Go For Green

Heerlijk eten ván de golfbaan: kook mee met sterrenchef Tonny Berentsen

Niet alleen eten op de golfbaan maar ook ván de golfbaan. Chef­kok Tonny Berentsen en keukenchef Sierk Buwalda van sterrenrestaurant De Kromme Dissel hebben een voorliefde voor producten uit de natuur, waarvan de golfbaan deel uitmaakt.

De Kromme Dissel ligt op ‘truffelworp’ afstand van golfbaan Heelsum, aan de rand van de Veluwe. De liefde van Berentsen (op de foto) en Buwalda voor al het eetbare dat je in de natuur vindt, is heel verklaarbaar. “De smaak van die producten is het lekkerst, zeker als je ze in het juiste seizoen vindt en gebruikt.”

Eekhoorntjesbrood

In het geval van Berentsen is dat één product in het bijzonder: eekhoorntjesbrood. Een eetbare paddenstoel die goed op de Neder­landse bodem gedijt, in het voorjaar en in de herfst, wanneer het vochtig is. Ook aan de randen van fairways, die in beschut of bebost gebied liggen. Berentsen weet er in de keu­ ken wel raad mee. De crèmesoep die hij maakt is een klassieker, waar gasten al jaren om vragen, van heinde en verre voor naar Heelsum komen, ook als die even van de kaart is verdwenen. Het gerecht staat nu zelfs in bijna alle Fletcher-­hotels op de menukaart.

Culinaire lekkernij

Bakken, drogen en ook in sauzen en soep: eekhoorntjesbrood is een veelzijdige culinaire lekkernij voor het oprapen. Berentsen: “Het is smaakvol en je kunt er veel mee. Ik heb een passie voor soep en sauzen. De soep is altijd ondergewaardeerd geweest, maar heel Nederland eet soep. Ik ben er wel trots op dat ik van een soepje een gerecht heb gemaakt.”

Je hebt ook veel goede zwammen die lijken op giftige zwammen. Daar moet je dus niet je vingers aan branden

Een andere paddenstoel die zich uitstekend leent voor gerechten, is de Bovist. “Lijkt op een kleine witte voetbal”, aldus Buwalda. “Er zijn honderden soorten eetbare paddenstoelen, maar deze twee zijn heel herkenbaar. Je hebt ook veel goede zwammen die lijken op giftige zwammen. Daar moet je dus niet je vingers aan branden. Ik ben van kleins af aan gefascineerd door wat er bloeit en groeit in de bossen.”

Tonny Berentsen van de Kromme Dissel met een cèpes
Beeld: #fotovansierk

Bramen

Bramen zijn daar een ander voorbeeld van. Berentsen komt ze regelmatig in het bos tegen en steekt dan het liefst een exemplaar in zijn mond. Goed voorbeeld doet volgen. Inmiddels speuren zijn kinderen tijdens wandelingen in het bos ook al naar eekhoorntjesbrood en bramen. “De gasten in ons restaurant vinden het wel wat mysterieus hebben, dat wat op hun bord ligt gewoon hier uit achter de achtertuin komt of soms zelfs op hier op het terras buiten groeit.”

De Kromme Dissel
De Kromme Dissel is een restaurant in Heelsum. Al sinds 1971 heeft het een Michelinster, daarmee is het Nederlands recordhouder op dit gebied. Het is gevestigd in een 17de­ eeuwse boerderij, onderdeel van het Fletcher­-hotel Klein Zwitserland en ligt naast Golfbaan Heelsum. Kijk voor meer informatie op de website van De Kromme Dissel.

Driegangenmenu

Speciaal voor GOLF.NL selecteerde chef­kok Tonny Berentsen van De Kromme Dissel – al vijftig jaar bekroond met een Michelinster – een driegangendiner, geïnspireerd op producten die je op en rond de golfbaan zou kunnen vinden.

Voorgerecht

Crème-soep van eekhoorntjesbrood met wilde eend en klaverzuring
Dit voorgerecht is een klassieker van chef­kok Tonny Berentsen, dat bij de trouwe gasten al jaren favoriet is. De soep is romig en vol van smaak. Met het garnituur van wilde eend, gebakken wilde paddenstoelen en frisse klaverzuring proef je het ultieme herfstgerecht!

Bekijk hier een video van het zoeken naar eekhoorntjesbrood met Tonny Berentsen. Wil je dit zelf thuis ook maken? Kijk dan hier voor het recept.

Beeld: #fotovansierk
Beeld: #fotovansierk

Hoofdgerecht

Hazenrugfilet met pompoen, Oost-Indische kers en gepofte meloesui
Wild is wat je wilt eten in Heelsum, gelegen op de rand van de Veluwe. Daar in het bos of op de Ginkelse heide of op de Heelsumse golfbaan, vind je onder andere reeën, fazant en haas. De hazenrug heeft in dit rijtje toch wel het meest de wildsmaak waar de een dol op is en een ander juist wat minder van kan genieten. Tonny Berentsen serveert het vlees mooi rosé gebakken zodat het zacht en sappig blijft. Een mooie combinatie met het hazenvlees is pompoen en de pittige smaak van de wilde Oost­Indische kers.
Beeld: #fotovansierk
Beeld: #fotovansierk

Dessert

Wilde bramen met mokkaparfait en kaneelcrumble
Voor het dessert worden diverse bereidingen gegeven aan de braam. Een crème van roomkaas en braam, gel en sorbet van braam. De bramen die je overal langs de golfbanen in Nederland tegenkomt, zijn in de maanden augustus en september rijp. Niet alleen voor de mens is het een heerlijke vrucht, ook voor het dierenrijk zijn de bramen echte lekkernijen.

Het kan kloppen dat je dit artikel al eens eerder gelezen hebt. Zo nu en dan hergebruiken we onze artikelen.