direct op de fairway, maar daar is golf nou eenmaal te moeilijk voor. Afgelopen seizoen was Ryan Armour met 74% geraakte fairways de meest accurate driver op de PGA Tour. Recht slaan is dus verrekte moeilijk. Daarom hebben we af en toe een gelukje nodig. Zo kan een boom er bijvoorbeeld voor zorgen dat een afzwaaier niet in de rough, maar op de fairway eindigt.

Uitholen van grote afstand

We doen allemaal ons best om de afstand en de lijn zo goed mogelijk in te schatten bij het putten. Toch hoeft de bal maar een centimeter af te wijken om niet in de hole te gaan. En het is sowieso ontzettend lastig om de lijn precies goed te hebben bij een putt van vijf meter of langer. Er komt altijd wat geluk bij kijken.

Hetzelfde geldt uiteraard voor een hole-in-one of een andere slag die in de hole gaat van buiten de green. Maar het begint natuurlijk bij een goede uitvoering van de slag. Als dat vaak het geval is, zul je ook vaker geluk hebben.

Hulp van hoog gras

De rough is meestal geen fijne plek om je bal terug te vinden. Het hoge gras kan je echter ook helpen bij een mislukte slag. Als voorbeeld nemen we een pitch van een meter of veertig. Het liefst speel je de green hoog aan en krijgt de bal weinig rol. Dat blijft lastig, dus af en toe gebeurt het dat je de bal topt (je raakt de bal met de leading edge). De balvlucht is daardoor een stuk lager en de bal zal hard doorrollen. Het enige wat je dan nog redden is geluk. Bijvoorbeeld omdat het hoge gras de snelheid eruit haalt, waardoor het resultaat een stuk beter is dan de slag zelf.

Geweldige bounce

De meest voorkomende geluksfactor in golf heeft waarschijnlijk te maken met de stuit van de bal. Zeker in de zomer als de ondergrond hard is, liggen ballen niet snel stil. De eerste paar stuiters zijn dan essentieel voor het resultaat van de slag. Als de bal recht op een penalty area of bunker afgaat, kun je niks anders doen dan hopen op een geweldige bounce langs de hindernis. Als dat gebeurt, probeer je natuurlijk zo te reageren dat het allemaal de bedoeling was.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Pech

Het is een stuk minder leuk als je pech hebt. Je slaat een goede bal, maar het resultaat is veel minder dan je verdiend had. We zetten de belangrijkste pechslagen op een rijtje.

Vervelende bomen

Zoals eerder gezegd zit geluk of pech soms heel dicht bij elkaar. Een boom kan je goedgezind zijn, maar het kan zeker ook pech veroorzaken. Als voorbeeld nemen we een scherpe dogleg naar rechts. Je slaat een mooie drive die hoog genoeg lijkt om achter de bomen op de fairway te eindigen. Uiteindelijk bleek de laatste boom de boosdoener, waardoor je een herstelslag moet spelen. Een typisch voorbeeld van pech.

Lip-out

Het is misschien wel het vervelendste wat kan gebeuren: je bal lipt uit de hole. Net geen par, maar helaas een bogey. Over het algemeen is dat ontzettende pech, zeker bij putts die langer zijn dan drie meter. Toch is het zaak om niet alles op pech af te schuiven. Bij het uitlippen van een meterputt heb je de lijn of de snelheid simpelweg verkeerd inschat. 

Geen baankennis

Je speelt op een onbekende baan, waardoor je niet weet waar het gevaar is op een hole. Je slaat een mooie bal over een bunker heen en denkt dat je goed ligt. Er blijkt echter een penalty area te zijn, waardoor je een strafslag moet nemen. Dikke pech. Om dat te voorkomen had je in het baanboekje kunnen kijken, maar dat vergeten we allemaal weleens.

Dramatische bounce

Net als bij geluk is het stuiteren van de bal waarschijnlijk de meest voorkomende ergernis als het om pech gaat op de golfbaan. Je slaat een perfecte bal die op de fairway of green lijkt te eindigen en plots schiet de bal meters naar links of rechts. Vette pech, want het past perfect in de definitie: ‘iets onaangenaams dat jou toevallig overkomt’.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.