Duurzaamheid

Een plag mag maar leg 'm terug

Elke golfer krijgt bij zijn of haar opvoeding richting Handicap 54 mee de golfbaan met respect te behandelen en er goed voor te zorgen. Het uitvoeren van herstelwerkzaamheden hoort daar ook bij. Maar hoe zit het nou ook al weer als je door een plag te slaan een divot achterlaat? En vooral op een droge golfbaan.

Plaggen zijn een fenomeen in de golfsport. De heel goede golfers slaan de mooiste uit de grond, wanneer ze de bal een lekker portie backspin willen geven. Ongeoefende golfers schaven de stroken gras uit de fairway terwijl de bal zich niet of nauwelijks verroert. En dan heb je nog alles wat daar tussenin zit.
Het hoort er allemaal bij, maar bedenk wel dat je na het slaan van een plag niet het stukje nazorg vergeet.

Teruggelegde plaggen voorkomen vervelende ligging

Plaggen die groot genoeg zijn, moet je terugleggen. Dat is niet alleen onderdeel van de etiquette, maar in de regel ook goed voor de baan, zegt Jannes Landkroon, hoofdgreenkeeper bij Golfclub Amelisweerd en voorzitter van de Nederlandse Greenkeepers Associatie. Of een plag zich weer hecht aan de grond hangt een beetje af van de staat van de golfbaan.

Aandrukken

“Als het vochtig op de baan is, heeft een geslagen divot kans om weer aan te groeien. Op droge fairways zullen teruggeplaatste divots niet echt aangroeien. Maar ze voorkomen wel een vervelende ligging voor de medegolfers. Ook is de kans op onkruidontkieming op zo’n plek dan een stuk minder. Aandrukken is altijd het beste. Dat geldt trouwens ook voor gerepareerde pitchmarks”, aldus Landkroon.

Zakjes met zand om divots op te vullen

Vulmengsel

Op een aantal banen kun je zelf ook een zakje of flacon met zand/vulmengsel mee de baan in nemen om een divot mee op te vullen. Dat helpt uiteraard ook, met name op de fairways. Niet zozeer op de tees. Die plekken nemen de greenkeepers het liefst zelf onder handen, net als dat zij uiteindelijk in de baan ook als beste kunnen bepalen of een teruggelegde plag kan blijven of dat er meer herstelwerkzaamheden op de plek nodig zijn.

Lees meer over
Go For Green