Duurzaamheid

Groen doen? Laat je inspireren door deze waslijst aan docu's, apps, boeken en meer

Lijstjes, altijd fijn. Helemaal als het groene lijstjes zijn met tips over duurzaamheid en hoe we milieubewuster kunnen leven. Laat je inspireren door deze documentaires, podcast, socialmediakanalen, apps en boeken!

Golfers zijn mensen met oog voor de pracht van onze natuur. Dat kan niet anders! Als je regelmatig over een mooie golfbaan loopt, met al die verschillende bomen, struiken en planten, en je al die verschillende kleuren groen, rood en/of bruin ziet, dan kan het niet anders dan dat je je wilt inzetten om deze natuur en ons milieu te beschermen.

Tips & inspiratie

Maar wat kun je nog meer doen dan je afval scheiden, korter douchen, de fiets te pakken in plaats van de auto en vegetarisch eten (de eerste 4 duurzame tips voor beginners, volgens sommigen)? Wat moet je lezen, luisteren en kijken voor meer tips en inspiratie op het gebied van duurzaamheid? Welke Netflix-series openen onze ogen, welke podcasts zetten ons aan het denken en welke boeken moet je gelezen hebben?

Netflix

Geen betere plek dan Netflix om je onder te dompelen in series en documentaires over natuur en milieu. Dekentje over je heen (want verwarming een graadje lager) en kopje duurzame thee erbij!

A Life on our planet (2020)
Persoonlijk verhaal van de Britse bioloog en televisiemaker ‘Sir’ David Attenborough over hoe het ervoor staat met de natuur op onze planeet. De foto hierboven is gebruikt voor een poster ter promotie van deze documentaire.

Fantastic Funghi (2019)
Adembenemende documentaire over de wondere wereld van schimmels en hoe zij bijdragen aan onze natuur.

The biggest little farm (2019)
Bijzonder sympathiek en inspirerend verhaal over een koppel dat uit de stad Los Angeles vertrekt om hun droom te verwezenlijken: het starten en runnen van een duurzame en ecovriendelijke boerderij.

Seaspiracy (2021)
Als je na de documentaire Cowspiracy (2014) gestopt bent met het eten van vlees, dan eet je na het zien van Seaspiracy ook geen vis meer. Controversiële documentaire over de milieu-­impact van commerciële visserij.

Dit artikel verscheen eerder in december 2021. De tekst gaat verder onder de foto.

Podcasts

De podcast heeft de afgelopen jaren enorm in populariteit gewonnen. En natuurlijk zitten daar ook luistershows bij die duurzaamheid als rode draad hebben.

Het groene hart van
Podcastmaker Jelle Derckx interviewt inspirerende mensen over hun kijk op duurzaamheid.

Klimaatpraat
Meteoroloog en weerman Reinier van den Berg vertelt over ijstijden, CO2­uitstoot, het broeikaseffect en klimaatscenario’s.

Geen hond in de podcast
Onderaan de streep is vegetarisch eten een goede keuze voor de bescherming van ons milieu. Doe inspiratie op met deze maandelijkse podcast over vegetarisch en veganistisch eten.

BNR The Green Quest
Harm Edens gaat op zoek naar duurzame innovaties die echt het verschil kunnen maken en bijdragen aan een duurzame wereld.

BNR The Green Quest - podcast

Social media

Instagram is the place to be om dagelijks geïnspireerd te raken op het gebied van duurzaamheid en aan de hand te worden genomen door zogenaamde ‘duurzaamheidsinfluencers’.

Instagram.com/marije
Marije deelt tips over een duurzamer leven, maar voert ook verrassende experimenten uit met het oog op een bewuster leven.

Instagram.com/lisagoesvegan
De nog maar 27­-jarige Lisa Stel laat haar bijna 57.000 volgers zien hoe je met heerlijk vegan eten en een bewuste levensstijl een significante individuele bijdrage kan leveren aan duurzaamheid.

Instagram.com/52wekenduurzaam
Een jaar lang iedere week een kleine verrassende en duurzame stap. Ga stap voor stap, week bij week, op weg naar een duurzamer leven.

Instagram.com/levenzonderafval & /hetzerowasteproject
Veel inspiratie om op te doen en producten om te kopen op deze mooie zero waste instagramaccounts.

Instragram-account levenzonderafval

Apps

Zet deze apps op je telefoon en maak het jezelf nog makkelijker om duurzaam te leven!

Verspillingsvrijecoach
Tips en oplossingen om minder eten en drinken weg te gooien: enorm belangrijk voor het milieu en fijn voor je portemonnee!

QuestionMark
Met deze app kun je de streepjescode van supermarkten scannen en op die manier checken welke impact deze producten hebben op het milieu, je gezondheid en dierenwelzijn.

App Questionmark

TreeClicks
Hoewel officieel geen app, maar een gratis plugin voor je browser, kan TreeClicks toch niet ontbreken in dit lijstje. Als jij TreeClicks geïnstalleerd hebt en je shopt online bij een van de ruim 10.000 aangesloten shops (bijvoorbeeld Bol.com of de Bijenkorf) dan ontvangt TreeClicks een commissie waarmee het bomen plant.

Viswijzer
Ben je een pescotariër? Eet je af en toe een stukje vis (nu je de Netflix­ documentair Seaspiracy nog niet hebt bekeken)? Gebruik dan de Viswijzer, waarin je ziet of een bepaalde vissoort wel of niet verantwoord gekweekt of gevangen is.

Boeken

Deze boeken, vast allemaal gedrukt op gerecycled papier, zijn zeker de moeite waard. Geef ze cadeau of koop ze voor jezelf.

De verborgen impact, Babette Porcelijn
Over de impact van onze consumptie en productie op de aarde (foto hierboven).

Als gezond verstand koning was, Dennis Storm
Minimalisme­-koning Dennis Storm moedigt in dit dunne maar inspirerende boekje zijn lezers aan om, tegen de gevestigde consumptiemaatschappij in, hun gezonde verstand te blijven gebruiken en een ‘groene revolutie’ te ontketenen

Dit is een goede gids, Marieke Eyskoot
Marieke Eyskoot is ‘duurzame mode­- en lifestyle-expert’ en laat in dit boek zien dat duurzaam leven helemaal niet saai of moeilijk hoeft te zijn. Op de verlanglijst voor kerst!

Hoe gaan we dit uitleggen, Jelmer Mommers
Een confronterend, verhelderend maar gelukkig ook hoopgevend boek over de klimaatverandering.

Hoe gaan we dit uitleggen, Jelmer Mommers